In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren over hun tussenjaar, hoe ze het hebben ervaren en geven ze advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Hieronder het verhaal van Dagmar die was begonnen aan een hbo-studie maar besloot om te stoppen met de studie. Tijdens haar tussenjaar ging ze werken als au pair in Engeland. En dat beviel erg goed!

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

Ik ben in 2016 begonnen aan een HBO studie. En ondanks dat ik het daar best heel leuk vond, ontdekte ik ook dat ik er niet helemaal gelukkig van werd. Het studeren was best pittig, en ik zag mezelf dit helemaal niet doen in de toekomst. Ik besloot in juni 2018 dat het genoeg was geweest en stopte met mijn studie.

Alleen de officiële inschrijfdatum voor een nieuwe studie was al voorbij, bovendien wilde ik geen overhaaste beslissing maken en daardoor opnieuw voor een verkeerde studie kiezen.

“Ik wilde geen overhaaste beslissing maken en daardoor opnieuw een verkeerde studiekeuze maken”

Ik wist toen wel dat een tussenjaar voor mij de oplossing zou zijn. Een jaar even adem kunnen halen en uitzoeken wat ik dan wel wil. Maar daarmee wist ik nog niet wat ik met mijn tijd ging doen. Ik moest stoppen met mijn bijbaantje, want daar mocht ik alleen werken als student. Ik kon een fulltime baan gaan zoeken, maar dat zag ik echt niet zitten.

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Tijdens een middagje op het terras vertelde een vriendin over haar jaar als au pair, en dat voelde gelijk als de perfecte invulling voor mijn tussenjaar. Ik koos voor Engeland, omdat ik dat altijd een heel mooi land heb gevonden, plus dat ik geen talenwonder ben en wel Engels spreek. Ook telde het voor mij mee dat als er ooit iets aan de hand is thuis, ik heel gemakkelijk terug kan naar Nederland.

Vervolgens schreef ik me in bij een tussenjaar organisatie, die me langzaamaan voorbereide op mijn vertrek en hielp met het proces op zoek naar een gezin. In november vond ik die en op 12 december 2018 was het zover, ik mocht eindelijk vertrekken!

Ik woon bij een ontzettend lief gezin met twee dochters van 10 en 12 jaar. Verder hebben we ook een hond. Ik woon in Zuid-Londen, en met een half uurtje sta ik midden in het centrum op Oxford Street.

tussenjaar Engeland Londen

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Hoe ziet een normale (werk)week eruit voor jou?

Ik werk vier dagen per week, van dinsdag tot vrijdag. Op maandagen ben ik over het algemeen vrij, tenzij mijn gastmoeder op zakenreis is. Op mijn werkdagen zorg ik in de ochtend dat beide kinderen klaar zijn voor school, en breng ik de jongste naar school, en haal ik haar op. Verder laat ik de hond uit, zorg ik dat de kinderen hun huiswerk doen en kook ik voor het gezin als mijn gastvader daar geen tijd voor heeft.

Wat doe je in je vrije tijd?

In de weekenden ga ik graag het centrum in. Door mijn Engelse organisatie heb ik heel veel andere au pairs in de buurt leren kennen en ik ben eigenlijk alle dagen wel uit huis. Zo heb ik al enorm veel theatervoorstellingen gezien hier, in de zomer gingen we alle dagen naar het park en heb ik al een groot deel van alle highlights hier uitgebreid bezocht.

Verder gaan we natuurlijk vaak shoppen, uit eten en naar de film. Af en toe moet ik een dag in het weekend werken, dus dan ga ik met de meiden vaak iets extra leuks doen, net als in de vakanties.

tussenjaar werken au pair

Heb je het naar je zin als au pair in Engeland?

Ik heb het enorm getroffen met mijn gastgezin. Ik kan het heel goed vinden met mijn kinderen en ik heb lieve gastouders. De jongste houdt erg van knuffelen en als het aan haar ligt, til ik haar de hele dag door het huis. Ze houdt ook enorm van knutselen dus als ze geen huiswerk heeft gaan we vaak samen tekenen. De oudste begint inmiddels te puberen en is iets minder aanhankelijk, maar we delen dezelfde muziek- en filmsmaak, en ik kan heel gezellig met haar kletsen.

Mijn hostparents helpen me graag als ik een bepaald woord niet begrijp en leggen me veel uit over de Engelse cultuur. Ze betrekken me enorm binnen het gezin, waardoor ik me vanaf het begin welkom heb gevoeld. Ik mocht twee weken na mijn aankomst mee op vakantie naar Frankrijk, en ben met de kinderen wezen logeren in Schotland bij opa en oma.

“Over een maand ben ik weer terug in Nederland en is de droom voorbij”

In mei ben ik op vakantie geweest naar een aantal steden aan de kust om het daar een beetje te verkennen. Verder ben ik in studiesteden Oxford en Cambridge geweest. Ik heb dus al enorm veel gezien en gedaan binnen en buiten Londen. En dat is maar goed ook, want mijn avontuur zit er bijna op. Iets langer dan gepland, want mijn originele vertrekdatum was al eind juli.

Gelukkig beviel het van beide kanten enorm, en mocht ik mijn verblijf verlengen. Maar inmiddels is mijn vliegticket geboekt en kan ik er niet meer onderuit, over minder dan een maand ben ik echt weer terug in Nederland en is de droom voorbij.

tussenjaar au pair Engeland

Wat ga je doen als je tussenjaar is afgelopen?

Zodra ik thuiskom, ga ik gelijk op zoek naar werk. Ik heb hier in Engeland geleerd om zoveel mogelijk leuke dingen te doen en dat wil ik zeker volhouden. Ik ben van plan om zeer snel een vriendin in Australië op te zoeken, en ik wil graag blijven afspreken met vriendinnen die dichterbij wonen.

In september wil ik weer terug naar school. Wat en waar ik ga studeren weet ik nog niet precies, zo twijfel ik nog enorm of ik eerst een MBO ga doen of gelijk naar het HBO ga. Wel weet ik dat ik graag docent Engels zou willen worden. Ik ben dit jaar nog meer van de taal gaan houden en heb mijn Engels natuurlijk ook ontwikkeld.

Daarnaast heb ik door mijn kinderen geleerd dat ik tieners een hele leuke leeftijdsgroep vind. Ik heb nog zeker een aantal jaren school te gaan, maar ik zie nu wel voor het eerst echt een toekomst voor me en weet eindelijk wat ik wil gaan doen.

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar overwegen?

Voor mensen die niet weten wat ze willen, raad ik een tussenjaar enorm aan. Ik weet ook dat au pair zijn niet voor iedereen is. Je moet het fijn vinden om met kinderen te werken, en er geen last van hebben om bij een gezin te wonen dat je niet kent.

Iedereen die een tussenjaar overweegt, raad ik wel aan om iets compleet anders te doen. Zoek een andere omgeving, compleet andere tijdsbesteding en sta vooral open voor wat er op je pad komt. Uiteindelijk is dat de beste manier om er achter te komen wat je echt wilt.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN