Wat ga je doen tijdens dit tussenjaar?

Wil je tijdens jouw tussenjaar internationaal vrijwilligerswerk doen? Het kan met onze Groepsprojecten, Projecten op Maat en ESC-projecten. Wil je voor een korte periode vrijwilligerswerk doen in Europa of Azië en het bijvoorbeeld combineren met een rondreis door het land? Onze Groepsprojecten van twee weken zijn de perfecte match!

tubeembed

Heb je juist langer de tijd en wil je een paar maanden op avontuur in een andere cultuur, neem dan een kijkje bij onze Projecten Op Maat in Afrika en Latijns-Amerika. Lang weg maar een krap budget? Ook voor de budgetreizigers tussen de 18 en 30 jaar bieden wij een optie: ga volledig gesubsidieerd op reis in Europa met de jongerenprojecten van de European Solidarity Corps (ESC).

Jij bepaalt wat je gaat doen in jouw tussenjaar. De mogelijkheden en thema’s zijn zeer divers. Ons aanbod bestaat uit sociale projecten, educatieprojecten, restauratieprojecten en natuurprojecten. Kies bijvoorbeeld voor een natuurproject in Kenia en ga helpen bij de ontwikkeling van ecotoerisme. Of meld je aan voor een sociaal project in Roemenië en verzorg animatie in ziekenhuizen. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Wil je liever in Nederland blijven? Dat kan ook! Samen met vrijwilligers uit andere landen kun je hier in de zomer vrijwilligerswerk doen bij een maatschappelijke organisatie.

De keuze voor een project hoef je niet alleen te maken. Kom naar één van onze Infodagen in Utrecht en ga in gesprek met de regiospecialisten van SIW. Zij luisteren naar jouw wensen en helpen je op weg met het kiezen van een bestemming en project.

Geïnteresseerd in een gesubsidieerd ESC-project? Ga in gesprek met een ESC mentor en laat je bijpraten over de mogelijkheden van dit unieke jongerenprogramma.

Wanneer kan ik starten?

Groepsprojecten: Deze worden het hele jaar door georganiseerd, maar het merendeel vindt plaats in de zomermaanden. De projecten duren meestal 2 a 3 weken en hebben een vaste begin- en einddata.

ESC Projecten: je kunt het hele jaar door weg. Met ESC investeer je met je tijd. Je zoekt zelf een project, het kan zijn dat je even moet zoeken voor je iets hebt gevonden.
Wanneer je weg kan, hangt af van wanneer het project start en hoeveel tijd je er zelf in steekt. SIW kan je helpen bij het zoeken en regelt de bijbehorende subsidie. Houd er rekening mee dat je ongeveer 2 à 3 maanden kwijt bent met zoeken.

Kan je niet meer zo lang wachten en wil je eerder vrijwilligerswerk doen? Laat het ons dan ook weten! Soms zijn er projecten beschikbaar die al wel subsidie ontvangen maar nog geen vrijwilliger hebben en kan je al eerder op dit project aan de slag.

Projecten Op Maat: de start- en einddatum van onze Projecten Op Maat zijn flexibel, waardoor het project geheel voor jou ‘op maat’ kan worden samengesteld. Durf je niet zo goed alleen? Het is ook mogelijk om de projecten samen met een vriend of vriendin te doen.

tussenjaar vrijwilligerswerk SIW India
tussenjaar vrijwilligerswerk SIW Japan


Daarnaast zijn er projecten in Nederland. Dan doe je samen met vrijwilligers uit verschillende landen vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie. Voor circa 2 weken (in de maanden juli, augustus of september) wonen en werken jullie samen. Tijdens de werkzaamheden wordt de groep begeleid door twee getrainde Nederlandse projectbegeleiders.

Wat zijn de kosten?

SIW heeft geen winstoogmerk, wij werken met vrijwilligers voor vrijwilligers. Zo blijven onze projecten voor iedereen toegankelijk en betaalbaar.

Een Groepsproject kost €295 en een Project Op Maat kost €399. Ben je jonger dan 18 jaar, dan betaal je voor een Groepsproject slechts €245. Voor een Project op Maat betaal je:

MTV-projecten (1-3 maanden): €375,-
LTV-projecten (3-6 maanden): €475,-

Goed om te weten: Voor beide type projecten geldt dat het afhankelijk van het project mogelijk is dat je een lokale bijdrage moet betalen. De hoogte hiervan verschilt per project.

