Na je eindexamen naar de ‘juiste’ gekozen studie of opleiding gaan. Het lijkt vanzelfsprekend maar dit is het niet. Zo’n 25 procent van de studenten maakt namelijk de verkeerde studiekeuze. Dit blijkt uit een rapport van de Landelijke Studenten Vakbond. Na voortijdig stoppen van je studie val je in een zwart gat omdat je simpelweg niet meer weet welke keuze je moet maken voor de toekomst.
“Studiekeuzebegeleiding inschakelen kan een oplossing zijn”, vertelt Fiona Esser (51). Het overkwam haar zoon Kevin (23). Hij maakte een studiekeuze en werd daarbij niet geholpen door school. Zijn eigen gemaakte keuze bleek uiteindelijk de verkeerde keuze te zijn. Fiona en haar man schakelden direct studiekeuzebegeleiding in: “Wij merkten al snel dat hij echt een studie moest doen dat op zijn interesses aansloot. Een studiekeuzebegeleider was daarvoor de beste oplossing.”
Inhoudsopgave
Het Voorgesprek
“We kwamen via internet in contact met een studiekeuzebegeleider. Al gauw kwam ze langs voor het voorgesprek. Hier mochten mijn man, mijn zoon en ik bij zijn. Tijdens dit gesprek maakten we kennis met elkaar. Het was dan ook het enige gesprek waar wij bij mochten zijn.
De volgende zeven gesprekken waren alleen tussen mijn zoon en de studiekeuzebegeleidster.” Kevin kan enkele gesprekken nog wel herinneren: “Naast dat we veel praten over mijn interesses moest ik ook bepaalde testen maken. Aan de hand van deze testen konden we zien welke studies bij mij paste. Omdat we verschillende sessies hadden was er genoeg tijd om diep in te gaan op mijn interesses.” Vooraf werd er een programma gemaakt om de sessies in te plannen.
Fiona legt uit waarom ze niet bij de gesprekken kon zijn: “Het was erg belangrijk dat wij er niet bij waren. Dit mocht dan ook niet omdat onze mening geen invloed mocht krijgen op die van Kevin.”
Inhoud studiekeuzebegeleiding
Tijdens de studiekeuzebegeleiding sessies werd ingezoomd op de interesses van Kevin: “Per sessie gingen wij bepaalde vragenlijsten af. Hierdoor heb ik mijzelf beter leren kennen”, vertelt Kevin. Fiona vertelt wat de sessies inhouden: “Er wordt gekeken naar wat voor persoon je bent en vooral hoe je in het leven staat. Hoe sta je ten opzichte van jezelf, vrienden en familie? Wat vindt je belangrijk in het leven? De studiekeuzebegeleider kijkt puur naar jou als persoon. Met keuzetesten en gesprekken kom je erachter wat voor studiekeuze het beste bij je past.”
Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
Uitslag Gesprekken
“Bij Kevin kwamen er diverse dingen uit en één daarvan was natuurlijk de studierichting van de politie. Uiteindelijk heeft hij dus de juiste opleiding gevonden want hij werkt nu bij de politie”, vertelt Fiona. “Het heeft mij enorm geholpen om een goede visie te ontwikkelen voor de toekomst. Alles is sneller gegaan door de studiekeuze gesprekken. Als mijn ouders geen studiekeuzebegeleiding hadden ingeschakeld was ik nog wel een tijd aan het zoeken geweest naar de juiste opleiding”, zegt Kevin lachend.
Fiona vertelt waarom hulp van een studiekeuzebegeleider fijn is: “Hij had na de havo niet de juiste studiekeuze gemaakt en na alle gesprekken met de studiekeuzebegeleider is hij er heel bewust van geworden wat hij verder in het leven wil. Hulp van een studiekeuzebegeleider is goed omdat het objectief is. Als ouder ben je nooit objectief. Je wil in dit soort situaties wel objectief zijn maar dat lukt niet want er spelen emoties mee.”
Fiona en Kevin raden andere scholieren die niet weten welke studiekeuze te maken zeker hulp aan van een studiekeuzebegeleider. Fiona vertelt: “Een andere ouder heb ik er al een keer op gewezen en zij kwam enthousiast naar mij toe om mij te bedanken. Het had haar zoon/dochter dus ook geholpen.”
Verschil tussen voorlichting open dagen en studiekeuzebegeleider
“De studies die op open dagen worden gepresenteerd zijn vertekend. Er wordt een leuk praatje gehouden maar het is niet realistisch”, vertelt Fiona. Ook de keuzes die scholen gaven werden rooskleurig voorgesteld. In werkelijkheid gaat het volgens Kevin heel anders: “Mijn beeld van een aantal opleidingen was vertekend door de open dagen en school. Ik merkte al gauw dat het beeld wat ik daardoor had gekregen niet overeen kwam met de realiteit.”
Voor Kevin heeft de hulp van een studiekeuzebegeleider goed uitgepakt. Hij wist uiteindelijk wat hij wilde gaan doen in de toekomst en heeft dit pad bewandeld. Momenteel werkt Kevin als politieman. Dit kwam dan ook uit de gesprekken van de studiekeuzebegeleider.
Heeft een studiekeuzebegeleider jou ook geholpen met je studiekeuze? Laat hieronder een berichtje achter!