Elk jaar zijn er duizenden Nederlandse scholieren en studenten die voor hun studie naar het buitenland vertrekken. Een studie in het buitenland kan heel waardevol zijn. Je leert nieuwe mensen kennen, leert misschien wel een nieuwe taal, en je ervaart echt een hele andere cultuur.

Het levert je dus veel op. Toch is het best wat werk om alles goed te plannen. Voordat je echt weg kan, moet je allerlei vragen beantwoorden, zoals:

  • Wil je je hele studie in het buitenland doen, of wil je gewoon een paar maandjes weg?
  • Waar wil je naar toe?
  • Hoe bekostig je je verblijf en hoe werkt het precies met studiefinanciering?

Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen die je kan stellen, maar deze drie komen bijzonder vaak terug. Ik vroeg me twee jaar geleden precies hetzelfde af, net voordat ik besloot om in Parijs te gaan studeren. Dit artikel dient dus als een startpunt, dat je kan helpen om op deze drie vragen een antwoord te krijgen. Want als je in het buitenland wilt studeren, waar begin je dan?

Wil ik wel in het buitenland studeren?

Ten eerste zal je een antwoord moeten geven op deze vraag. Er zijn natuurlijk duizenden redenen om naar het buitenland te gaan. Ik wilde bijvoorbeeld graag Frans leren en ging daarom naar Parijs. Maar misschien wil jij juist naar het buitenland omdat het goed staat op je CV, omdat je nieuwe mensen wilt leren kennen, of omdat je gewoon even helemaal weg wilt zijn van alles.

Dit klinkt allemaal prachtig, maar het is ook prima om de bovenstaande vraag met ‘nee’ te beantwoorden. Als je het bijvoorbeeld lastig vindt om nieuwe mensen te leren kennen, of als je snel heimwee hebt, dan is het misschien beter om dit niet te doen. Er zijn veel mensen bij wie zo’n avontuur niet goed past, en daar is niks mis mee. Het is alleen slim om er eerst zeker van te zijn dat je wel echt naar het buitenland wil, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.

Wat voor een soort studie is voor mij geschikt?

Als tweede zal je moeten bepalen wat voor een soort studie je in het buitenland wilt gaan doen. Natuurlijk is van alles mogelijk. Ik ken mensen die een uitwisseling hebben gedaan in Italië, een taalcursus in China, of een master in de Verenigde Staten. Je wordt eigenlijk alleen beperkt door jouw voorkeuren, de soort studie die je wilt doen, en natuurlijk je budget. De meeste mensen die naar het buitenland willen vallen echter in een van deze categorieën:

  • Ik ben scholier en wil een tussenjaar (zoals een high school year) in het buitenland doen
  • Ik studeer momenteel aan het mbo, hbo, of wo, en wil een deel van mijn studie of een stage in het buitenland doen
  • Ik ben scholier of student en wil een volledige (vervolg)studie in het buitenland doen

Er zitten natuurlijk grote verschillen tussen deze categorieën, en wat bij jou past heeft een grote invloed op welke landen geschikt zijn en of je je reis goed kan financieren. Maar wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat voor een soort studie je in het buitenland wilt doen, kun je door naar de volgende stap.

studeren in het buitenland

In welk land wil ik studeren?

Hopelijk heb je nu een beetje een idee van wat je in het buitenland zou willen doen. Maar dan komt misschien wel de belangrijkste vraag:

Waar wil ik naar toe?

Heb je al een land in je hoofd, bijvoorbeeld omdat je de mensen daar aardig vindt, of omdat je gewoon altijd al hebt willen weten hoe het is om er een tijdje te wonen? Mooi! Sla dit stuk dan gerust over.

Maar als je nog geen idee hebt, kun je eens brainstormen door na te denken over de volgende vragen:

Ten eerste, maakt het uit hoe ver weg je gaat? Een studie in België is een voor de hand liggende keuze. Een ander land, een andere cultuur, maar wel lage studiekosten en je bent binnen de kortste keren weer in Nederland. Dit geldt ook in zekere mate voor andere landen binnen Europa. Maar misschien wil je juist wel heel ver weg, naar Zuid-Amerika of Azië. Wat lijkt jou prettig?