ESC-projecten zijn gratis! want ze worden gesubsidieerd door Europa. Je betaalt alleen een borg van €149, die je na afloop weer terugkrijgt. Maar zelfs die hoef je NIET te betalen als je je in mei of juni bij ons aanmeldt!

Waar kan ik vrijwilligerswerk doen in mijn tussenjaar?

SIW biedt vrijwilligersprojecten aan in vrijwel alle continenten (of in Nederland). Onze Groepsprojecten zijn te vinden in Europa, Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Onze populairste bestemming is IJsland vanwege de ongekend mooie natuur.

Projecten Op Maat worden aangeboden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Populaire bestemmingen zijn Thailand, Kenia en Bolivia. ESC-projecten komen voort uit een initiatief van de Europese Unie en worden aangeboden in meer dan 30 Europese landen.

tussenjaar vrijwilligerswerk SIW

Wat vinden andere jongeren van SIW?

5,0
Rated 5 out of 5
5 van 5 sterren (op basis van 3 reviews)
Uitstekend100%
Goed0%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Vreselijk0%Rated 5 out of 5

Via SIW werkte ik in een herberg in Arriaga, in de zuidelijke provincie Chiapas. Hier vertrekken de vrachttreinen drie keer per week naar Ixtepec. Het precieze tijdstip van vertrek weet niemand het leven van de migranten bestaat dan ook vooral uit wachten. Tijdens dat wachten kunnen ze terecht in de herberg om te slapen, eten, wassen, voor medische en psychologische zorg en om contact te onderhouden met het thuisfront. Eenmaal weer thuis kan ik antwoord geven op de vraag waarom die Hollandse dame in hemelsnaam naar Mexico. Om te kunnen relativeren, om me in het onderwerp van migratie te verdiepen, om een poging te wagen iets beter Spaans te leren, om mezelf beter te leren kennen, om meer zelfvertrouwen te krijgen, om mijn vrienden, collega´s en familie te gaan missen en om mijn leven in Nederland nog meer te waarderen.Ik ben heel blij dat ik deze ervaring heb opgedaan. Ik ga weer sparen voor een nieuwe sabbatical over vijf jaar en ik raad iedereen aan om minimaal één keer in zijn of haar leven voor drie maanden of langer in een ander land te wonen.

Veel plezier met jullie reis!

Daphne
Rated 5 out of 5

Voor mij was het vrijwilligerswerk een prettige en andere manier om Indonesië te leren kennen. De dankbaarheid op de school, van zowel het schoolhoofd, de onderwijzers en de kinderen, was erg groot en ze waardeerden het dat mijn zus en ik de taal spraken. Het was voor de lagere school Sutopati dua de eerste keer dat er een groep buitenlandse vrijwilligers kwam werken. Ook was het erg bijzonder om de verschillen en gewoonten van de vrijwilligers uit andere landen te leren kennen. Het was een verrijking van mijn persoonlijke ontwikkeling en ik had het gevoel dat ik echt thuis kwam in Indonesië.

Joyce
Rated 5 out of 5

In 2009 ging ik zeven maanden naar Oeganda voor vrijwilligerswerk. Vooraf had ik nooit kunnen bedenken wat ik mee zou maken: wonen in een huis met vijf kamers voor zeventien mensen tussen de één en zestig jaar, met een familie die continu van samenstelling veranderde. Onduidelijk, maar wel zo spannend. Toen ik uiteindelijk terug naar Nederland moest, voelde ik me echt onderdeel van de familie. Had ik de kans gehad om het opnieuw te doen, dan zou ik willen dat het precies op dezelfde manier zou gaan!

Susie

siw vrijwilligerswerk tussenjaar logo

Ja, ik wil meer informatie over SIW ontvangen!

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen in je tussenjaar? Laat hieronder jouw gegevens achter dan ontvang je direct meer informatie in je inbox en nemen we z.s.m. contact met je op:

  • Jouw gegevens zijn bij ons veilig! Lees het privacy statement voor meer informatie