Als VWO’er is het vaak zo dat je ouders/vrienden/school er vanuit gaan dat je naar de universiteit gaat als je je diploma op zak hebt. Je hebt het hoogst haalbare op de middelbare school toch gehaald? Dan is het niet meer dan normaal dat je dan naar de universiteit gaat. Mensen zeggen dat het zonde is om dan naar het HBO te gaan. Dan had je net zo goed HAVO kunnen doen!

Helaas gaan velen hierdoor de mist in…

Veel studenten gingen je voor

Als VWO’er is het aan te raden om de verschillen tussen HBO en WO zelf goed te onderzoeken. Ga er niet direct vanuit dat een HBO opleiding ‘minder’ is dan een WO opleiding, maar kijk eerst goed naar de verschillen. Verschillen in de manier van lesgeven, de gestelde eisen en de beroepen die je ermee kunt uitoefenen.

Tijdens de heroriëntatie workshops die ik geef op universiteiten, kiest vaak de helft van de deelnemers toch een HBO-studie. Als grootste reden geven ze aan dat ze een HBO-opleiding domweg niet als optie hebben overwogen tijdens hun vorige studiekeuze. Dit komt vooral omdat ze (en vooral ouders) HBO niet goed genoeg vonden. Helaas komen ze er tijdens het eerste jaar van hun universitaire studie achter dat HBO-studies niet in hun zoektocht opnemen geen slimme zet is.

De belangrijkste verschillen tussen HBO en WO

Wat zijn dan nu de grote verschillen tussen HBO en WO ? Dit zijn de belangrijkste:

HBO WO
Beroepsgericht Wetenschappelijk gericht
Praktijkgericht (met opdrachten in de praktijk, zoals bij organisaties) Theoretisch gericht (abstracte opdrachten waarbij je onderzoek doet)
Stage is verplicht Stage is mogelijk
Je past de theorie gelijk toe in de praktijk Je genereert nieuwe kennis
Competentiegericht leren Vakgericht leren
Veel verschillende vakken Minder vakken (maar meer verdieping)
Gemiddeld studietempo Hoog studietempo
Veel groepsgewijs werken Veel zelfstandig werken
Persoonlijke benadering Minder persoonlijke benadering
Meer controle op huiswerk Minder/geen controle op huiswerk
Je wordt opgeleid voor een uitvoerend beroep Je wordt opgeleid voor een hogere functie met promotiemogelijkheden
Helder beroepsbeeld Geen helder beroepsbeeld

Bekijk hieronder ook de video over de verschillen tussen hbo en de universiteit:

Welke onderwijsvorm wordt het voor mij? Hbo of Wo?

Het beste beeld krijg je door het volgen van meeloopdagen en proefstudeerdagen. Je krijgt zo een ‘sneak preview’ van een collegedag en ervaart zelf of je het prettig vindt. Daarbij heb je zo goed de kans om aan de studenten te vragen hoe zij de opleiding ervaren en wat er van hen verwacht wordt. Zo kan je toetsen of het ook iets voor jou is.

Op deze manier kom je er misschien achter dat het HBO veel beter bij je past dan het WO. Je valt dan niet in de valkuil van vele andere VWO’ers en kiest een onderwijsvorm die geheel bij jou past!

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE