Er zijn steeds meer jongeren die een tussenjaar willen doen, en dat is soms een hele goede keuze. Maar van alle scholieren die een tussenjaar willen doen, vindt 50% dat er te weinig informatie beschikbaar is over de kosten van een tussenjaar.

Toch is dat voor veel mensen juist het belangrijkste onderdeel – want zonder geld kom je er niet! Daarom ga ik in dit artikel in op zowel de kosten en de financiering van een tussenjaar.

Hoe regel je de kosten en financiering van een tussenjaar?

Wat zijn de kosten van een tussenjaar?

Elk tussenjaar is anders. Op onze website vind je een heleboel mogelijkheden om je tussenjaar zinvol in te vullen.

Je kan in Nederland blijven of naar het buitenland gaan. Je kan vrijwilligerswerk doen, of een taalcursus volgen. Je kan gaan liften in Brazilië of backpacken door Australië. Je kan een kunstzinnig tussenjaar nemen, of juist naar een highschool gaan in Amerika. Er is van alles mogelijk, afhankelijk van jouw persoonlijke wensen.

1. Hoelang wil je er tussenuit?

Maar dat er zoveel mogelijk is, betekent ook dat de kosten van een tussenjaar erg uiteen lopen. In principe kan je er zelfs geld aan overhouden! Want als een jaar lang werken in Nederland kan je immers ook zien als een tussenjaar.

Toch zijn er een paar dingen waarmee je het ene tussenjaar kan onderscheiden van het andere. Ten eerste gaat het dan om de lengte van het tussenjaar.

De meeste scholieren willen toch ‘iets gaan doen’ tijdens hun jaar, maar de lengte van deze activiteit verschilt sterk.

Misschien wil je maar een paar weken weg, voor een taalcursus. Of je bent juist van plan om een heel jaar (of nóg langer) weg te blijven om zo echt de wereld te gaan zien. Super, maar dan lopen de kosten natuurlijk al snel op.

Zo is een taalcursus al mogelijk vanaf €450,-. Dat is best wat geld, maar in dit geval is het niet zo lastig om je tussenjaar te financieren.

Maar als je plan is om langer naar het buitenland te gaan, zal je een groter budget nodig hebben. Een tussenjaar kan dan oplopen tot wel duizenden euro’s. Het is dus slim om eerst de lengte van jouw tussenjaar te bepalen, want zo krijg je al een beetje een idee van hoeveel het gaat kosten.

2. Schakel je een tussenjaar organisatie in?

Een tweede vraag die je moet beantwoorden gaat over de organisatie van je tussenjaar. Plan je het zelf, of regel je je tussenjaar met behulp van een organisatie?

Er zijn natuurlijk heel veel organisaties die taalreizen, tussenjaar reizen, vrijwilligerswerkreizen en meer aanbieden. Het kan erg handig zijn om met zo’n organisatie in zee te gaan, omdat je dan zelf veel minder hoeft te regelen. Maar soms is dit wel duurder dan wanneer je het zelf regelt.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

3. Waar wil je heen?

Als laatste moet je natuurlijk ook de bestemming bepalen van jouw tussenjaar. Je zou denken dat je goedkoper uit bent als dicht bij huis blijft. En natuurlijk is dat ook zo als je gewoon in Nederland blijft.

Maar hoewel je aan je vlucht meer kwijt bent als je naar de andere kant van de wereld gaat, zijn er daar soms ook landen die veel goedkoper zijn om in te leven en te reizen. Er gaan bijvoorbeeld veel mensen naar Thailand om te backpacken tijdens hun tussenjaar – als je dat doet kan het een goedkoper jaar worden dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een taalcursus in Engeland.

Dus bepaal eerst de lengte en bestemming van je tussenjaar, en of je het zelf gaat regelen of dat gaat doen met behulp van een organisatie.

Als je dit allemaal weet, krijg je een redelijk idee van wat het tussenjaar zou kunnen kosten.

Wil je bijvoorbeeld een aantal weken vrijwilligerswerk doen in Roemenië via een organisatie? Dan kost je dat, exclusief vlucht, ongeveer tussen de €2.000,- en €4.000,-.

Maar als je liever zelf alles regelt, en wilt backpacken door Australië, ben je waarschijnlijk zo’n €1.700,- per maand kwijt, exclusief vlucht. Met 8 maanden reizen, zit je dan al boven de €10.000,-.

Dus bepaal wat je wilt gaan doen tijdens je tussenjaar, doe een beetje onderzoek, en dan heb je al snel een idee van de kosten.

hoe betaal ik mijn tussenjaar

Hoe financier je je tussenjaar?

Er zijn dus ontzettend veel verschillende mogelijkheden voor je tussenjaar. Maar gelukkig geldt dat ook voor de mogelijkheden om je tussenjaar te financieren.

Ten eerste kan je natuurlijk eens kijken hoeveel geld je op de bank hebt staan. Veel scholieren hebben over de jaren wel wat geld gespaard, en met sparen kan je al een eind komen. Maar als je binnenkort al ‘op tussenjaar gaat’, dan heb je hier natuurlijk weinig aan.

Om je te helpen met de financiering van je tussenjaar, hebben we een gratis Tussenjaar Spaarplan voor je klaargezet. Je kunt met dit invulformulier eenvoudig een spaarplan opstellen voor de kostbare doelen die je hebt gesteld tijdens je tussenjaar. Je kan het spaarplan hieronder gratis downloaden:


download tussenjaar spaarplan Download nu: Mijn Tussenjaar Spaarplan

Werken in je tussenjaar

Een betere oplossing is dan om eerst een tijdje te gaan werken. Van de jongeren die van plan zijn om een tussenjaar te nemen, is 60% van plan om eerst te werken om hun jaar te financieren.

Met andere woorden, heel veel mensen werken om het geld te verdienen dat nodig is voor hun tussenjaar. Je kan bijvoorbeeld bij je ouders blijven wonen en parttime of zelfs fulltime gaan werken. Binnen een aantal maanden heb je dan al een groot deel van je tussenjaar bij elkaar gespaard.

Natuurlijk kan je ook gaan werken in het buitenland. Sommige mensen maken bewust de keuze om in het buitenland te gaan werken. Maar ook zijn er veel jongeren die pas in het buitenland merken dat hun budget niet toereikend is; en dan heb je weinig keus.

Gelukkig is dit in sommige landen heel normaal – met name in Australië kan je makkelijk aan de slag, bijvoorbeeld als ober of fruitplukker. Bedenk wel dat je in dit geval meestal een werkvisum nodig hebt. Ook is het handig om rekening te houden met het lokale loon. Zo liggen de lonen in Australië veel hoger dan in bijvoorbeeld Argentinië, maar is het leven daar ook veel duurder.

Studiebeurs

Als je als onderdeel van je tussenjaar een studie of cursus gaat doen, kun je soms beroep doen op een (studie)beurs. Zo heb je de Fulbright Beurs voor scholieren die een jaar aan een Amerikaanse universiteit willen studeren.

Helaas zijn de meeste beurzen bestemd voor mensen die als onderdeel van hun studie naar het buitenland gaan, maar als je op onderzoek wilt kun je meer lezen bij de Beursopener.

Subsidies

Een andere manier om je tussenjaar te bekostigen is via subsidies. Met name als je van plan bent om vrijwilligerswerk te gaan doen, is dit een optie.

Zo krijg je met het European Voluntary Service-programma een aanzienlijk deel van je kosten vergoed, terwijl je vrijwilligerswerk doet in Europa. Hoe dit in zijn werk gaat lees je op de Erasmusplus website.

Als je het geen probleem vindt om een langere periode vrijwilligerswerk te doen, kan je ook eens kijken op de website van de VSO waar je een soort ‘betaald vrijwilligerswerk’ kan vinden.

Sponsering

Als laatste vermelden we nog even sponsoring. Veel ouders snappen dat een tussenjaar echt ten goede komt aan je persoonlijke ontwikkeling, en willen daarvoor best wat bijdragen.

Zelf heb ik ook wel eens gehoord van mensen die hun tussenjaar hebben gecrowdfund. Dit is misschien wat lastiger, maar het is wel mogelijk (zie hiervoor bijvoorbeeld gofundme).

Besparen op vaste lasten

Woon je al op jezelf denk dan ook eens aan verschillende kostenbesparingen. Geld dat je niet hoeft uit te geven is het makkelijkste verdiend.

Een steeds meer opkomend verschijnsel is dat mensen wisselen van energieleverancier. Wanneer namelijk de kortingsperiode verloopt zijn de tarieven een stuk hoger. Veel mensen laten deze periode verstrijken en komen (vaak zonder dat ze het zelf weten) terecht in een situatie dat ze hogere prijzen moeten betalen.

Tip! Overstappen is gratis en kan bijvoorbeeld op www.goedkoopste-energieleverancier.net waar ook meer te lezen is over eventuele valkuilen en andere aandachtspunten. Er worden zelfs ook nog tips gegeven om zuiniger met energie om te gaan waardoord het mes aan 2 kanten snijdt.

financiering tussenjaar

Bepaal jouw persoonlijke situatie

Natuurlijk is er geen oplossing die op ieders situatie van toepassing is. Vandaar dat ik heb uitgelegd dat je het beste eerst kan bepalen waar je naar toe gaat, hoe lang je gaat en of je dat via een organisatie doet of niet.

Op deze basis kan je namelijk goed een begroting van je tussenjaar opstellen. Bepaal daarna of je, met de mogelijkheden die we je hier hebben gegeven, deze plannen kan financieren.

Ga werken, zoek subsidie, of kijk je ouders lief aan. Zo heb je binnen de kortste keren je hele tussenjaar geregeld. En vergeet niet deze vijf handige tips voor iedereen die een tussenjaar wilt nemen!

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Tagged with →