Soms is het zo dat de studie van je kind anders uitpakt dan jullie hadden verwacht. Je kind heeft de verkeerde studiekeuze gemaakt en wil stoppen met de opleiding. In deze blog beschrijf ik wat je dan als ouder kunt doen.

De dochter van een van mijn vriendinnen is in 2018 vol toewijding begonnen aan een Media opleiding in Hilversum. Haar studiekeuze was al snel duidelijk en ze hoefde niet langer verder te zoeken. Ook geen studiekeuzestress voor haar dus.

Ze had er helemaal zin in en ook haar ouders stonden voor de volle 100% achter haar studiekeuze. Met veel plezier startte ze dus in september aan haar opleiding.

“Ik wil stoppen met mijn studie!”

Mijn vriendin merkte echter dat haar dochter steeds chagrijniger thuis kwam. Op een gegeven moment ging ze steeds minder vaak naar school en haar resultaten bleven ook achter.

Eind februari kwam de aap uit de mouw: de opleiding viel heel erg tegen, ze vond geen aansluiting bij haar medestudenten en de inhoud van de opleiding was heel anders dan ze zich had voorgesteld. En dan kan je als ouder nog zo goed geholpen hebben met de weg naar de juiste studiekeuze, hier kan niemand iets aan doen.

stoppen met studie meisje twijfel

Blijf communiceren

Wat je als ouder wel kan doen is blijven communiceren. Chagrijnig thuiskomen, resultaten die achterblijven, smoesjes verzinnen om niet naar school te hoeven; dit zijn allemaal tekenen dat er iets niet klopt. Vaak vinden ze het moeilijk om de knoop door te hakken omdat ze het gevoel hebben dat ze gefaald hebben. Ook willen ze jou als ouder niet teleurstellen.

“Kinderen kunnen meestal heel goed zelf aanvoelen als de verkeerde studiekeuze is gemaakt”

Maar ga dus het gesprek aan en zorg dat er geen tijd verloren gaat aan een studie die je kind niet leuk vindt om te doen. Laat je zoon of dochter merken dat je achter de beslissing staat. Want kinderen kunnen meestal heel goed zelf aanvoelen als de verkeerde studiekeuze is gemaakt.

Niet de enige

En jouw kind is zeker niet de enige die een studiekeuze heeft gemaakt die tegenvalt; het gebeurt heel vaak dat studenten het eerste jaar uitvallen. Dat kan komen doordat de studie zwaarder is dan verwacht of doordat het heel anders is dan de student zich had voorgesteld.

Bij sommige studies is het eerste jaar bijvoorbeeld heel theoretisch en daar is vaak wat moeilijker doorheen te komen. Ik had met mijn dochters geluk, zij hebben allebei in één keer de juiste studiekeuze gemaakt. Mijn jongste dochter heeft een klasgenootje waarvan dit de derde studie is. Haar ouders bleven haar echter stimuleren om door te zoeken en nu zit ze helemaal op haar plek.

Geen nood, er zijn genoeg andere studies

Natuurlijk is het jammer als de studiekeuze toch anders uitpakt dan verwacht. Maar geen nood, er zijn genoeg andere studies. En hier zit er vast en zeker een bij die je kind wel leuk vindt. Bovendien is alles wat je zoon of dochter geleerd heeft op de studie die wordt afgebroken meegenomen.

“Laat je kind zich bovendien niet beperken tot het niveau waarop hij of zij is uitgestroomd op de middelbare school”

Misschien had je kind bij de eerste zoektocht naar de juiste studiekeuze nog een goede tweede keus. Dan is het goed om je hier samen nog even extra in te verdiepen. En natuurlijk weer heel veel open dagen bezoeken met het liefst ook nog één of twee meeloopdagen. De mentor van school kan ook hele goede tips hebben dus het is verstandig als je zoon of dochter daarmee in gesprek gaat.

