In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren over hun tussenjaar invulling, hoe ze het hebben ervaren en geven ze advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Hieronder het verhaal van Jasmijn die na een verkeerde studiekeuze ging reizen in drie tussenjaren en nu (eindelijk) gaat studeren.

Waarom heb je een tussenjaar genomen en ben je niet gaan studeren?

Tegen alle zin van mijn familie en vrienden in ben ik vorig jaar oktober vertrokken naar Azië. Dit is al mijn derde tussenjaar die ik in het buitenland spendeer en iedereen vindt dat ik eerst een opleiding moet afronden voordat ik nog een keer zo’n lange reis in het buitenland ga maken. Ze zeggen dat het moeilijk zal worden om weer te beginnen met leren na zoveel tussenjaren. Ik zou eerst school moeten afronden voordat ik zulke dingen ga ondernemen.

“Nu heb ik juist de tijd om naar het buitenland te gaan en te reizen”

Hier ben ik het echter mee oneens. Het heeft niet zo heel veel zin om te wachten totdat ik een opleiding heb afgerond voordat ik kan gaan reizen. Dan zijn er namelijk toch weer andere dingen die mij weer tegen gaan houden. Nu heb ik juist de tijd om naar het buitenland te gaan en te reizen. Daarnaast heb ik nog geen idee welke opleiding ik zou willen doen.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

In 2016 ben ik begonnen met de opleiding Industrieel Product Ontwerpen. Toen ik aan de opleiding begon wist ik zeker dat deze opleiding goed bij me past. Het is een creatieve, maar ook een hele technische opleiding. Toch viel het heel erg tegen en ben na een jaar gestopt. Hierdoor was ik behoorlijk verward, omdat ik zeker wist dat deze opleiding goed bij me past. Daarom wilde ik voorlopig niet aan een nieuwe opleiding beginnen. ‘De volgende opleiding die ik zal gaan doen zal dan waarschijnlijk ook tegen gaan vallen’ dacht ik vaak. Ik durfde geen studiekeuze meer te maken.

“De volgende opleiding die ik zal gaan doen zal dan waarschijnlijk ook tegen gaan vallen”

Dit zal eigenlijk al mijn tweede tussenjaar worden. In 2015 heb ik meegedaan aan een uitwisselingsprogramma in China. Ik heb toen 10 maanden in China op de middelbare school gezeten en bij een gastgezin gewoond. Al mijn vrienden en familie vonden het erg dapper van mij om dit te doen. Ik ben namelijk een heel stil en verlegen meisje. De meeste mensen hadden dit dus niet van mij verwacht. Deze ervaring in China is mij erg goed bevallen.

tussenjaar china school binnen
Klaslokaal in China

tussenjaar china school buiten
Middelbare School in China

Hoe heb je je tweede tussenjaar ingevuld?

Omdat China zo goed beviel, wilde ik ook dit keer weer naar het buitenland gaan. Al van kinds af aan zat ik weg te smelten bij alle reisprogramma’s op tv en ik kon uren lang fantaseren over hoe het leven er aan toe gaat in andere werelddelen. Het is erg leuk om andere culturen te zien en mee te maken. Je leert veel nieuwe mensen kennen die allemaal interessante en nieuwe dingen te vertellen hebben. Dus naast China wilde ik natuurlijk ook nog vele andere landen ontdekken en ik hoopte dat deze ervaring mij inspireerde voor de juiste studiekeuze.

Het enige probleem is dat ik erg weinig geld had. Zelfs vrijwilligerswerk projecten kost bakken met geld. Na wat verder zoeken kwam ik op de website van Workaway terecht. Via deze website kun je, helemaal gratis, in contact komen met hosts die op zoek zijn naar werkers. Er zijn meer dan 38000 hosts in meer dan 180 landen! Vaak werk je in ruil voor kost en inwoning. Dit is precies wat ik zocht en heb direct een account aangemaakt.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Ben je toen weer gaan reizen in je tussenjaar?

Mijn plan was om een half jaar te gaan reizen in Azië. Het leven in Azië is voor ons Westerlingen er goedkoop. Dat past natuurlijk goed bij mijn kleine budget. Ik wilde graag zou lang mogelijk, zonder visum nodig te hebben, in een land verblijven, zodat ik zo min mogelijk geld uitgeef aan vliegtickets en vervoer.

Uiteindelijk koos ik ervoor om eerst 3 maanden in Taiwan te reizen en daarna 3 maanden in Japan. Ik had al enige kennis van de Chinese taal, dus Taiwan leek mij een goede optie en ik koos voor Japan, omdat ik veel interessante dingen over dat land heb gelezen en gezien. Na mijn reis in Azië wilde ik gaan studeren.