Ten tweede, is de taal die men daar spreekt belangrijk voor jou? Als je Engels makkelijk vindt, kun je natuurlijk denken aan Amerika en Engeland, maar ook Nieuw-Zeeland en Singapore zijn mogelijke bestemmingen. Of misschien wil je juist naar een land waarvan je de taal niet goed kent, zodat je die kan leren. Denk dan bijvoorbeeld aan Zuid-Amerika en Spanje (Spaans/Portugees), of Noord-Afrika en Frankrijk (Frans).

Heb je hier een beetje een beeld van, dan kan je ten derde kijken naar de financiën. Voor veel mensen is het bijvoorbeeld een droom om te studeren in Amerika. Amerikanen zijn vriendelijk, gastvrij, en spreken bovendien allemaal Engels. Veel voordelen dus, maar volgens het EP-Nuffic ligt het collegegeld in Amerika tussen de €5.000 en €42.000 per jaar. Dat is niet goedkoop! Andere landen, zoals België of Duitsland, zijn natuurlijk goedkoper. Het is dus maar net wat je wilt en bij jouw budget past.

En ten vierde, welke landen passen het beste bij jouw studie of opleiding? Als je een musicalopleiding doet wil je misschien wel juist naar Londen, terwijl een studie in Afrika misschien beter is als je als dierenverzorger meer wilt leren over tropische dieren. Daarnaast heeft jouw school of universiteit vaak een partneruniversiteit, en dat kan al het geregel een stuk makkelijker maken. Het nadeel is dan wel dat je aan die specifieke universiteit en het bijbehorende land vastzit.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

studeren in het buitenland financiën

Hoe financier ik mijn studie in het buitenland?

Zoals ik aangaf gaat deze vraag hand in hand met de keuze voor het land waar je naar toe wilt. Een stage of studie in Amerika is erg duur, maar zelfs als je in een goedkoper land wilt studeren (zoals Zweden, waar je studie vaak gratis is!) is het ook handig om even goed naar je financiën te kijken.

Hierbij moet je niet alleen letten op het collegegeld, maar ook op je trein- of vliegticket, dagelijkse boodschappen en reiskosten, geld voor uitgaan en uitstapjes, en meer.

Ga je als onderdeel van je studie naar het buitenland? Dan blijft het allemaal best overzichtelijk. In de meeste gevallen ontvang je gewoon studiefinanciering in het buitenland en hoef je zelfs geen collegegeld te betalen omdat je bij je school of universiteit blijft ingeschreven. Wel kun je beroep doen op een OV-vergoeding, omdat je je Ov-kaart niet in het buitenland kan gebruiken. In 2017 ontvang je dan €89,07 per maand extra. Lees daar meer over op deze pagina van de DUO.

Als je een volledige cursus of studie in het buitenland wilt doen, dan moet je eerst even checken of deze opleiding wel door de DUO wordt erkend. Als dat zo is heb je recht op studiefinanciering. In principe ontvang je dan dezelfde bedragen als normaal. Daarnaast kan je als je collegegeld hoger ligt dan het Nederlands gemiddelde een extra lening ontvangen. En ook in dit geval kan je een OV-vergoeding aanvragen.

Naast studiefinanciering zijn er natuurlijk nog een heleboel andere bronnen die je kan gebruiken om je studie in het buitenland mee te financieren. Denk bijvoorbeeld aan spaargeld, een lening of gift van familieleden, of een studiebeurs. Er zijn allerlei verschillende studiebeurzen. Zo is er een beurs voor wanneer je een high school year wilt doen (Fulbright beurs), stage wilt lopen in de EU (Erasmusbeurs), of een tweede master wilt doen op hoog niveau (Cultuurfondsbeurs). Maar er zijn nog veel meer studiebeurzen te vinden. Kijk even bij de beursopener welke beurs bij jouw situatie past.

Ik ga studeren in het buitenland! Wat moet ik nog meer weten?

Dus je hebt besloten dat je in het buitenland wilt studeren, waar je naar toe wilt, en je weet hoe je je reis en verblijf kan financieren? Gefeliciteerd, je bent echt al een heel eind! Helaas moet je dan nog steeds een heleboel andere zaken moeten regelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met studiepunten, heb je een visum nodig, en wat doe je met huisvesting en verzekeringen?

Gelukkig zijn er veel websites die je meer informatie kunnen geven. Kijk daarom vooral eens op de website van het EP-Nuffic of lees eens een verhaal van een student die jou voor is gegaan, zoals Isha, die schreef over haar beslissing om in Engeland te gaan studeren!