In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips en advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Fabienne stopte met haar studie op de universiteit en kwam toen thuis te zitten zonder plannen. Ze besloot in haar tussenjaar te gaan werken, een mooie reis te maken naar Australië en heeft ook nog een nieuwe hbo studie gekozen. Hieronder vertelt ze haar tussenjaar ervaringen en de twee dingen die ze achteraf anders had gedaan.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

In het 4e jaar van het vwo ben ik al begonnen met het kiezen van een studie. In jaar 5 heb ik open dagen en meeloopdagen bezocht. Tijdens mijn examenjaar was ik dan ook hartstikke zeker over mijn studiekeuze. International Business Administration was de juiste studie voor mij.

In augustus 2019 begon ik vol goede moed aan mijn nieuwe studie, maar al snel kwam ik erachter dat ik hier niet op mijn plek zat. Ik ben gestopt met mijn studie en zo had ik onverwachts opeens een tussenjaar.

Ik vond het wel lastig om te stoppen met mijn studie, want mensen gaan nou eenmaal vooroordelen hebben. Maar hierdoor moet je je keuze niet laten afhangen, want je moet uiteindelijk doen wat voor jou het beste is.

tussenjaar fabienne stoppen met studie wo

Waarom besloot je om te stoppen met je studie?

Tijdens mijn studiekeuze heb ik alleen naar de universiteit gekeken en in de eerste weken bleek al dat dit totaal niet bij mij paste. Het was heel onpersoonlijk en je was alleen maar bezig met analyseren en onderzoeken.

Ik miste het praktijkgedeelte en de mogelijkheid om stage te lopen. Ik voelde al snel aan dat ik hier niet gelukkig zou worden en toen besloot ik dus om te stoppen.

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Na mijn verkeerde studiekeuze kwam ik thuis te zitten zonder plannen voor de rest van het jaar. Ik wist in ieder geval dat ik wilde gaan werken, want alleen maar thuis zitten was niets voor mij.

Ik kon bij mijn bijbaantje gelijk fulltime aan de slag. En ik ben toen heel veel gaan werken. Ook ben ik begonnen met het bezoeken van open dagen en meeloopdagen. Ik heb gesprekken gevoerd met een studiekeuzeadviseur en ik heb eindeloos veel studiekeuzetests op het internet gedaan. Uiteindelijk had ik de juiste studie gevonden en kon ik me inschrijven.

Het werken was allemaal prima, maar ik wist dat ik mijn tussenjaar ook wou gebruiken om ervaringen op te doen en mezelf te ontwikkelen. Zo besloot ik om in februari naar Australië te gaan. Ik ben hier gaan rondreizen langs de oostkust. En dit was zeker het hoogtepunt van mijn tussenjaar.

tussenjaar reizen Australië

Het originele plan was dat ik twee maanden weg zou blijven, maar COVID-19 bracht hier verandering in. Een maand eerder dan gepland zat ik weer in het vliegtuig terug naar Nederland. Eenmaal thuis was het wel pittig. Ik had geen school en gaan baan, want ik werkte in de horeca. Het enige wat ik kon doen was thuiszitten.

“Dit was wel een moment waarop ik het lastig vond om een tussenjaar te hebben, maar spijt kreeg ik nooit”

Dit was wel een moment waarop ik het lastig vond om een tussenjaar te hebben, maar spijt kreeg ik nooit. Uiteindelijk heb ik weer een nieuwe baan gevonden. Tot augustus kan ik hier fulltime aan de slag en zo kan ik de komende maanden nog even gaan sparen, zodat ik het student zijn weer kan bekostigen. Ook geniet ik nog even van de vrijheid en alle tijd die ik met vrienden kan doorbrengen.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

Achteraf ben ik enorm blij dat ik met mijn studie ben gestopt en heb ik enorm genoten van mijn tussenjaar.

Als ik nu terugkijk op mijn jaar zou ik twee dingen anders doen:

1) Ik had een baantje gezocht waar ik meer ervaring en kennis op kon doen. En wat al beter aansloot op mijn studie. Mijn advies aan iedereen die een tussenjaar neemt is dan ook dat je een baantje moet zoeken die je echt leuk vindt of wat alvast aansluit op je nieuwe studiekeuze. Je gaat nu ineens fulltime werken en het is dan toch wel fijn als je met plezier naar je werk gaat!

2) Verder ben ik blij dat ik ben gaan reizen, want hier heb ik ook enorm veel van geleerd en ook heb ik mezelf daardoor beter leren kennen. Maar als het had gekund, had ik zeker meer gaan reizen. Een tussenjaar is hier de perfecte tijd voor en daarnaast is het ook een hele waardevolle ervaring.

Wat zijn nu je toekomstplannen? Heb je een leuke studie gekozen?

Inmiddels ben ik er wel achter dat de universiteit niet voor mij is weggelegd. Mijn nieuwe studie is dan ook een HBO-opleiding. Dit past veel beter bij mij en ik zou ook alle vwo-studenten aanraden om alle WO- en HBO-opleidingen te bekijken.

Ik ga in september beginnen aan de opleiding commerciële economie: sportmarketing. En deze keer denk ik echt dat ik de perfecte studie gevonden heb!

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Als je overweegt om een tussenjaar te nemen, zorg wel dat je een plan hebt. Er zijn enorm veel mogelijkheden om echt iets uit je tussenjaar te halen en ook om jezelf te ontwikkelen. En ik zou dit ook zeker gaan doen zodat je tussenjaar wel echt nuttig wordt.

Ook moet je de tijd nemen voor het zoeken naar een nieuwe opleiding. Bezoek open dagen en meeloopdagen. En vaak bieden de meeste universiteiten en hogescholen wel hulp aan met het maken van een studiekeuze.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

In september begint mijn nieuwe opleiding pas, dus ik weet nog niet hoe lastig het is om weer in het schoolritme te komen. Wel kan ik zeggen dat ik tijdens mijn tussenjaar zoveel gemotiveerder ben geworden om weer te gaan studeren. Ik heb tijdens het werken wel echt gemerkt, dat ik heel graag wil doorstuderen zodat ik een baan kan vinden die ik echt leuk vind. Ik kijk er dan ook heel erg naar uit om aan mijn nieuwe studie te beginnen.

En als je twijfelt over je studiekeuze neem een tussenjaar. Je kan beter doorzoeken naar een studie die echt bij je past, dan beginnen aan een studie die je eigenlijk alleen doet omdat die je wel oké lijkt.

Er zijn genoeg redenen om een tussenjaar te nemen en als je zelf achter de keuze staat om een tussenjaar te nemen kan ik het alleen maar aanraden!