Als je in Nederland wilt studeren, betaal je minimaal het wettelijke collegegeld. Je kunt daarnaast studiefinanciering aanvragen en zo nodig een lening afsluiten.

De kosten van je levensonderhoud druk je door nog wat langer thuis te blijven wonen. En voor de extra inkomsten kun je nog wel een studentenbaantje vinden.

Maar als je wilt studeren in het buitenland vallen veel van deze zekerheden weg. Als je geen studiebeurs hebt, zul je de kosten voor inschrijving, lesmaterialen en levensonderhoud dus helemaal zelf moeten bekostigen. Met deze tips kun je ook zonder studiebeurs ervaren hoe het is om in het buitenland te studeren.

Hoe je je veilig oriënteert op een studie

Het internet is natuurlijk een uitstekend beginpunt om je te oriënteren op verschillende buitenlandse studiemogelijkheden. Je kunt digitale studiebrochures downloaden en alvast een kijkje nemen op de plaatselijke campus via een virtuele tour. Je bezoekt dus veel websites en je laat hier en daar ook je persoonlijke gegevens achter.

Als je niet wilt dat deze gegevens in handen van hackers vallen, moet je zorgen voor een veilige internetverbinding. Dit is helemaal het geval als je surft via een openbaar wifi-netwerk, zoals in de trein, de bibliotheek of het koffietentje in de stad.

Tip! Schakel altijd een VPN in voordat je je internetbrowser opent. Met een VPN wordt jouw internetverkeer via een versleutelde tunnel en een VPN-server naar de openbare server geleid. Omdat jouw gegevens gecodeerd worden, kunnen hackers niet meelezen. Zij kunnen hooguit het IP-adres van de VPN-server zien, waardoor jouw persoonlijke IP-adres ook nog eens afgeschermd blijft.

Je kunt kiezen met welke VPN-server je verbinding maakt. Voor de snelste verbinding selecteer je hier VPN Nederland. En in dat hippe caféetje met uitzicht op de Sacre-Coeur of liever Bondi Beach? Daar selecteer je dan de server die het dichtst bij jou in de buurt is.

Tips om zonder studiebeurs in het buitenland te studeren

Heb je jezelf verzekerd van een veilige internetverbinding? Dan is het nu tijd om je uitgebreide Google-zoektocht te beginnen. Lees de websites van de opleidingsinstellingen die je interessant vindt goed door en vraag informatiebrochures aan.

Probeer je vast een beeld te vormen van het studentenleven daar ter plaatse. De wereld is groot en er zijn veel verschillen tussen landen op het gebied van woongelegenheid, kosten voor levensonderhoud en mogelijkheden voor studenten. Met deze tips helpen we je daarin op weg:

studiebeurs buitenland

Tip 1: Let op de inschrijvingskosten

Als je geen Amerikaans paspoort hebt, betaal je voor een studie in de VS al gauw zo’n €22.000 per jaar. In het Verenigd Koninkrijk ben je per jaar al snel €11.500 kwijt.

Voor een studentenvisum moet je ook aan kunnen tonen dat je genoeg geld hebt om jezelf te onderhouden. Voordat je verhuist en aan je studie begint, moet je dus al een flink spaarpotje hebben opgebouwd.

Er zijn ook landen waar je als internationale student een heel laag of zelfs helemaal geen collegegeld betaalt. In bijvoorbeeld Duitsland en Noorwegen studeer je helemaal gratis.

Let op! Dit gaat alleen om de inschrijving. Kosten voor wonen en levensonderhoud zijn in Noorwegen wel hoog.

Heb je wel een paar honderd euro per jaar over voor een buitenlandse studie? Dan kun je ook uitwijken naar bijvoorbeeld België, Frankrijk, Tsjechië, Oostenrijk, Australië, Griekenland, Brazilië, Spanje, IJsland of Nieuw-Zeeland.

Tip 2: Begin een crowdfundactie

Er zijn vast wel een paar vrienden, oud-tantes en buurtgenoten die jou al het succes van de wereld wensen. Open een aparte bankrekening waarop ze terechtkunnen met hun donaties, groot of klein. Om wat meer vaart te zetten achter het bereiken van je financiële doel kun je een crowdfundactie beginnen.

Tip 3: Neem een (bij)baan

In plaats van alleen op de goodwill van familie en vrienden te rekenen, kun je natuurlijk ook zelf aan de slag. Wil je over 2 jaar naar het buitenland vertrekken voor je studie? Begin dan nu al met sparen en neem alle bijbaantjes aan die je aankunt.

Het is hard werken, maar uiteindelijk investeer je al het geld weer in jezelf. Met een studentenvisum kun je niet in alle landen gaan werken, maar er zijn wel landen waar dat, onder voorwaarden, wel kan. Voorbeelden daarvan zijn Australië, Nieuw-Zeeland, Spanje en het VK.

De juiste studie kiezen in het buitenland?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE