In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren over de studie die ze volgen en hoe ze de juiste studiekeuze hebben gemaakt. Rosaly maakte een verkeerde studiekeuze en ontdekte in haar tussenjaar welke studie het beste bij haar past.

Ze vertelt hieronder over haar studie Social Work op de Windesheim in Zwolle. Tot slot heeft ze een aantal goeie studiekeuze adviezen als je nu moeite hebt met je studiekeuze.

Welke studie volg je nu en waar?

Op dit moment ben ik 19 jaar en ben ik eerstejaars HBO Social Work op het Windesheim in Zwolle.

Hoe is je studiekeuze tot stand gekomen? Hoe heb je het aangepakt?

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het sociale werk. Eerst wilde ik psychologie doen, toen twijfelde ik. Ik wist dat ik de zorg in wilde, en heb me uiteindelijk ingeschreven voor verpleegkunde. Een vriendin van mij deed Social Work. Na haar verhalen lokte die opleiding me toch wel. De vakken leken veel interessanter, de projecten leuker.

Terwijl ik verpleegkunde deed begon ik al wat te twijfelen of dit wel was wat ik écht wilde. Ik ging er vanuit dat ik wel zou wennen aan de opleiding en even door moest gaan.

“Ik heb een tussenjaar genomen en ben gaan werken”

Uiteindelijk is het hem niet geworden en ben ik na 3 maanden gestopt. Ik heb een tussenjaar genomen en ben gaan werken als schoonmaakster bij mensen thuis. Door het contact met allerlei verschillende mensen met diverse achtergronden en verhalen voelde ik weer hoe fijn ik het vond om met mensen in gesprek te gaan.

Dus ik begon na te denken. Ging ik me weer inschrijven voor verpleegkunde, of was social work meer mijn ding?

In die tijd heb ik veel nagedacht, de opleidingen beide goed bekeken, met vrienden en familie gepraat. Uiteindelijk hakte ik de knoop door en koos ik voor social work.

Hoe verliep de inschrijving en de studiekeuzecheck?

De inschrijving verloop best soepel. Er was geen toelatingstoets of een selectieprocedure. Ik hoefde alleen een studiekeuzecheck in te voeren om te checken of de opleiding bij me paste. Daar heb ik verder niets meer van gehoord en ik ben gewoon ingestroomd.

Er was wel de optie om naar een matchingsdag te gaan waar je meer info kreeg over de opleiding en kon praten met ouderejaars, maar hier ben ik niet naartoe gegaan.

Wat houd de studie in hoofdlijnen in? Kan je een paar vakken en een project noemen?

De studie gaat over jezelf en anderen. Hoe je jezelf kan ontwikkelen om een goede sociaal werker te worden. Hoe je op een goede effectieve wijze met een cliënt kan communiceren zodat je goed weet wat diegene nodig heeft op dat moment.

Je krijgt vakken als socialisatie, persoonlijke professionele ontwikkeling en groepsdynamica. Een voorbeeld van een project is het socialisatieverslag. Hierbij moet je jezelf onder de loep nemen; wie ben je? Wat voor opvoeding heb je gehad? Wat voor invloed heeft je omgeving op je gehad? Hoe ben je geworden wie je nu bent?

social work hbo studeren

Wat zijn de toekomstperspectieven als je de studie afrond?

Ik heb me nooit verdiept in de nummers, maar social work is een opleiding in de zorg. Zorg zal er altijd zijn. Zolang er mensen zijn, is er ook zorg nodig. Dus in principe is er altijd vraag naar.

Ik heb nog geen idee waar ik wil gaan solliciteren. Ik zit nog aan het begin van mijn opleiding, dus ik heb genoeg tijd om daar nog achter te komen. Het lijkt me op dit moment leuk om met adolescenten/jeugd te werken, maar wie weet verandert dat later nog.

Hoe bevalt de hogeschool en de kwaliteit van de opleiding?

Hogeschool Windesheim bevalt me uitstekend. Ik vind dat er goede begeleiding is, mits je zelf aangeeft deze nodig te hebben. Als je (individuele) gesprekken hebt met studentenbegeleiders/decanen/docenten word er open en eerlijk gesproken. Je weet wat je aan de mensen hebt.

Alles staat duidelijk aangegeven online. Soms is het even zoeken naar de documenten die je nodig bent, maar dat zal op elke opleiding wel zo zijn.

Voor de rest is het best goed geregeld. Als je regelmatig je mail en je rooster checkt kom je niet snel voor verassingen te staan. Het mailverkeer in het algemeen is naar mijn mening goed. Je krijgt best snel antwoord terug, wat erg fijn is.

hogeschool Windesheim Zwolle Social Work

Wat is je advies voor jongeren die deze studie overwegen?

Bij deze studie moet je reflecteren en samenwerken. Veel. Dus het kan voorkomen dat je jezelf gaat tegenkomen. Dat je ook je mindere kwaliteiten onder de loep moet nemen. Als je daar niet goed tegen kunt, zou ik deze studie niet aanraden.

Wat is je advies voor jongeren die moeite hebben met hun studiekeuze?

Voor het maken van je studiekeuze is er maar één iemand verantwoordelijk en dat ben jij.

Kies niet omdat je het gevoel hebt dat je het móet. Kies omdat je het zelf leuk lijkt, niet omdat iemand anders je het ziet doen of het bij je vind passen. Je kan advies natuurlijk meenemen in je besluit, maar jij bent uiteindelijk degene die het moet doen.

Vergelijk jezelf niet met anderen, meestal lijkt het alsof ze het heel goed voor elkaar hebben, maar vaak gaat er bij hen ook het een en het ander mis wat ze niet vertellen. Iedereen heeft zijn eigen dingen. Doe het voor jezelf.

Wees niet bang om de verkeerde studiekeuze te maken. Je kan altijd stoppen als het echt niet bij je past. Genoeg mensen stoppen met hun studie of veranderen van studie, daar is niks mis mee en het kan iedereen overkomen.

Het is niet erg om een tussenjaar te nemen omdat je het niet weet. Het maakt niet uit dat je vrienden al in het 2e/3e/4e jaar zitten en jij nog moet beginnen. Iedereen heeft zijn eigen tempo, dus laat je niet opjagen door anderen.

Open dagen laten de opleiding meestal alleen van de mooiere kant zien. Praat met mensen die de opleiding al doen. Vraag hun wat je wilt weten. Tuurlijk kun je naar open dagen gaan, maar als je de échte verhalen wilt kun je beter naar mensen gaan die er middenin zitten.

Ga niet een studie volgen omdat je er veel geld mee kan verdienen, geld is leuk, maar een studie/baan waar je passie ligt is nóg leuker.

Kortom: denk er goed over na en laat je niet opjagen door anderen. Mocht je toch een verkeerde keuze maken, begin dan gewoon opnieuw. Uiteindelijk kom je er wel.

Ook een leuke studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE