In het buitenland studeren is een onwijs gave ervaring. Wel is het belangrijk om een onderkomen te vinden. Dat betekent dat je voorbereid en al een huurappartement kan vinden. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je aan een huurappartement komt als je in het buitenland studeert en waar je op moet letten.

Huisvesting in het buitenland

Het vinden van een geschikte woning in het buitenland kan nog wel eens een grote uitdaging zijn. Niet zozeer omdat de prijzen hoog kunnen zijn, maar meer om de concurrentie die eromheen hangt. Ook speelt onwetendheid mee want wie ga je inschakelen voor hulp? Wat goed is om te weten is dat er vele mogelijkheden beschikbaar zijn voor als je een huis wilt zoeken in het buitenland.

Er zijn namelijk bemiddelingsbureaus die ervoor kunnen zorgen dat je sneller aan een goede woning kan komen. Ook kun je kijken naar woonmogelijkheden bij een onderwijsinstelling waar je eventueel gaat studeren. Meestal zijn er wel woonplaatsen beschikbaar bij een campus, maar je moet daar wel snel mee zijn. Mocht dat nou ook geen optie zijn, dan is kun je kijken of je op locatie nog iets geschikts kan vinden.

buitenland studeren huurappartement verhuizen

Wat zijn alternatieven voor als er geen plek is bij een campus?

Het vinden van een woning is voor velen een grote uitdaging. Er zijn namelijk honderden studenten die in een bepaald land gaan studeren en er is natuurlijk nooit genoeg plek voor iedereen. Wat dan goed van pas kan komen is dat je van tevoren alvast research doet op het internet. Je kunt gaan kijken naar verschillende aanbieders die huurwoningen op hun website zetten. Mocht het niet gelukt zijn om op deze manier een woning te vinden, dan raden we het je aan om Rentola te bezoeken aangezien zij hier een groot en gevarieerd aanbod aan verschillende woningen hebben, waarbij je jouw gewenste eisen gemakkelijk kunt aangeven.

Oriënteer jezelf in welk gebied je wilt wonen

Het is van tevoren een goed idee om te controleren in welk gebied je het liefst zou willen wonen. Hierdoor beperk je de kans op ‘gevaar’ wat natuurlijk mooi meegenomen is. Bovendien is het handig om een stadsdeel of wijk te kiezen waarbij je snel en eenvoudig naar school kunt reizen. Wel is het goed om te kijken welke plekken worden aangeraden en waar de huurprijzen in jouw voordeel werken.

“Het is handig om een stadsdeel of wijk te kiezen waarbij je snel en eenvoudig naar school kunt reizen”

Mocht je dat niet doen, dan kan het zomaar zijn dat je in een woning terecht komt waarbij je meer dan een uur moet reizen om op tijd bij jouw school te zijn. Dat is natuurlijk geen ideale situatie. Daarom is het belangrijk om vooraf altijd even op onderzoek uit te gaan waarbij je de beste opties voor jezelf helder hebt. Hierdoor minimaliseer je de kans dat je omkomt in het aanbod en kun je specifiek op zoek gaan naar huurwoningen in die desbetreffende gebieden.

sleutel appartement buitenland

Waarom je in het buitenland moet studeren

Als student heb je niet vaak de kans om in het buitenland te studeren. Dat is eigenlijk zonde. Door ervoor te kiezen om dat juist wel te doen, zorg je ervoor dat je jezelf op een nieuw niveau leert kennen. Je zelfstandigheid gaat ervan omhoog, je leert een nieuwe cultuur en je leert nieuwe mensen kennen. Bovendien kun je genieten van de schoonheid dat een nieuw land te bieden heeft.

Nieuwe omgevingen, een nieuwe cultuur, taal en natuur. Dat alleen al zijn hele toffe redenen om de stap te nemen naar het studeren in het buitenland. Ook als je last hebt van heimwee, dan is het nog grotere stap dan voor anderen, maar wat je ervoor terugkrijgt is zoveel meer waardevol. Bovendien, we hebben tegenwoordig allemaal een telefoon, dus bereikbaar voor je vrienden en/of familie blijf je altijd wel.

Waar moet je op letten voor als je een woning wilt huren?

Afhankelijk van het land waar je tijdelijk in wilt wonen, is het belangrijk om te weten wat de vereisten zijn in dat desbetreffende land. Neem maar een voorbeeld aan Italië. Als je in de binnenstad van Italië wilt gaan wonen, dan is het hebben van een woning met dubbelglas een vereiste. Heb je dat niet? Dan is de kans aanwezig dat je in de problemen kunt komen. Contractueel en juridisch gezien moet je alles tot op de bodem uitzoeken. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Tip! Verder is het goed om te controleren of de woning voldoet aan alle gezondheidseisen en veiligheidseisen. Kun je het zelf niet bezoeken? Kijk dan of je een bekende die daar woont kan inschakelen om te controleren. Als dat allemaal goedgekeurd is, dan is het van belang dat je het huurcontract duidelijk doorneemt. Lees goed wat het huurtermijn is, wat de eventuele bijkomende kosten zijn en wat de algemene afspraken zijn. Ook is het belangrijk om dat huurcontract door een ander persoon te laten doornemen, zodat je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE