In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren over de studie die ze volgen en hoe ze de juiste studiekeuze hebben gemaakt. Anne ging pas in januari van 5 havo nadenken over haar studiekeuze. Ze maakte een aantal studiekeuzetesten en koos na een open dag voor Diermanagement in Leeuwarden.

Ze heeft het nog steeds erg naar haar zin en vertelt hieronder hoe ze ontdekte welke studie bij haar past en wat de studie Diermanagement inhoud. Tot slot heeft ze nog wat goeie tips voor het maken van een goeie studiekeuze in je examenjaar.

Welke studie volg je nu en waar?

Ik zit nu in het derde jaar van de opleiding Diermanagement (HBO) in Leeuwarden. Bekijk hieronder de video voor meer info:

Hoe is je studiekeuze tot stand gekomen? Hoe heb je het aangepakt?

Ik heb eigenlijk nooit geweten wat ik wil worden. En toen zat ik opeens in HAVO 5 en was het al januari! Ik ben toen pas echt goed gaan kijken naar wat ik echt leuk en interessant vond. Na veel studiekeuzetesten te hebben gedaan, kwam ik erachter dat ik iets met dieren wou gaan doen. Na wat zoeken, kwam ik uit op de opleiding HBO Diermanagement in Leeuwarden. Na de open dag heb ik me meteen ingeschreven. Nu zit ik alweer in het 3e jaar en vind de opleiding nog steeds super leuk.

“Ik heb eigenlijk nooit geweten wat ik wil worden”

Hoe verliep de inschrijving en de studiekeuzecheck?

Nadat ik me had ingeschreven voor Diermanagement, moest ik een vragenlijst invullen om te kijken of de opleiding echt bij mij paste. Hieruit zou nog een gesprek kunnen volgen, maar dit was bij mij niet het geval. Als uit de vragenlijst blijkt dat je niet geschikt bent, dan kan je als nog niet worden afgewezen.

studie diermanagement VHL Leeuwarden

Wat houd de studie in hoofdlijnen in? Kan je een paar vakken en een project noemen?

De opleiding HBO Diermanagement aan het Van Hall Larenstein in Leeuwarden richt zich voornamelijk op dierenwelzijn en mens-dier relaties. Als diermanager sta je tussen mens en dier in. Binnen de opleiding kies je in het derde jaar zelf welke kant je op wilt gaan.

Je kan onderzoek gaan doen in het veld of je kan beleid gaan schrijven. Deze opleiding was in de eerste twee jaren vooral in het Nederlands en soms Engels. Nu ik in het 3e jaar zit heb ik een Engelse major gekozen, en is alles dus in het Engels.

Het eerste jaar was nog vrij algemeen. Je leert hoe je een goed onderzoek moet uitvoeren, maar ook hoe je een verslag moet schrijven. Je leert hoe een goed onderzoek wordt opzet, hoe de resultaten worden verwerkt (in SPSS) en hoe je de resultaten presenteert aan de groep. De tentamens in het eerste jaar gaan over fysiologie, celbiologie, marketing en recht. Dus van alles wat.
In het tweede jaar werd er verder ingegaan op het schrijven van een eigen onderzoek en het schrijven van een beleidsnotitie. De tentamens gaan dan over gelijkende onderwerpen, maar dan ingewikkelder. De 2e helft bestaat uit een oriëntatiestage waar je je al meer kan focussen wat jij leuk vind.
In het derde jaar kies je je major. Er zijn 3 majors, Wildlife (Engels), Dier & Samenleving en Dier & Bedrijf. Ook kies je dan je minor die je op het Van Hall Larenstein kan doen of een andere hogeschool.

Wat zijn de toekomstperspectieven als je de studie afrond?

Aan het begin van mijn opleiding wist ik nog niet welke kant ik precies op wou gaan. Nu is het plan om na de opleiding mijn lesbevoegdheid te halen en dan biologie les te geven op de onderbouw van de middelbare school.

Hoe bevalt de hogeschool en de kwaliteit van de opleiding?

Hogeschool Van Hall Larenstein is een kleinere hogeschool dichtbij het station. Er is een online leeromgeving waar alle documenten opstaan. Docenten zijn erg behulpzaam tijdens de projecten, maar ook bij het leren voor de tentamens. Bij deze opleiding heb je redelijk veel les.

studiekeuze van Anne diermanagement

Wat is je advies voor jongeren die deze studie overwegen?

Als je iets voor dieren wilt doen, dan is dit de opleiding voor jou. Het is dus goed om te weten dat je met deze opleiding niet met dieren werkt, maar voor dieren. Dus geen dierverzorging.

Daarnaast heb je met deze opleiding veel te maken met groepswerk. Alle projecten doe je in groepen. Dit kan moeilijk zijn, maar je leert hierdoor wel goed met andere studenten samen te werken. Daarnaast is het ook hard leren voor de tentamens, maar omdat je geïnteresseerd bent in de onderwerpen is dit niet erg.

Wat is je advies voor jongeren die moeite hebben met hun studiekeuze?

  • Zoek uit wat je echt interessant vind. Dit kun je doen door een studiekeuzetest te maken of bij open dagen te gaan kijken.
  • Ik zou het aanraden om niet tot het laatste moment te wachten, maar al eerder naar open dagen te gaan of bij scholen te kijken naar opleidingen.
  • Aan het begin was ik erg bang voor opleidingen die in het Engels werden gegeven. Uit ervaring kan ik nu zeggen dat je er snel aan went en dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.

Ook een leuke studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE