In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips en advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Sam maakte een verkeerde studiekeuze op de universiteit en nam na 2 maanden een onverwachts tussenjaar. Na een tijdje niks doen, ging hij aan het werk. Hieronder vertelt hij over zijn studiekeuze en de invulling van zijn tussenjaar.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Ik woon mijn hele leven in Utrecht en heb onlangs een onverwachts tussenjaar genomen. Dit was tegen al mijn principes en verwachtingen in en ik baalde hier dan ook ontzettend van. Vorig schooljaar (2020-2021) heb ik mijn vwo-diploma gehaald zonder al te veel moeite. Door alle regels en lockdowns werd de examenregeling natuurlijk flink aangepast.

Met de gedachte dat ik meer kon herkansen en vakken mocht wegstrepen ging ik achteroverleunend naar mijn eindexamens toe. De uiteindelijke cijfers waren minder dan ik had gehoopt – gemiddeld een 6 – maar ik had van tevoren goed berekent hoe erg ik mijn best moest doen voor de eindexamens dus was ik ruim geslaagd.

Omdat ik vele interesses heb vond ik mijn studiekeuze ontzettend moeilijk; ik vond alles leuk, maar er was niets wat mij echt opwond. Ik wilde zelf erg graag aan de universiteit studeren – ik had immers mijn vwo-diploma dus waarom zou ik een hbo-opleiding volgen? Dus na wat zoekwerk koos ik voor de bachelor Politicologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ik hield namelijk wel van maatschappelijke problemen en van discussiëren. Ik had van de website van de VU begrepen dat het een hele brede studie zal zijn, waarbij het niet enkel over politiek ging.

Ik heb me uiteindelijk een week voor 1 mei ingeschreven en voor mezelf besloten om niet meer na te denken over mijn studiekeuze en lekker te genieten van de zomervakantie. In de zomer ben ik samen met drie vrienden tweeënhalve week gaan interrailen in Italië. Ik vond dit fantastisch en ik ga dit jaar zeker weer interrailen. Je leert ontzettend veel nieuwe mensen kennen en komt op de mooiste plekken terecht.

tussenjaar buitenland sam

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

Na mijn vakantie in Italië had ik een week om bij te komen en me voor te bereiden op de introductiedagen van mijn studie. De introductiedagen waren erg leuk en gezellig, je leert binnen mum van tijd tientallen mensen kennen. Indien je gaat studeren druk ik je op het hart om deel te nemen aan de introductiedagen!

Na een hectische introductieweek begon dan eindelijk het studentenleven voor mij. Het was voor mij heel erg wennen dat ik maar 12 contacturen had tegenover de 36 uur die ik op de middelbare school had. De zelfstudie viel me echter wel tegen. Opdrachten maken vind ik geen enkel probleem maar de hoeveelheid leesvoer die mij werd voorgeschoteld vond ik verschrikkelijk.

“Ik kwam al vrij snel tot de conclusie dat deze studie niet voor mij was weggelegd”

Ik regelde samenvattingen via andere studenten of via het internet om tijd te besparen. Inmiddels is het november en komen de eerste tentamens eraan. Ik had niet goed geleerd en dat bleek ook naar voren te komen. Een herkansing was onvermijdelijk. Daarnaast moesten we ook een parafrase schrijven (hierbij verwoord je andermans teksten en ideeën in je eigen woorden) en tot mijn eigen verbazing was ik een van de weinigen die wel een voldoende had gehaald.

Na de tentamens moest ik me dus gaan voorbereiden op de herkansing, maar ik merkte dat mijn motivatie verminderde en dat ik de stof te veel over de politiek zelf vond gaan. Ik kwam al vrij snel tot de conclusie dat deze studie niet voor mij was weggelegd. Immers, als ik na twee maanden al twijfelde, hoe voel ik me dan over twee jaar? Ik schreef me uit en binnen een week zat ik thuis waardoor ik onverwachts een tussenjaar had.

tussenjaar Sam werken

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Na mijn studie wilde ik eerst helemaal niets doen na 7 jaar middelbare school (ik ben in de eerste blijven zitten) en een drukke start van mijn studie. Dus in december en januari heb ik helemaal niets gedaan, op mijn vaste 6 uur werk bij de Albert Heijn na.

