In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren over hun tussenjaar, hoe ze het hebben ervaren en geven ze advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Hieronder het verhaal van Jennifer. Ze wist na haar examenjaar niet welke studie bij haar past. Ze nam een tussenjaar, volgde het tussenjaarprogramma ‘Warriors’ in Afrika en beleefde daar de tijd van haar leven.

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

Tijdens mijn examenjaar op de mavo had ik het niet makkelijk. Ik deed het heel slecht op school omdat ik totaal geen motivatie had om school af te maken en er helemaal geen zin meer in had.

Via mijn zus had ik gehoord over het tussenjaarprogramma “Warriors” in Zuid-Afrika. Als 16-jarige klonk dit natuurlijk geweldig om in mijn eentje een heel ander deel van de wereld te zien. Na keihard leren en zorgen dat ik mijn diploma kon behalen is dat uiteindelijk ook gelukt.

Van augustus 2014 tot en met januari 2015 heb ik gewerkt om extra geld te verdienen en zodat ik niet 4-5 maanden niks zat te doen voor ik vertrok voor mijn reis.

“Een tussenjaar was de beste beslissing”

De grootste reden waarom ik een tussenjaar heb genomen was omdat ik geen idee had wat ik wilde doen na de mavo. Als 16 (toen ik mijn diploma had behaald al bijna 17) jarige is het niet makkelijk om een beslissing te moeten nemen waar het om je toekomst gaat. Ik wilde niet aan een opleiding beginnen en dan halverwege het jaar stoppen omdat het toch maar niks voor mij was.

Een tussenjaar was de beste beslissing omdat ik zo nog een jaar had om te snuffelen naar de verschillende opties die er waren en ik kon zelf nog verder ontwikkelen. Begin februari 2015 ben ik toen als 17-jarige alleen het vliegtuig opgestapt en naar Zuid-Afrika gegaan en in oktober 2015 ben ik terug naar huis gevolgen.

tussenjaar afrika werken

Kan je iets meer vertellen over het tussenjaarprogramma

Het programma is verdeeld in 4 “quests”. Iedere quest is 7 weken lang en daarna heb je 2 weken vakantie waar je weer terug kunt naar huis. Je kunt ook op basecamp blijven of met de vrienden afspreken die je daar leert kennen. Iedere quest heeft verschillende activiteiten.

Je kunt hierbij denken aan vrijwilligerswerk waarbij je naar een weeshuis gaat voor kinderen en een ochtend met hun bezig bent, geld binnen aan het halen bent voor de neushoorns of met het dierenwelzijn bezig bent door het helpen verven, schoonmaken etc. van een asiel (of heel lief knuffelen met alle beesten die er zijn).

Naast vrijwilligerswerk zijn er activiteiten waar je op basecamp bezig bent, zoals het ondersteunen van Rotary Youth Leadership Awards (RYLA) waarbij je zelf een facilitator wordt of het volgen van verschillende workshops die gegeven worden. Het grootste deel van de activiteiten zijn niet op basecamp.

Hier kun je denken aan de hoogste brug bungeejump in de wereld, prachtige 4-daagse wandelingen in de bergen (hier leer je onder andere mentaal sterk worden!), parachutespringen, duiken in Mozambique, paardrijden, honderden kilometers fietsen naar een wildreservaat waar we toen tussenin de wilde dieren sliepen in tenten.

tussenjaar afrika parachutespringen

De activiteiten die ik heb opgenoemd zijn maar een klein deel van wat je uiteindelijk allemaal doet. Behalve de vele activiteiten is het ook leuk om mensen van de hele wereld te leren kennen en goede vriendschappen te maken.

tussenjaar afrika olifant

Hoe kijk je nu terug op je tussenjaar?

Wanneer ik terugkijk naar mijn tussenjaar kan ik er alleen maar bij lachen. Het was een prachtig moment in mijn leven waarbij ik mezelf goed tegen heb kunnen komen.

Ik vind het jammer dat ik op dat moment dat ik daar was niet altijd gebruik heb gemaakt van al de kansen die er waren. Misschien omdat ik bang was of omdat ik op dat moment geen zin had. Het is zo jammer als je er dan later naar kijkt en spijt hebt van een kans die je gemist hebt (zijn ook leermomenten).

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Heb je ook een studie gekozen in je tussenjaar?

Toen ik terug was gekomen van mijn tussenjaar heb ik besloten dat ik toch door wilde gaan met school en heb ik een mbo-opleiding gedaan. Ik was gemotiveerd om aan een opleiding te beginnen en had er zin in. Hierdoor waren mijn ouders ook meteen blij omdat dat ook een van de grootste redenen was waarom ik een tussenjaar heb gedaan. Hier ben ik toen best geslaagde geworden van de school!

Ik weet wel 100% zeker dat dat mij niet zou zijn gelukt als ik meteen na de Mavo een keuze had moeten maken. Ik heb voor de studie Sociaal Pedagogisch Werk gekozen en vond het een geweldige studie. Ik heb daarna de keuze gemaakt om verder te studeren en ben nu met mijn Hbo opleiding Social Work bezig. Na mijn Hbo opleiding weet ik niet zeker of ik voor een Master wil gaan maar daar heb ik nog even de tijd voor om over na te denken.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar overwegen?

Het advies dat ik wil geven voor iemand die niet zeker weet wat ze willen doen of overwegen om een tussenjaar te nemen is DOEN! Ik zeg doen doen doen! Je bent nog hartstikke jong wanneer je klaar bent met de MAVO, HAVO of het VWO. Het zou hartstikke zonde zijn als je meteen begint aan een opleiding die je helemaal niks vindt of niet af maakt.

Je kunt dat jaar beter gebruiken om jezelf te ontdekken. Het is belangrijk dat je in jezelf investeert en dat is wat je doet wanneer je een tussenjaar neemt. Je moet geen tussenjaar nemen om een jaar lang niks te doen en thuis te blijven. Nee, je neemt een tussenjaar voor je persoonlijke ontwikkeling!