In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren over hun tussenjaar, hoe ze het hebben ervaren en geven ze advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Emma maakte een verkeerde studiekeuze en besloot om in een tussenjaar uit te gaan zoeken welke studie wel bij haar past. Hieronder deelt ze haar ervaringen en geeft ze tips over het invullen van een tussenjaar.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Als ik iets niet had verwacht, was dat ik tussenjaar zou nemen na het behalen van mijn VWO-diploma. Ik wilde geen tussenjaar nemen, omdat ik wist welke opleiding ik wilde doen en omdat ik bang was dat ik na een tussenjaar moeite zou hebben om me weer tot leren te zetten.

Daarom begon ik na een leuke zomer eind 2018 aan de opleiding Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning aan de universiteit van Wageningen! Ik had er erg naar uitgekeken en het leek voor mij de perfecte opleiding: een combinatie van werken met en in de natuur, creativiteit en veel contact met mensen.

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

Helaas bleek vrij snel dat de opleiding anders was dan ik had verwacht: de vakken ging erg in op biologie en scheikunde, wat ik op de middelbare school niet had gehad. Daarom kon ik het slecht volgen en had ik er flink moeite mee. Ook merkte ik dat WO niet bij mij paste: het was groot en massaal, onpersoonlijk en veel onderzoek. Met plotse gezondheidsproblemen erbij had ik besloten om te stoppen met de studie.

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Dat ik zo snel zou stoppen, had niemand verwacht. Vooral ik zelf niet! Ik viel dan ook in een diep dal, waarin ik even helemaal niet meer wist wat ik met mijn leven wilde gaan doen. Het was een onzekere en vervelende tijd, ik wist totaal niet meer wat ik wilde. Ik had het hier dan ook veel over met vrienden en familie, maar zij konden mij niet zo goed helpen.

“Het was een onzekere en vervelende tijd, ik wist totaal niet meer wat ik wilde”

Rond december kwam ik na wat zoeken op het internet terecht op de site van Tom en besloot om zijn workshop te gaan volgen, om zo uit te gaan zoeken wie ik ben, wat mijn kwaliteiten zijn en wat me leuk lijkt! Door deze workshop kreeg ik weer vertrouwen in mijn toekomst en leerde heel veel over mezelf. Iedereen die niet weet welke opleiding hij/zij wil gaan doen, kan ik dit aanbevelen. Het heeft mij enorm verder geholpen!

Tegelijkertijd besloot ik om een cursus Spaans te gaan volgen. Ik heb dit altijd al een geweldige taal gevonden en nu had ik ook eindelijk de tijd om er eens mee aan de slag te gaan. Dat is natuurlijk een voordeel van een tussenjaar hebben. Die zomer heb ik dan ook een tijdje bij een Spaans gezin gewoond. Het is geweldig om op deze manier een andere cultuur te ervaren. Door echt bij een gezin in te trekken ervaar je een land en zijn cultuur heel anders dan dat je er zo maar op vakantie gaat. Ik heb het er ongelooflijk naar mijn zin gehad en kan het iedereen aanraden!

Verder heb ik in mijn tussenjaar veel gewerkt in een schoenenwinkel, bijles gegeven en deed ik veel oppassen. Ook bracht ik veel tijd door met vrienden en deed ik dingen waar ik normaal weinig tijd voor had. Een voordeel voor mij was dan ook dat ik veel vrij tijd had, waardoor ik dus ook veel leuke dingen kon doen.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

Mijn valkuil waardoor ik een tussenjaar heb ‘gemoeten’, was dat ik me niet goed had verdiept in de opleiding. Ik dacht al vrij snel ‘ja dit is het!’, zonder een meeloopdag of dergelijke te hebben gedaan.

Daarom raad ik iedereen aan om dat echt te doen. Pas dan krijg je een goed inzicht in de opleiding en weet je of dat die goed bij je past. Op open dagen wordt de opleiding toch vaak net wat anders weergeven dan dat het in werkelijkheid is.

Verder ben ik blij hoe ik mijn tussenjaar had ingedeeld en zou ik dit niet anders willen hebben gedaan.

Wat zijn nu je toekomstplannen? Heb je een leuke studie gevonden?

Inmiddels ben ik halverwege mijn nieuwe studie, de opleiding voor docent aardrijkskunde! Dit is een HBO-opleiding in plaats van WO-opleiding. Ik ben erg blij dat ik HBO ben gaan doen, ondanks dat veel mensen in mijn omgeving hierop tegen waren (ik had namelijk VWO gedaan).

Toch ben ik blij dat ik zelf de keuze heb gemaakt om het wel te doen, het past veel beter bij me! Persoonlijk contact met docenten, meer begeleiding en contacturen, minder onderzoek, veel afwisseling en meer praktijk (onder andere door stage).

Ik ben ontzettend blij met deze opleiding en vind het echt mega leuk. Daarom kan ik ook iedereen aanraden om te luisteren naar je eigen gevoel en te doen wat bij jou past. Jij bent tenslotte degene die die opleiding moet doen en er later een baan in gaat hebben.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Als je twijfelt of niet precies weet welke opleiding je wilt gaan doen, kan ik je zeker een tussenjaar aanbevelen, mits je het goed indeelt zodat je er voordelen uit kan halen. Je hebt de tijd om goed na te gaan denken over wie je bent en wat je wilt, om te zoeken naar de perfecte opleiding door veel meeloopdagen te doen, om nieuwe ervaringen op te doen op welk gebied je wilt en om jezelf te ontwikkelen.

Ik was bang dat ik moeite zou hebben om weer te beginnen met leren na mijn tussenjaar, maar hier heb ik totaal geen last van gehad. Iedereen die even niet weet wat hij of zij met zijn of haar toekomst aan wil, kan ik een tussenjaar aanraden!