Nu dat ik een plan had voor mijn tussenjaar, kon ik alles gaan regelen. Dat is allemaal veel makkelijker dan dat het lijkt. Ik ben in contact gekomen met een biologische theeboerderij. Ik kreeg al snel bericht van hun dat ik daar voor twee weken mocht komen werken. Ik had nog geen plannen voor wat ik na deze twee weken zou gaan doen, want ik wilde niet te ver vooruit plannen.

Ik hoefde alleen maar een vliegticket te boeken en alles was al geregeld. Ik had al alle nodige vaccinaties gekregen voordat ik naar China ging en ik had geen enkele visums nodig, omdat ik niet langer dan 90 dagen in elk land verbleef.

Toen ik eindelijk in Taiwan was aangekomen, was ik behoorlijk zenuwachtig geworden. Er zit altijd een risico aan het gebruik van Workaway. Wat als de host zijn afspraken niet na komt? Vanaf het vliegveld vertrok ik naar Luodong, het dorpje waar de theeboerderij zich bevindt. Aangekomen op het treinstation kwamen een aantal buitenlanders mij ophalen. Zij werkten ook op de theeboerderij. Toen voelde ik me erg opgelucht.

Hoe was het werken op de theeboerderij?

Werken op de boerderij was erg leuk. Het werk bestond voornamelijk uit theezaadjes plukken. De host en de anderen die er ook werkten waren erg aardig. Ik vond het zelfs zo leuk dat ik besloot om er langer dan twee weken te blijven.

Na 90 dagen moest ik toch echt het land uit en de boerderij verlaten. Ik wilde eigenlijk nog niet weg, daarom besloot ik om een paar dagen naar Tokyo te gaan om vervolgens weer terug naar Taiwan te gaan om op de boerderij te gaan werken.

tussenjaar Taiwan theeboerderij
Theeboerderij Taiwan

tussenjaar Taiwan theeboerderij proces
Van de theezaadjes werd olie gemaakt en vervolgens in flessen gedaan

Zes maanden later moest ik toch echt weer terug naar Nederland. Ik had nog steeds geen idee welke opleiding ik zou willen doen wat erg frustrerend is. Mijn ouders vroegen vaak aan me wat ik met mijn toekomst ga doen en ik wist nog steeds geen antwoord op deze vraag. Ik wist in ieder geval al wel dat ik absoluut geen creatieve opleiding meer wilde gaan doen.

“Kon ik mijn reis maar nog een keer doen”

Toen ik weer een paar weken thuis was, miste ik het reizen heel erg. Wanneer ik in Nederland ben, voelt het alsof ik niet genoeg met mijn leven doe. ‘Kon ik mijn reis maar nog een keer doen’ is wat ik vaak dacht. Ik had totaal geen zin om een studiekeuze te maken, laat staan om te studeren.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Heb je toen nog een tussenjaar genomen?

Toen kwam ik met het idee om nog een tussenjaar te nemen en een reis te gaan maken. Mijn vrienden en familie waren toen erg teleurgesteld. Zij dachten dat ik nooit meer zou gaan studeren. Natuurlijk ga ik ooit nog wel studeren. Ik moet alleen nog de juiste opleiding zien te vinden. Hier wil ik graag de tijd voor nemen. Waarom zou het allemaal zo haastig moeten? Ik heb namelijk ook gewoon alle tijd om de juiste keuze te maken.

“Waarom zou het allemaal zo haastig moeten?”

Dus vorig jaar oktober ben ik voor de derde keer vertrokken naar Azië. Taiwan is me erg goed bevallen, dus daar ging ik alweer heen. Dit keer wilde ik meer van het land zien. Ik ben helemaal rondom het eiland geweest en heb bij veel verschillende hosts gewerkt. Na 90 dagen moest ik het land verlaten en ben ik naar Maleisië gegaan. Hier ben ik ook drie maanden gebleven en heb bij verschillende hosts gewerkt. Daarna was het weer tijd om terug naar Nederland te gaan.

tussenjaar Taiwan wandeling
Hitchhiken in het zuiden van Taiwan

tussenjaar Maleisië hostel
Hostel Maleisië

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar overwegen?

Tijdens mijn verblijf in het buitenland heb ik veel nieuwe mensen ontmoet. Ik heb vaak gepraat over studeren en dat ik zo’n moeite had om de juiste studiekeuze te maken. In Taiwan kwam ik in gesprek met een Duitse vrouw. Zij werkte, net als ik, in de hostel waar we verbleven. Zij vertelde me dat welke keuze je ook maakt je zult altijd dingen komen die niet leuk zijn. De juiste keuze bestaat niet. Je zult altijd een ‘foute’ keuze maken.

Voor sommige mensen zal dit wat demotiverend klinken, maar mij motiveerde het juist om eindelijk de knoop door te hakken. Ik durfde eindelijk de keuze te maken en inmiddels heb ik me aangemeld voor de opleiding milieukunde. Ik zal wel zien welke hindernissen ik tegen ga komen.