Maar in februari begon het stilzitten aan me te knagen en wilde ik weer aan de slag. Ik had nog geen behoefte om te gaan reizen dus ben ik hard op zoek gegaan naar werk. Rond deze tijd zocht de GGD veel mensen en ik wilde hier graag werken vanwege hun hoge lonen. Na een paar weken aan het lijntje te zijn gehouden had ik eindelijk mijn online sollicitatiegesprek.

“Het stilzitten begon aan me te knagen en ik wilde weer aan de slag”

Ik had me goed voorbereid en startte mijn laptop vijf minuten van tevoren op. Ik heb echter een half uur lang in een lege Teams-vergadering gezeten zonder ook maar een bericht van de GGD. Toen kwam ik tot de conclusie dat dit niets ging worden.

Mijn buurvrouw hoorde van mijn tussenjaar en opperde dat ik bij haar werkgever moest gaan werken. Zodoende kwam ik bij een opleidingscentrum terecht waar ik met open armen werd ontvangen. Ondertussen werd ik ook via een studentenuitzendbureau aangenomen in de thuiszorg. Hier ging ik elke maandag bij twee ouderen schoonmaken. Bij het opleidingscentrum ging ik de andere dagen aan de slag. Ik nam ontslag bij de Albert Heijn en inmiddels werk ik 34 uur in de week bij het opleidingscentrum. Op dit moment werk ik niet in de thuiszorg omdat de gemeente hierop is gaan bezuinigen. Het is op dit moment onduidelijk of ik hier weer aan de slag kan gaan.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Is het gelukt om een nieuwe studiekeuze te maken?

Voor het aankomende jaar heb ik een studie gevonden die mij ontzettend aanspreekt: Security Studies in Den Haag. Deze internationale studie is onderdeel van de Universiteit van Leiden maar vindt plaats in het centrum van Den Haag.

Dit keer heb ik veel research gedaan naar mijn studie en heb ik een dag meegelopen met een student en een open dag van Security Studies bezocht. Ik kwam bij deze studie terecht doordat ik in januari een studiekeuzetraject heb gevolgd. Dit traject gaf me naast het studiegedeelte erg veel inzicht over mijn persoonlijkheden, kwaliteiten en verbeterpunten.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Inmiddels kijk ik heel anders tegen mijn tussenjaar aan. Zo heb ik in korte tijd ontzettend veel geleerd over de manier van les geven en leren op een universiteit door mijn ervaring op de VU. Daarnaast heb ik in korte tijd een mooie inkijk kunnen hebben op het bedrijfsleven en de cultuur op kantoor.

Had je achteraf iets anders gedaan in je tussenjaar?

Achteraf gezien zou ik misschien eerder aan het werk zijn gegaan, ik heb geen spijt dat ik tweeënhalve maand vrijwel niets heb gedaan maar ik zou achteraf toch eerder op zoek gaan naar werk. In een tussenjaar is het natuurlijk ontzettend gaaf om te gaan reizen maar ik had nog niet echt de behoefte om te vertrekken en had daarnaast ook niet zo veel geld.

Ondertussen weet ik dat je niet gelijk een halfjaar naar Azië hoeft te gaan om daar te backpacken maar dat je ook gewoon voor €200,- een retourticket hebt naar bijvoorbeeld IJsland.

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Ik hoop dat andere jongeren die een tussenjaar nemen genieten van het feit dat ze even niet hoeven te leren of bezig moeten zijn met school. Daarnaast hoop ik dat ze ergens kunnen werken of een mooie reis kunnen maken. Persoonlijk gezien ben ik ook ontzettend blij dat ik een tussenjaar heb genomen, ik heb ontzettend veel geleerd, en daarnaast flink wat geld opgespaard voor het studentenleven. Daarom hoop ik dat je net zo van je tussenjaar kan genieten als ik heb gedaan!