Laat je kind zich bovendien niet beperken tot het niveau waarop hij of zij is uitgestroomd op de middelbare school. Vwo leerlingen kunnen bijvoorbeeld ook heel goed een hbo-opleiding doen. En met een havo diploma is het helemaal niet gek om bij mbo opleidingen te kijken. Misschien spreken deze opleidingen je kind veel meer aan.


Bekijk ook: Ga ik HBO of WO doen? De 11 belangrijkste verschillen

Studiekeuzetesten & Studiekeuzebegeleiding

Je kan, na het stoppen met de studie, wel weer open dagen gaan bezoeken, maar wat als je kind echt geen idee heeft wat hij of zij leuk vindt? Er is niet één studie waar je zoon of dochter warm van loopt of zelfs maar een beetje enthousiast van wordt. Of het tegenovergestelde is het geval: er zijn te veel leuke studies om uit te kiezen.

Dan is het goed om je kind te stimuleren om een studiekeuzetest te doen. Hier zijn er heel veel van online te vinden; zowel gratis als betaald. Er zijn ook veel bureaus waar je uitgebreide studiekeuzetesten kunt laten doen.

Hierin moet je echt doen wat goed voelt voor zowel jullie als ouders als voor je zoon of dochter. Maar vaak kan het net wel dat beetje extra informatie geven over in welke richting je kind het beste kan zoeken en wat het best bij hem of haar past. Hierdoor komen er misschien inzichten naar voren waar jullie niet eerder aan gedacht hebben.

De juiste studie voor uw kind?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat uw kind op korte termijn weet welke studie het beste bij hem/haar past.

Hij/zij volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en ontvangt o.a. een persoonlijke top-3 studies op basis van de belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Hier moet je wel even aan denken

Als je kind wil stoppen met de studie zijn er wel een paar dingen waar je even rekening mee moet houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je uit te schrijven bij de hogeschool of universiteit want vaak kan je nog collegegeld terugkrijgen van de maanden dat je kind niet studeerde. En dat is toch mooi meegenomen.

Goed om te weten: Als je vóór 1 februari je studiefinanciering bij DUO stopzet, dan wordt het reisproduct en de aanvullende beurs omgezet in een gift.


De dochter van mijn vriendin wist dit niet toen zij eind februari het nieuws bracht waardoor ze te laat was met het stopzetten van haar studiefinanciering. Het is dus belangrijk dat je kind dit ook weet. Dat scheelt namelijk best veel geld.

Verder is het natuurlijk belangrijk om je op tijd weer in te schrijven voor de nieuwe studie. Let hierbij ook op numerus fixus opleidingen waarbij je je zich vóór 15 januari moet inschrijven. Als je kind zich voor een nieuwe studie heeft ingeschreven is het vervolgens weer belangrijk dat hij of zij de nieuwe studie weer aan DUO een Studielink doorgeeft voor de studiefinanciering en het reisproduct.

stoppen studie nieuw begin

Stoppen met studie = een nieuw begin

Als je kind wil stoppen met de studie kan je boos of teleurgesteld zijn, maar je kan er ook op een positieve manier naar kijken. Bijvoorbeeld dat het weer een nieuw begin is met allemaal nieuwe kansen. Bovendien is je kind hier echt weer wijzer van geworden.

Weten wat je niet wilt, is ook belangrijk in de weg naar de toekomst. En als jij je zoon of dochter steunt met deze nieuwe studiekeuze, zal er weer vol vertrouwen aan de studie begonnen worden.

Blijf dus in gesprek en blijf je kind stimuleren en steunen. Want de studietijd moet naast een nuttige tijd ook een hele leuke periode zijn en als je zoon of dochter alleen voor jou als ouder door blijft gaan met een studie die hij eigenlijk niet leuk vindt, is dat natuurlijk niet goed.

Want ook al is je kind met 18 jaar ‘volwassen’ het zal nog lang jouw steun en goede advies nodig hebben.