MBO, HBO, WO, BBL, BOL, Niveau 4: als je bezig bent met de studiekeuze van je kind, krijg je met al deze termen te maken. Er zijn veel smaken en ik kan me voorstellen dat het je een beetje gaat duizelen van al die afkortingen en studiekeuze mogelijkheden. Vooral op het MBO zijn er veel verschillende studie varianten waar je kind uit kan kiezen.
Na het lezen van deze blog ben je goed op de hoogte van alle MBO-varianten die er zijn zodat de studiekeuze van je kind wellicht iets makkelijker wordt.
Inhoudsopgave
BOL of BBL?
Een van de keuzes die je kind moet maken als hij of zij een MBO opleiding gaat doen is op welke manier je kind de opleiding wil volgen. Wilt hij/zij liever meer naar school dan stage lopen? Dan is de Beroepsopleidende leerweg (BOL) iets voor je kind. Is je kind echter meer van de praktijk en minder van de schoolbanken, dan is de keuze voor een Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) logischer.
Wat is het verschil? Bij BOL opleidingen gaat je kind elke dag naar school. Bij een BOL opleiding worden ook veel stages gelopen, maar in ieder geval het eerste jaar gaat je kind vooral naar school. Bij een BBL opleiding is dat andersom. Dan gaat je kind meteen aan het werk en 1 of 2 dagen per week naar school.
Welke niveaus zijn er op het mbo?
In het MBO heb je te maken met verschillende niveaus, in tegenstelling tot het HBO en de universiteit. Er worden 4 niveaus onderscheiden. De opleiding die je op het mbo kan kiezen, is afhankelijk van het niveau dat je op de middelbare school hebt gedaan.
Er is tijdens de opleiding veel structuur en persoonlijke aandacht. Een Niveau 1 opleiding duurt 1 jaar en na deze opleiding kan je kind aan de slag als assistent in allerlei sectoren. Maar je kind kan er natuurlijk ook voor kiezen om door te studeren en verder te gaan met een Niveau 2 opleiding.
Als de studiekeuze van je kind valt op een Niveau 2 opleiding dat heeft je kind minimaal een VMBO-B diploma nodig of een Niveau 1 diploma. Soms kan een student met een toelatingsonderzoek ook zonder diploma worden toegelaten. Met een MBO-2 diploma kan je kind doorstromen naar een MBO-3 opleiding.
Een opleiding op Niveau 3 duurt 2 of 3 jaar en om toegelaten te worden is minimaal een VMBO-k diploma nodig. De duur is afhankelijk van de opleiding die je kind heeft gekozen. Met een MBO-3 diploma op zak kan je kind dus werken in de sector die hij of zij heeft gekozen. Maar je kind kan er ook voor kiezen om verder te studeren en door te gaan op een niveau hoger, namelijk Niveau 4.
De meeste opleidingen binnen Niveau 4 zijn BOL opleidingen. Je kind gaat dus vooral naar school en loopt daarnaast stage. Er zijn ook wel opleidingen waarbij je de BBL variant kan doen, maar dat zijn er niet veel. Om toegelaten te worden tot een Niveau 4 opleiding binnen het MBO heeft je kind een mavo-diploma nodig. Niveau 4 opleidingen duren 3 of 4 jaar. Dit is ook weer afhankelijk van de studie die je kind gekozen heeft.
De juiste studie voor uw kind?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat uw kind op korte termijn weet welke studie het beste bij hem/haar past.
Hij/zij volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en ontvangt o.a. een persoonlijke top-3 studies op basis van de belangrijkste interesses en kwaliteiten.
Duur van de opleiding en vervolgstudie
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen variëren de opleidingen binnen het MBO van duur: van 1 tot 4 jaar. De duur is afhankelijk van het niveau en van de richting die je kind kiest.
Er zijn binnen het MBO heel veel doorgroeimogelijkheden. Je kind kan na het behalen van een bepaald niveau altijd doorstromen na een hoger MBO niveau. En na een MBO opleiding op niveau 4 kan je kind ook kiezen voor een HBO-studie. Dat kan in dezelfde richting zijn, maar ook in een hele andere richting.
Het is altijd goed om een MBO-diploma op zak te hebben omdat er heel veel vraag is naar mensen met een praktijkgericht vakdiploma.
Particulier onderwijs
Je kind kan zijn of haar MBO opleiding ook op een particuliere school volgen. De klassen op deze scholen zijn vaak kleiner en er is meer persoonlijke aandacht. Er staat echter ook een veel hoger prijskaartje tegenover en je kind heeft geen recht op studiefinanciering. Particuliere scholen zijn dus niet voor iedereen weggelegd.
Ik hoop dat je na het lezen van deze blog wat meer duidelijkheid hebt gekregen over alle mogelijkheden voor je kind binnen het MBO zodat het maken van een studiekeuze makkelijker wordt.