In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren over hun tussenjaar invulling, hoe ze het hebben ervaren en geven ze advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Hieronder het verhaal van Yosha die na een afgeronde opleiding een half jaar moest overbruggen. Ze wilde perse gaan reizen maar vond uiteindelijk toch een andere goeie invulling van haar tussen(half)jaar.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Ik heb een half tussenjaar gehad, nou was dit niet helemaal een bewuste keuze want ik had een vervolg opleiding uitgekozen waarbij ik pas in februari kon beginnen! Ik had in juni al mijn diploma gehaald! oeps! En nu?

Ik heb toen lang nagedacht over wat ik wilde doen met mijn 6 vrije maanden, aangezien een half jaar lang thuis op de bank hangen misschien een weekje leuk klonk maar na m’n eindexamens was ik daar al snel over heen, been there, done that wat ga ik doen?!

Wat wilde je gaan doen in je tussenjaar?

In heb begin was ik er van overtuigd dat ik naar het buitenland wilde. Ik moest en zou gaan reizen of dat nou via een vrijwilligerswerk organisatie was of via een taalreis maakte niet uit ik wilde er even tussenuit… Ik heb dagen naar organisaties zoals EF en Travel Active gestaard maar dat was allemaal net even buiten mijn budget.

Ook was ik nog geen 18 en surprise surprise, vonden mijn ouders het idee van ik die alleen de wereld afreisde wat minder leuk.

Dus dat was dat… maar reizen wilde ik nog steeds, dan maar wachten tot ik volwassen ben dacht ik, helaas werd ik pas in januari 18 en begon mijn opleiding al in begin februari!

“Ik had dus geen tijd, geen geld en ik was niet oud genoeg, wat nu?”

Ik wist ook nog eens heel laat dat ik pas februari 2019 kon beginnen met mijn opleiding in plaats van in september 2018 en was vervolgens laat met m’n planning. Ik had op dat moment wel een baantje in een restaurant, maar heel lekker verdiende dat ook niet aangezien ik maar maximaal 2 dagen in de week kon werken. Ik had dus geen tijd, geen geld en ik was niet oud genoeg, wat nu?

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

De eerste maand bleef rustig, ik deed leuke dingen met vriendinnen en met familie maar na een tijdje begonnen al mijn vriendinnen met hun opleiding en besloot ik dat ik toch echt het huis uit wou, dus ik zocht een ander baantje in Amsterdam en ging een tijdje bij mijn tante wonen, achteraf heel handig want uit huis was een leuk idee maar ik miste mijn ouders toch nog behoorlijk en zo was er toch altijd wel familie in de buurt.

Echt een aanrader dus, want toen ik 4 maanden geleden echt uit huis ging, en op mezelf ging wonen op de campus van school, was de heimwee niet makkelijk, maar het voelde wel alsof ik er een beetje aan gewend was. Dus als je per se het huis uit wilt hoeft dat niet altijd gelijk zo ver en alleen!

“De heimwee was niet makkelijk, maar het voelde wel alsof ik er een beetje aan gewend was”

Waar heb je gewerkt in je tussenjaar?

In Amsterdam heb ik gewerkt in een tassenwinkel, dit had verder niet zo heel veel te maken met mijn vervolg opleiding, maar het was een leuk baantje met gezellige mensen en het verdiende goed. Ik mocht tassen poetsen, verkopen en na een tijdje mocht ik zelfs in mijn eentje de winkel runnen!

Het was superleuk om te zien dat hoe langer ik iets deed hoe beter ik er in werd. Ook heb ik in mijn tussenjaar m’n rijbewijs gehaald! Super handig want mijn school is best ver weg, ik heb alleen nog geen auto dus dat wordt nog even sparen 🙂

Ik had inmiddels bedacht dat als ik nu niet kan reizen, misschien kan dat wel nadat ik mijn school ben begonnen in de zomervakantie! In het begin van mijn tussenjaar was ik van overtuigd dat ik alleen op reis wou. In mijn eentje op reis klonk super gaaf! Maar ik was tot nu toe alleen zonder mijn ouders op vakantie geweest tijdens mijn examenreis en dat was met school. Liep ik niet wat te hard van stapel?

Toen leerde ik iemand kennen die ik eigenlijk altijd al kende maar nog nooit echt mee had gepraat, ik kwam erachter dat zij precies dezelfde dingen wilde doen en zien die ik ook wou doen! Nu ga ik samen met die vriendin in de zomervakantie anderhalve maand roadtrippen in Nieuw Zeeland. Super leuk! Op dit moment zijn we vol aan het plannen en als je dat samen doet blijkt dat een stuk leuker! 😊

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

tussenjaar reizen yosha

Wat zou je anders gedaan hebben?

Ik ben nu aan een opleiding begonnen en soms denk ik dat ik het zoveel makkelijker voor mezelf had gemaakt als ik iets had gedaan in mijn tussenjaar dat een directe toevoeging had gehad op de opleiding die ik nu doe! Ik heb bijvoorbeeld veel moeite met Frans en dat is toevallig een vak dat ik verplicht moet volgen op deze school!

Als ik naar Frankrijk was geweest in die 6 maanden had ik nu vast wèl Frans had gekund… maar toch heb ik geen spijt van het feit dat ik heb gewerkt in mijn tussenjaar… anders had ik vast de beleving die ik deze zomer in nieuw zeeland ga doorbrengen vast niet gehad!

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar overwegen?

Tip van mij: Begin dus op tijd met je planning, bedenk wat je wilt, wanneer je het wilt en hoe je dit wilt bereiken! Verder hoef je het niet altijd alleen te doen! Er zijn zoveel mensen die je kunnen helpen met het plannen van je tussenjaar als je er alleen even niet meer uitkomt, denk aan ouders, vrienden, familie of misschien wel blogs zoals die van Tom!
Heeeel veel succes met het plannen van je tussenjaar!

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE