In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips en advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Carice wilde na de havo graag reizen in haar tussenjaar en vertrok voor 3 maanden naar Bonaire met een vriendin. Hieronder vertelt ze over haar avontuur in het buitenland en heeft ze een aantal belangrijke tips voor jongeren die een tussenjaar nemen.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Hi! Ik ben Carice, 18 jaar en heb ervoor besloten om dit jaar een tussenjaar te nemen. Vorig jaar rond dezelfde periode als nu was ik druk bezig met mijn havo examens. Ik stond er erg slecht voor en zag weinig kans om nog te kunnen slagen. Daardoor had ik niet echt een plan voor mezelf gemaakt wat ik zou willen studeren mocht ik wel slagen. Uiteindelijk slaagde ik toch, wat ik eigenlijk nog steeds niet helemaal kan geloven!

Omdat ik er niet vanuit ging dat ik zou slagen, had ik me verder niet meer voor studies ingeschreven (wat achteraf misschien een beetje dom was, want het is altijd handig om een back-up plan te hebben).

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

Ik zat er sowieso al langer aan te denken om een tussenjaar te nemen, mocht ik slagen, omdat ik velen verhalen had gehoord van mensen om me heen die veel gingen reizen in een tussenjaar. Dit leek mij ook wel wat! Ik begon een plannetje te maken wat ik dan precies zou willen doen in mijn tussenjaar. Uiteindelijk kwam ik uit bij Curaçao. Het leek me geweldig om hier heen te gaan. In me eentje of wellicht met een vriendin.

Ik begon me er enorm op te verheugen zonder dat ik me eigenlijk verder in had verdiept of dat zomaar kan, naar curaçao en dan het liefst voor een paar maanden. Ik kwam er achter dat dat helaas niet zo makkelijk zou gaan. Omdat ik destijds nog minderjarig was zou ik o.a. een voogd moeten hebben op curaçao. Dit zou dan eerst via de rechter beoordeeld moeten worden en dit proces zou maanden duren voordat het helemaal rond zou zijn. Daarnaast kende ik niemand op Curaçao die daar woonde, dus ik kon dat plan wel vergeten.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Heb je uiteindelijk wel kunnen reizen in je tussenjaar?

Ja, ik kwam toe uit bij Bonaire, een land dicht bij Curaçao. Het leek me in het eerste opzicht een stuk minder leuk dan Curaçao: kleiner, minder feestjes, veel meer mooie natuur. Maar daar zaten ook voordelen aan. Het leek namelijk een stuk veiliger dan Curaçao, minder criminaliteit. Daarnaast zou ik daar geen voogd hoeven te hebben zolang ik er niet langer dan 3 maanden zou blijven. Ik ging mijn plan voorstellen aan mijn ouders en had een vriendin die ook wel mee zou willen.

Uiteindelijk zijn wij samen, ik en een vriendin, naar Bonaire gereisd. De eerste week ging mijn moeder mee om daar alles nog een beetje te regelen, ook omdat wij beide nog 17 waren en niet zonder een meerderjarige mochten reizen.

tussenjaar carice reizen Bonaire

Van te voren hadden we een huisje gevonden waar we de komende maanden zouden kunnen verblijven en een baantje geregeld. Dit bleef natuurlijk nog spannend omdat je niet weet wat je gaat verwachten, we wisten dat alleen een beetje op basis van foto’s. Daarnaast moesten we daar bij aankomst ook nog een scooter vinden. Vanuit Nederland was dit namelijk erg moeilijk , ook omdat er een grote schaarste was aan scooters op het eiland.

tussenjaar Carice ezel

Uiteindelijk hebben wij het gokje gewaagd om een scooter te kopen en dan later voor een goede prijs weer te verkopen, omdat huren niet mogelijk of super duur was. We hadden geluk dat mijn moeder mee was omdat je als minderjarige dit niet mag doen. Zij kon dingen voor ons regelen zoals een verzekering op de scooter zetten en het op haar naam zetten.

“Veel mensen, voornamelijk ouders, hadden hier wel een mening over, ze vonden het onverstandig of gevaarlijk”

Toen mijn moeder eenmaal weer terug naar Nederland was, begon ons avontuur echt! 2 minderjarige meiden die naar de andere kant van de wereld vertrekken, zonder eigenlijk enige ervaring te hebben. Veel mensen, voornamelijk ouders, hadden hier wel een mening over, ze vonden het onverstandig of gevaarlijk. Wij zagen dit juist als een mooie mogelijkheid om volwassen te worden. We moesten alles zelf doen, wat thuis je ouders altijd lekker voor je deden: koken, wassen, boodschappen doen, geld verdienen. Dit vergt heel wat verantwoordelijkheid.

tussenjaar carice reizen scooter

Uiteindelijk hebben we een super leuke tijd gehad daar! Aan het begin was het heel erg wennen, we kenden namelijk niemand daar en door de corona waren alle feestjes en uitgaansgelegenheden gesloten. Later toen dit weer allemaal open ging maakte we snel al meer sociale contacten en werd het steeds leuker.

Hoe heb je de rest van je tussenjaar ingevuld?

Na 3 maanden ben ik weer teruggevlogen naar Nederland, met een geweldige en leerzame tijd achter de rug. Eenmaal daar in Nederland begon het “normale” leven weer. Ik woonde weer thuis en met het Nederlandse klimaat, wat erg wennen was.

Ik had mezelf voorgenomen om direct weer een baantje te zoeken voor in Nederland, zodat ik niet te lang niks zou doen. Die vond ik alweer snel, bij KPN, maar de baan bleek toch niet echt iets voor mij te zijn. Nu geniet ik gewoon lekker van mijn leven, ga binnenkort op vakantie met vriendinnen en wil daarna weer een baantje gaan zoeken voor de laatste 2 maanden tot het nieuwe schooljaar weer begint.

Nu woon ik nog in Groningen maar wil volgend jaar graag communicatie studeren aan de hogeschool Utrecht. Ook weer een spannende maar leuke stap!

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Al met al ben ik heel blij dat ik een tussenjaar heb genomen. Het is veel geregel maar dan heb je ook wat! Ik heb wel wat tips voor als je een tussenjaar wil nemen, waar ik later ook achter ben gekomen en het fijn zou hebben gevonden om het eerder te weten.

Tip 1. spaar veel ! Voordat ik naar Bonaire ging, in december, heb ik een paar maanden elke dag gewerkt om veel geld te verdienen. Wat je ook wil gaan doen in je tussenjaar, het is duur. En het geld gaat er sneller doorheen dan je denkt. Dus zorg ervoor dat je van tevoren daar goed op voorbereid bent.

Tip 2. Daarnaast is het heel belangrijk om eerst alles goed uit te zoeken voordat je iets definitief besluit, vooral als je nog minderjarig bent. Een heleboel mag en kan je dan namelijk helaas nog niet.

Tip 3. En tot slot, doe iets wat je leuk vindt! Ik heb de mooiste ervaring van me leven erbij en hoop dat jullie dat ook krijgen.

Tagged with →