Backpacken, Au Pair worden, een taalcursus doen of gewoon een jaartje werken. Als je een tussenjaar hebt, betekent dat niet dat je elke dag op de bank hoeft te hangen. Naast deze ‘standaard’ tussenjaar ideeën, zijn er ook een aantal dingen die je kan doen tijdens je tussenjaar waar je misschien nog niet aan had gedacht.

Daarom delen wij met jou 7 gekke tussenjaar ideeën (in Nederland), die je tussenjaar pas echt onvergetelijk maken.

tussenjaar idee Idee 1. Een webwinkel opzetten

Geen zin om vakken te vullen bij de supermarkt of urenlang in de kledingwinkel te staan? Begin dan gewoon je eigen webshop of Marktplaatshandeltje! Niet alleen heel leerzaam, maar wie weet ook goed voor je bankrekening.

Je hoeft geen techneut of programmeur te zijn om een webwinkel te bouwen. Er zijn heel veel (gratis) online tools beschikbaar die je kunnen helpen om je webwinkel te starten. Als je het goed doet, kan je misschien zelfs nog van je webshop profiteren en je spaarrekening spekken als je na een jaar toch aan een studie gaat beginnen.

Tip! Kan jij wel wat hulp gebruiken? Bekijk dan de webinar van ondernemersplein.nl of word lid van de Young Creators groep op Facebook. In deze groep kan je vragen stellen aan andere jonge ondernemers of in contact komen met jongeren die ook net een webshop zijn begonnen of iets anders ‘online’ doen.

tussenjaar idee Idee 2. Een nieuwe band beginnen

Bespeel jij een instrument of zing jij vaker dan alleen onder de douche? Ga dan op zoek naar andere muzikanten om een band mee te beginnen. Hang bijvoorbeeld briefjes op bij de muziekschool of plaats een oproep op social media.

tussenjaar ideeen start band

Heb jij na een tijdje de band bij elkaar gesprokkeld en gaat het oefenen best lekker? Kijk dan eens of je bij een bar in de buurt je eerste optreden kan geven. Of plaats je video’s op Youtube om wat meer bekendheid te krijgen.

tussenjaar idee Idee 3. Eilandhoppen op de waddeneilanden

Veel jongeren gaan naar het buitenland, maar er zijn ook genoeg tussenjaar ideeën die je in Nederland kunt doen. Want waarom naar het buitenland gaan als er ook zoveel in Nederland te zien is?

De kans is bijvoorbeeld groot dat je nog niet eerder onze waddeneilanden hebt bezocht. Alle eilanden hebben een directe bootverbinding. Hierdoor wordt het extra makkelijk om er niet één, maar ze allemaal te bezoeken.

tussenjaar idee eilandhoppen

Texel, Vlieland en Terschelling liggen op korte afstand van elkaar. Toch zal een bezoeker aan deze eilanden heel verschillende werelden ontdekken. In het zomerseizoen is het mogelijk van eiland naar eiland te reizen met de hop-bootverbindingen. In veel gevallen kan de fiets mee overvaren. Vooraf reserveren is in de meeste gevallen noodzakelijk. Bron: waddenkiosk.nl.

Wil je het extra avontuurlijk maken? Neem dan je tentje mee en ga lekker back to the basics.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

tussenjaar idee Idee 4. Je tussenjaar vloggen

Denk je dat je tussenjaar interessant genoeg wordt om vast te leggen? Vergeet dan voortaan niet om je vlogcamera mee te nemen als je de deur uit gaat.

Vloggen lijkt heel makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Zo heb je niet alleen een camera nodig, maar ook een programma om je video’s te bewerken. En dat bewerken is niet zo makkelijk als je dat nog niet eerder hebt gedaan. Denk er daarnaast aan dat er al heel veel vloggers zijn. Dus hoe ga je jij onderscheiden? En waar begin je?

Ben jij een Youtube kanaal begonnen over je tussenjaar? Laat het ons dan weten. Wij zijn natuurlijk ontzettend benieuwd.

tussenjaar ideeIdee 5. Word journalist bij de lokale omroep/krant

Kan jij schrijven, video’s maken of heb jij altijd een camera in de hand? Ben jij daarnaast altijd op zoek naar het laatste nieuws? Ga dan aan de slag als journalist. Stuur een e-mail naar een lokale krant of omroep om te kijken of ze nog mensen zoeken.

Tip! Stel eerst een portfolio samen, zodat je kan laten zien wat je in huis hebt. Dit vergroot natuurlijk de kans dat je ook daadwerkelijk wordt aangenomen.

tussenjaar ideeIdee 6. Organiseer een (groot) evenement

Wil jij echt out of the box denken en ben je op zoek naar een tussenjaar idee dat ook ontzettend goed staat op je CV? Gebruik dan je tussenjaar om een groot evenement te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een benefietconcert
  • een buurtbarbeque
  • een vriendendag
  • een sportevenement
  • een braderie
  • een kleinschalig festival

Bij het organiseren van een evenement komt veel kijken. Vergis je niet en vraag ook om hulp van anderen. Een evenement organiseren is niet alleen makkelijker als je het samen doet, maar ook leuker. Wij hoeven je vast niet te vertellen hoe leerzaam het is als jij tijdens je tussenjaar verantwoordelijk bent voor de organisatie van een evenement.

tussenjaar idee Idee 7. Professioneel gamer worden

Van je hobby je werk maken? Dat moet vast als een droom klinken. Professioneel gamer worden klinkt als een van de gekste tussenjaar ideeën, maar toch is dit niet onmogelijk met genoeg aanleg en heel veel oefenen. Toen je nog naar de middelbare school ging, moest jij je tijd aan het maken van huiswerk besteden. Maar nu je een tussenjaar hebt, heb je ineens zeeën van tijd.

Met professioneel gamen kan je goed verdienen. Dit zijn de top-7 rijkste professionele gamers:

Verdiep je goed in hoe je pro-gamer wordt en misschien nog veel belangrijker: overtuig je ouders. Je moeder zal er waarschijnlijk niet zo blij mee zijn als ze je elke dag urenlang ziet gamen. Wij wensen je veel succes daarmee 😉

Nog meer tussenjaar ideeën…

Als je nieuwsgierig bent naar meer mogelijkheden en ideeën voor in je tussenjaar, check dan het complete overzicht in zowel binnen – en buitenland.

tussenjaar mogelijkheden overzicht

Wat ga jij doen in je tussenjaar?

Zoals je ziet hoeft een tussenjaar echt niet saai te zijn. Er zijn genoeg dingen die je kan doen om je tijd nuttig te besteden en een geweldige tijd te hebben. Heb jij een tussenjaar gehad of heb jij binnenkort een tussenjaar? Deel hieronder je goede tussenjaar ideeën met ons in de comments!