Als je al een tijdje ontevreden bent over je studie, moeite hebt met het niveau of vaak met tegenzin colleges volgt en projecten maakt, kan de vraag rijzen:

“Heb ik een verkeerde studiekeuze gemaakt?”

Er is uiteraard geen eenduidig antwoord en die vraag is altijd een persoonlijke afweging. Er zijn wel een aantal terugkerende kenmerken van een verkeerde studiekeuze. In dit artikel kom je erachter of je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt.

De Bekende Studiedip

Als die vraag op je radar verschijnt, betekent dat niet per definitie dat je ook een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt. Soms moet je even door de zure appel heen bijten van een zwaar blok of een project afronden wat je niet zo lekker ligt. Er is een duidelijk verschil tussen een dipje tijdens je studie en een verkeerde studiekeuze.

Naar schatting krijgen ongeveer 1 op de 4 studenten te maken met een studiedip. Je hebt tijdens deze periode moeite om je te motiveren, je kan je slecht concentreren, je geheugen laat je in de steek en de inhoud van de studie spreekt je niet meer zo aan.

Het is een bekend verschijnsel volgens Seth Godin, auteur van het toepasselijke boekje ‘The Dip’. Hij stelt dat elk nieuw project (en relatie, carrière en studie) begint met plezier en opwinding. Daarna wordt het minder leuk en moeilijker om vol te houden totdat je in een dip belandt (zie figuur hieronder).

Studiedip

Het verschil zit volgens Seth Godin in weten wanneer je moet doorgaan en wanneer je moet stoppen. Pak je door en wordt het uiteindelijk weer beter? Of heeft het geen zin meer om door te gaan en is het beter om te stoppen? Bekijk hieronder een samenvatting van het boek:

tubeembed


Een studiedip of een verkeerde studiekeuze?

Een studiedip is dus iets anders dan een verkeerde studiekeuze maar hoe maak je nu het onderscheid tussen een (tijdelijke) studiedip en een (permanente) verkeerde studiekeuze?

Hieronder staan een aantal vragen die je jezelf kan stellen om erachter te komen of je daadwerkelijk een verkeerde studiekeuze heb gemaakt. Ik raad je aan om deze vragen over te nemen in een notitieboekje of een leeg A4’tje en je antwoorden uit te schrijven. Door te schrijven, vertraag je je gedachtegang en ontstaan er nieuwe inzichten.

Hoelang ben je al ontevreden over je studie?
Iedere studie bevat vakken, projecten en onderdelen die minder goed bij je passen. Is het een tijdelijke ontevredenheid of ben je al geruime tijd ontevreden? Probeer het moment terug te halen dat je begon te twijfelen over de studie.

Waar twijfel je dan precies over?
Twijfel je over de inhoud van de studie en het toekomstperspectief? Of zijn het de externe omstandigheden zoals reistijd, de sfeer en klasgenoten. Schrijf zo specifiek mogelijk op waar je twijfels vandaan komen.

Als je nadenkt over het behalen van je diploma en het starten van je carrière wat denk je dan?
Met andere woorden, spreekt het toekomstperspectief van de opleiding je nog aan? Heb je zin om straks aan de slag te gaan waarvoor je wordt opgeleid? Deze vraag helpt je om te bepalen of je echt een verkeerde keuze hebt gemaakt of een tijdelijke dip ervaart.

Als ik nu bezig blijf en doorzet, wordt m’n studie dan straks weer leuk en uitdagend?
Het antwoord op deze vraag geeft inzicht tussen een tijdelijke studiedip of een verkeerde studiekeuze. Zijn er vakken, projecten of stages die je studie straks weer leuk maken?

Stoppen met m’n studie of niet?

Als je overweegt om te stoppen met je studie kan het ook helpen om in gesprek te gaan met een studiebegeleider die ervaring heeft met het verloop van de studie. Hij/zij kan je vertellen hoe de komende studiejaren eruit gaan zien en jij kan bepalen of dit je aanspreekt.

Ga ook even terug naar het moment dat je de beslissing nam om specifiek deze studie te gaan volgen. Wat waren toen je belangrijkste afwegingen en motivaties? Wat sprak je in eerste instantie wel aan in deze studie?

Het is in ieder gevel belangrijk om niet meteen te stoppen als het even tegenzit en goed te onderzoeken of je twijfels van tijdelijke aard zijn. De juiste houding is om commitment te tonen aan je studie.

Als je besluit om te stoppen met je studie

Als je langere tijd ontevreden bent, geen positief toekomstperspectief hebt over de studie, een studiedip hebt uitgesloten en uiteindelijk de beslissing neemt om te stoppen, sluit dan dit hoofdstuk even goed af voor jezelf.

Vertel het op tijd aan mensen in je team als je aan een project werkt, ga in gesprek met een studiebegeleider om je beslissing toe te lichten en regel op tijd het papierwerk.

Twijfel je ook over je studiekeuze? Heb je misschien een verkeerde studiekeuze gemaakt? Laat hieronder een berichtje achter!