In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren hoe ze hebben ontdekt welke studie het beste bij hun past en over de studie die ze nu volgen.

Ilse besloot om na een tussenjaar en 2 jaar studeren te stoppen met haar hbo studie. Ze had een verkeerde studiekeuze gemaakt maar al haar vriendinnen leken hun plek al gevonden te hebben.

Nu zit ze veel beter op haar plek op de universiteit. Ze volgt de studie Interdisciplinaire sociale wetenschappen. Hieronder vertelt ze over haar verkeerde studiekeuze en hoe ze zichzelf heeft herpakt.

Wat ging er vooraf aan je studiekeuze?

Op tafel ligt een dik boek, “Studierichtingen” staat er met koeienletters op. “Zullen we maar beginnen met afstrepen wat je niet leuk vindt?” zegt mijn studiebegeleider. Mijn handen beginnen te shaken: “wat ik niet leuk vind?”, “weet ik veel wat ik niet leuk vind”, denk ik. “Ik ben 16? Hoe moet ik nu al een keuze maken in wat ik later wil gaan doen?”.

“Zullen we maar beginnen met afstrepen wat je niet leuk vindt?”

Ik kan me dit gesprek nog goed herinneren. Op dat moment was ik heel zenuwachtig. Ik vond het helemaal niet leuk dat ik niet wist wat ik wilde gaan doen. Ik had vriendinnen die precies wisten welke richting ze op wilde, hun leven was nog net niet uitgedacht tot ze zouden gaan trouwen. Ik haalde vaak mijn schouders op met de gedachte dat het nog wel komen zou.

verkeerde studiekeuze Ilse profielfoto

Hoe heb je je studiekeuze aangepakt?

Om de keuze nog even uit te stellen en omdat ik graag wilde reizen, besloot ik een tussenjaar te nemen. Ik ging in februari reizen, precies in de periode dat de hogescholen en universiteiten open dagen houden. Toen ik terugkwam van mijn reis had ik nog steeds geen idee wat ik wilde studeren.

In 5 havo was ik naar meerdere open dagen geweest, maar ook nu vond ik het belangrijk een goed beeld te krijgen van alle studies. Het hielp mij heel erg om te kijken naar studies die ver uit elkaar lagen, zodat ik een goed beeld kreeg wat van ik wel en niet leuk vond. Hierdoor kon ik gaan afstrepen en kon ik gerichter zoeken naar de studies die mij wel leuk leken.

Na velen studies gezien te hebben in verschillende steden, maakte ik een lijstje met de top 3 leukste studies. Ik had vriendinnen die de studie “Creative Business” deden, dus na veel positieve verhalen koos ik voor deze studie.

top-3 studies Ilse

Wat houd de studie Creative Business in?

Creative Business is een brede studie waar je velen kanten mee op kunt. Dit leek mij ideaal aangezien ik nog niet precies wist wat ik uiteindelijk wilde gaan doen. Het is een creatieve studie waar ik veel kon leren over verschillende dingen. De studie focust zich op het worden van media professional en daar hoort leren fotograferen, ontwerpen, schrijven, marketingstrategieën bedenken, filmen en editen bij.

Ik heb de opleiding Creative Business twee jaar gedaan, tot ik besloot te stoppen met de studie. Ik ben ermee gestopt omdat ik het toch niet leuk vond om opgeleid te worden tot media professional. Er zaten veel onderdelen in de studie die ik eigenlijk niet zo leuk vond. Zo paste bijvoorbeeld het maken en editen van video’s niet bij mij.

In het tweede jaar mocht ik stage lopen en een specialisatie kiezen. Ik had gehoopt dat ik enthousiast zou worden van mijn stage en specialisatie, maar kwam erachter dat dit juist niet was wat ik wilde. Ik dacht dat ik tekstschrijven leuk vond, omdat ik op die manier andermans verhaal kon vertellen op papier. Toch bleek dat ik het veel leuker vind mensen te helpen in plaats van alleen hun verhaal te vertellen.

Daarnaast was Creative Business een praktische studie, ik moest veel opdrachten doen in groepjes en veel dingen maken. Ik vind leren veel leuker dus was ik opzoek naar meer uitdaging.

Hoe heb je jezelf herpakt na een verkeerde studiekeuze?

De nacht voor de deadline om een nieuwe studie te kiezen, zat ik tegenover mijn moeder en zei: “mam, help even kiezen. Ik weet niet wat ik moet studeren.” Op studiekeuze123.nl ging ik zoeken naar de studies die er nog waren. Een geschikte HBO-studie kon ik er niet vinden. Ik wilde graag psychologie doen, maar hiervoor had ik in januari moeten inschrijven. Politicologie en sociologie leken me ook leuke studies. Toen kwam ik uit op Interdisciplinaire sociale wetenschappen, een studie op de universiteit.

“mam, help even kiezen. Ik weet niet wat ik moet studeren.”

Zoals je misschien wel merkt, wist ik echt niet wat ik wilde. Ik voelde me stom dat ik de verkeerde keuze had gemaakt en nu hals over kop een random studie koos. Waarom zaten al mijn vriendinnen op de goede plek en kon ik mijn plek maar niet vinden? Op internet ging ik verhalen lezen over mensen die van studie hadden gewisseld.

In deze zoektocht kwam ik een artikel tegen van Tim Hofman. Hofman had drie verschillende studies gedaan, allemaal een jaar geprobeerd. De interviewer vroeg Hofman wat hij hiervan vond en of hij er spijt van had. Op die vraag antwoordde Hofman dat hij er graag een biertje op proost. Het maakte hem niet uit, omdat de hele zoektocht van studies ervoor had gezorgd dat hij nu op de plek zat waar hij gelukkig was. Deze gedachtegang heeft mij geholpen in het maken van mijn keuze.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Welke studie volg je nu?

Ik zit nu in mijn eerste jaar van Interdisciplinaire sociale wetenschappen en ik ben blij dat ik deze overstap heb gemaakt. Natuurlijk was het spannend om na twee jaar te stoppen met mijn studie en naar de universiteit te gaan. Echter voel ik me een stuk gelukkiger. Ik leer nu dingen die ik echt interessant vind.

Wat is je advies voor jongeren die moeite hebben met een studiekeuze?

Mijn allergrootste tip voor het maken van je studiekeuze is dat het wel goed komt. Klinkt stom, maar is echt zo. Ga vooral veel praten met anderen over de studiekeuze die je wilt maken. Uiteindelijk weet je diep van binnen wel wat je leuk vindt en ga je iets vinden dat daarop aansluit. Soms duurt het gewoon iets langer voor je erachter bent.