In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips en advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen en goed willen invullen.

Marwa volgde de opleiding hbo rechten maar begon vanwege corona erg te twijfelen aan haar studie. Ze besloot om te stoppen met de studie en een tussenjaar te nemen.

Ze vond een nieuwe bijbaan, kon nog een leuke reis maken en heeft uiteindelijk ook een nieuwe, passende studie gekozen. Hieronder lees je haar hele verhaal.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

1 september 2020 was eindelijk het jaar dat ik zou beginnen aan het HBO. Ik had mijn HAVO-diploma behaald en kon meteen door naar het HBO op mijn 17e.

Ik had gekozen voor de opleiding Hbo-rechten en had al een heel beeld in mijn hoofd over hoe het zou gaan op het HBO.

Eindelijk zou ik de hoorcolleges kunnen volgen en kunnen zitten in een collegezaal en nieuwe mensen ontmoeten. Dat waren dingen waar ik naar uit keek.

Hoe is het tijdens corona gegaan met je studie?

Toen ik eenmaal aan mijn opleiding was begonnen moesten wij van fysiek les meteen overschakelen naar het volgen van online lessen door de huidige Corona situatie. Dit was voor mij al een tegenslag omdat het op onze school niet goed geregeld was met het volgen van online lessen en het maken van toetsen.

Toch had ik besloten om te blijven omdat ik telkens dacht dat het nog wel goed zou komen en ik mijn weg hierin nog zou vinden.

“Mijn motivatie zakte langzaam weg en ik werd heel erg moe.”

Ik ben toen ook gebleven en deed ook erg hard mijn best met het volgen van alle online lessen, hoorcolleges, werkcolleges en tot slot het maken van huiswerk en verslagen, met weinig begeleiding van de school.

Ik merkte hier wel dat mijn motivatie langzaam wegzakte en ik heel erg moe werd, doordat ik telkens de hele dag binnen 4 muren op mijn kamer zat en structuur in het leven miste. Ik miste het om elke dag naar school toe te gaan, mensen te zien en lekker te kletsen in de pauzes met klasgenoten. Dat viel helemaal weg.

Na weken voorbereid te hebben kwam ook de tentamenweek eraan. Hiervoor had ik hard geleerd, maar steeds zakte mijn motivatie nog meer waardoor ik het helemaal niet meer leuk vond om aan school te werken, terwijl ik van mezelf wel iemand ben die het leuk vindt om nieuwe dingen te leren en aan school te werken.

Ik raakte mezelf een beetje kwijt voor mijn gevoel en ik wist ook niet meer zo goed wat ik zelf wilde waardoor ik al erg begon te twijfelen over mijn opleiding en de school die ik gekozen heb.

Wanneer besloot je om te stoppen met de studie?

Uiteindelijk was de tentamenperiode voorbij en had ik al mijn tentamens gehaald, maar kreeg ik een vreemd mailtje van school waarin ze zeiden dat ik niet aanwezig was geweest tijdens een tentamen. Hier heb ik meteen op gereageerd met bewijs dat ik wel aanwezig was, waarop ze zeiden dat ik plagiaat zou hebben gepleegd, wat niet het geval was.

Toen ben ik er meteen achteraan gegaan, maar omdat de communicatie zo slecht was met de school moest ik er letterlijk 3 maanden achteraan gaan, totdat ik gehoord werd of een reactie terug kreeg.

Uiteindelijk merkte ik dat ik door alles niet meer gelukkig was op de school die ik gekozen had en tijdens de opleiding. Na lang getwijfeld te hebben, had ik uiteindelijk besloten om te stoppen met mijn studie en een tussenjaar te nemen. Dit heeft voor mij goed uitgepakt.

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Na mijn besluit om een tussenjaar te nemen, had ik meteen ontslag genomen bij mijn bijbaantje destijds omdat ik iets nieuws wilde. Ik heb toen bij Zalando gesolliciteerd waarbij ik meteen werd aangenomen.

Ook besloot ik om te gaan reizen in hoeverre dit mogelijk was. Ik ben toen een maand later naar Dubai gegaan en een maand daarna naar Spanje toe. Hier heb ik ontzettend van genoten.

tussenjaar marwa reizen dubai

tussenjaar marwa buitenland corona

Voor mij waren dit hele fijne momenten. Voor nu houd ik me dus vooral bezig met werken, reizen en het verbeteren van mijn Engels door boeken te lezen en een cursus daarvoor te volgen. Daarbij ben ik ook begonnen aan mijn rijbewijs, waar ik nu voldoende tijd voor heb.

Hoe kijk je terug op je tussenjaar?

Achteraf gezien ben ik erg blij met de keuze die ik heb gemaakt. Ik was vooral bang dat ik spijt zou krijgen en het gevoel zou krijgen dat ik gefaald heb.

Maar dit is gelukkig helemaal niet het geval, ik heb dit jaar vooral kunnen kijken wat bij mij past en zie dit daarom niet als een verspilde jaar. Toen ik twijfelde over mijn opleiding wist ik niet of het kwam door de opleiding zelf of door de manier waarop de opleiding gegeven werd.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Is het gelukt om een nieuwe studie te kiezen in je tussenjaar?

Na een jaar de tijd te hebben gehad om te oriënteren heb ik verschillende studiekeuzetesten gemaakt, intake gesprekken gehad en open dagen van verschillende opleidingen bezocht.

Uiteindelijk heb ik toch besloten verder te gaan met Hbo-rechten, maar op een andere school, op de AVANS.

Ik weet nu ook dat ik 100% achter mijn keuze sta en weet waarvoor ik het doe. Ik hoop mijn P te kunnen behalen en wil graag in de toekomst verder gaan met rechtsgeleerdheid op de universiteit en daarbij ook graag mijn master in het internationaal recht behalen.

Maar dat kan natuurlijk nog helemaal veranderen als ik eenmaal begin met de opleiding. Maar voor nu zijn dat mijn doelen.

Wat is je belangrijkste advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Als advies wil ik vooral meegeven om er goed over na te denken wat je wil doen met je opleiding en of je het interessant vindt wat je leert. Motivatie is hierbij belangrijk, het is logisch dat je niet altijd gemotiveerd kan blijven, vooral nu de meeste lessen online zijn, maar het is van belang dat je weet waarvoor je het doet zodat je wel de motivatie uiteindelijk terugvindt.

“Het is helemaal niet erg als je nog niet helemaal weet wat je wil doen in de toekomst, ook is het helemaal niet erg om een jaartje te missen.”

Mocht je twijfelen over je studie of een andere studie en voel je je helemaal niet gelukkig, dan zou ik iedereen kunnen aanraden om even een tussenjaar te nemen om te gaan oriënteren en een keuze te maken waar je 100% staat.

Het is helemaal niet erg als je nog niet helemaal weet wat je wil doen in de toekomst, ook is het helemaal niet erg om een jaartje te missen, zolang jij jezelf verder kan ontwikkelen, achter je keuze staat, gelukkig bent en gezond, is dat vooral in deze chaotische tijd, het belangrijkste.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE