In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren over hun tussenjaar, hoe ze het hebben ervaren en geven ze advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Na het behalen van zijn vwo-diploma kon Mark niet kiezen uit drie verschillende studies. Toen de inschrijfdeadline dichterbij kwam en nog steeds twijfelde, besloot hij om een tussenjaar te nemen. Een jaar wat anders, geen school en een een ander ritme.

Hieronder vertelt Mark hoe hij zijn tussenjaar heeft ingevuld. Hij geeft ook tips als je naar het buitenland wilt in je tussenjaar en hoe hij de knoop heeft doorgehakt over zijn studiekeuze.

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

Nadat ik in juli 2018 mijn vwo-diploma in ontvangst had genomen, begon mijn tussenjaar. Voor dat ik het papiertje waarvoor ik 6 jaar had geleerd in mijn handen kreeg heb ik heel lang nagedacht over mijn studiekeuze.

Ik zat te twijfelen tussen Bedrijfskunde aan de universiteit, Hogere Hotelschool en een opleiding tot luchtverkeersleider. Drie redelijk uiteenlopende opleidingen dus, maar alle drie leken ze me erg leuk.

Tegelijkertijd zat ik ook steeds meer na te denken over een tussenjaar, omdat ik heel erg toe was aan een jaar wat anders. Tot aan het moment dat de deadline kwam om je in te schrijven voor een vervolgstudie was ik nog steeds aan het twijfelen tussen de drie opleidingen. De keuze voor een tussenjaar voelde eigenlijk het beste.

En zo kwam mijn keuze voor een tussenjaar dus tot stand, zonder dat ik echt grote plannen nog had voor dit jaar, maar dat wilde ik gedurende de zomervakantie invullen.

Toen heb je een tussenjaar genomen?

Zonder dat ik dus wist wat ik precies kon verwachten had ik heel veel zin in mijn tussenjaar en ik wist ook zeker dat ik de goede keuze had gemaakt.

Over die goede keuze twijfelden sommige mensen in mijn omgeving nog wel. Vragen als: “Kom je dan nog wel in je schoolritme na je tussenjaar?” of “Ben je niet bang dat je gewend raakt aan het leven zonder school en niet meer verder gaat studeren?” kwamen vaak voorbij.

“Kom je dan nog wel in je schoolritme na je tussenjaar?”

Echter wist ik dat dat wel goed zou komen. Ik was op dat moment heel erg toe aan een jaar een ander ritme. Zonder elke dag vroeg op te staan voor school, naar school fietsen en als je thuis komt weer aan je huiswerk. Ik wilde een jaar wat anders en als ik op dit jaar terugkijk ben ik daar nog steeds heel blij mee.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

In de zomervakantie ben ik een baantje gaan zoeken, want ik wilde wel redelijk veel werken om lekker wat geld te verdienen. Ik wilde heel graag meerdere reisjes doen in mijn tussenjaar en daar was geld voor nodig. Ik wilde eigenlijk ook graag een taalcursus doen, maar daar is helaas niks van terecht gekomen.

Uiteindelijk had ik een leuk baantje waar ik ook elke week kon werken en ging ik sparen. Tot aan maart heb ik het meeste gewerkt en ben ik ondertussen ook naar Berlijn, Rome en wat leuke festivals geweest.

Ik vond het die tijd heerlijk om niet zoals de jaren hiervoor constant aan school te denken en dat je eigenlijk als je thuiskomt gelijk aan je huiswerk moet. Na het werk was er nu gewoon veel meer tijd voor leuke dingen doen met vrienden bijvoorbeeld.

“In je eentje of met vrienden een reis maken is ook heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling”

In maart kwam het hoogtepunt van mijn tussenjaar: Thailand. Ik had aardig wat geld gespaard en ik had ervoor gekozen om een maand een vriend op te zoeken die een half jaar een rondreis door Azië aan het maken was.

tussenjaar reis maken Thailand

Als je een tussenjaar neemt is dit ook echt heel erg aan te raden. In je eentje of met vrienden een reis maken in je tussenjaar is ook heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling, maar het is ook heel gaaf om in een totaal andere wereld te stappen zoals in Thailand. Overigens is Thailand ook heel erg aan te raden, maar er zijn genoeg toffe landen om een mooie reis naar toe te maken in je tussenjaar.

tussenjaar buitenland Thailand

Eenmaal terug in Nederland had ik nog wat kleine baantjes, maar genoot ik ook vooral nog van de vrijheid. Ondertussen moest ik natuurlijk ook inschrijven voor een studie.

Heb je ook een studie gekozen in je tussenjaar?

Waar ik het jaar hiervoor nog erg twijfelden tussen Bedrijfskunde, Hogere Hotelschool en de opleiding voor luchtverkeersleider, had ik dit jaar mijn keuze helder, namelijk Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit, waar ik overigens nog steeds heel blij mee ben.

De eerste dagen van mijn studie was het logischerwijs wel weer even wennen, maar ik heb nooit problemen ervaren om weer terug te komen in het ritme van studeren. Ik had in de zomervakantie ook meegedaan aan een introweek, waar ik veel leuke mensen had ontmoet, dus dat scheelt ook met het opstarten op je nieuwe studie. Als je aan het begin al een paar vrienden rond hebt lopen kan je elkaar samen ook helpen met het studeren, de weg vinden op de campus, samen colleges volgen, etc. Dus deelname aan een introweek is ook zeker aan te raden.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Hoe kijk je nu terug op je tussenjaar?

Als ik terugkijk op mijn tussenjaar, was dit een hele goede keuze waarin ik heel veel toffe dingen heb gedaan en ook op persoonlijk vlak heel veel aan gehad heb. Desalniettemin had ik misschien twee dingen anders willen doen of nog erbij willen doen in mijn tussenjaar.

Ten eerste wat ik al eerder heb genoemd; de taalcursus. Ik had achteraf nog graag een taal extra goed willen leren. Er zijn ook veel taalcursussen in het buitenland aangeboden, dus dat is ook een goede optie voor de invulling van je tussenjaar. Dan kan je leren en vakantie combineren!

Ten tweede had ik achteraf graag een baantje gehad waar ik nog meer van zou leren of ik had graag een eigen bedrijf op willen zetten. Met het oog op mijn huidige studie had ik dat wel graag gedaan, maar daar is later ook nog genoeg de tijd voor.

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar overwegen?

Al met al kan ik een tussenjaar zeker aanraden. Of je nou heel erg zit te twijfelen tussen twee of meer studies, of dat je gewoon een jaar wat anders wilt of dat je een jaar wilt reizen. Het zijn allemaal even goede redenen voor een tussenjaar, alleen je moet er wel zelf achterstaan en een plan voor jezelf maken wat je gaat doen.

Ook moet je wel over het moment dat je weer moet gaan studeren in je achterhoofd houden. Voor sommige mensen kan dit lastig zijn, maar dat kan je het beste over jezelf beoordelen. Dus wanneer je een goed plan voor je tussenjaar voor jezelf hebt en hier ook zelf achter staat, is een tussenjaar 100% een goede keuze.