Toen ik naar de middelbare school ging, was het maken van de juiste studiekeuze lastig. Maar het was wel een stuk minder lastig dan nu omdat er toen veel minder studies waren en dus ook minder om uit te kiezen. Ik ben nu 48 dus dan spreek ik over precies 30 jaar geleden.

De tijden zijn flink veranderd. Studies zijn van naam en inhoud veranderd, er zijn studies verdwenen en er zijn vooral heel veel studies bij gekomen. Alleen al op het gebied van (social) media, techniek en ICT. Dat betekent voor onze kinderen dat het maken van een studiekeuze nog lastiger is: er is zoveel om uit te kiezen. Dan kan het zijn dat je zoon of dochter twee keer de verkeerde studie heeft gekozen.

Wat kun je dan als ouder doen?

Een paar cijfers over verkeerde studiekeuzes

Volgens de Vereniging van Hogescholen stond 15,2% van de studenten die in 2018 zijn begonnen aan een opleiding na 1 jaar niet meer ingeschreven. Een deel van de studenten staat na het eerste jaar nog wel ingeschreven in het hoger onderwijs, maar dan bij een andere opleiding. In 2018 was 18,6% gewisseld van opleiding na het eerste jaar.

Vooral havisten wisselen vaak van opleiding. 23,4% van de havisten uit cohort 2018 stond één jaar na hun instroom ingeschreven bij een andere opleiding. Het grootste deel hiervan wisselde naar een opleiding buiten de sector waar zij oorspronkelijk instroomde. Het gebeurt dus heel regelmatig dat studenten voor de verkeerde studie kiezen.

Verschillende redenen om te stoppen met studie

Het stoppen met een studie kan verschillende redenen hebben. Soms is in het begin al duidelijk dat de studie helemaal niet aan de verwachtingen voldoet. De voorlichtingen kunnen dan verkeerd zijn geweest of de student heeft zich niet goed genoeg voorbereid.

“Hieruit blijkt dat een goed studiekeuzeproces heel belangrijk is”

Het kan ook zijn dat de student al bij de start niet erg gemotiveerd was en aan een studie begonnen is omdat hij of zij niet goed wist welke studie te kiezen.

Hieruit blijkt dat een goed studiekeuzeproces heel belangrijk is. Laat je zoon of dochter niet zomaar beginnen aan een studie als hij of zij er niet helemaal zeker van is of het wel de juiste studiekeuze is. Dan kan je zoon of dochter beter nog een tussenjaar nemen om nog even goed verder te zoeken naar de juiste studie. Hiermee voorkom je ook dat twee keer de verkeerde studie gekozen wordt.

Een andere reden voor het stoppen met een studie kan zijn dat het bindend studieadvies niet is gehaald. Dan moet de student gedwongen stoppen omdat het aantal studiepunten niet binnen het eerste studiejaar is gehaald.

verkeerde studie gekozen

Niet één, maar twee keer de verkeerde studie gekozen

Het kan zijn dat ook de tweede studie tegenvalt en dat dat dus ook een verkeerde keuze is. Ik kan me voorstellen dat je je dan als ouder wat ongerust maakt. Maar als je kijkt hoeveel studies er zijn, dan is het niet nodig je ongerust te maken.

Er zijn zoveel mogelijkheden en het is dan ook belangrijk dat je kind zijn of haar horizon verbreedt. Bovendien weet je kind doordat de eerste studie is tegengevallen in ieder geval beter wat het niet wil en dat is ook heel belangrijk in het studiekeuzeproces.

Wat kun je als ouder doen?

Als ouder is het heel belangrijk om in gesprek te gaan over de toekomst van je kind. Wat wil je kind? Wil het wel studeren? Of wil het liever werken en dan misschien naast het werk verder leren om hogerop te komen. Of wil het misschien een BOL of BBL opleiding doen.

Blijf als havist niet bij hbo hangen en als VWO-er niet bij universiteit. Laat je kind dan ook naar opleidingen in het MBO resp. HBO kijken. En blijf ook niet in dezelfde sector kijken. Laat je kind zich verdiepen in sectoren waar het nooit naar gekeken heeft. Misschien zit daar wel een hele leuke studie tussen.

stoppen met studie twee keer verkeerde studie gekozen

Goed informeren

Je goed verdiepen in een studie helpt bij het voorkomen van het maken van de verkeerde studiekeuze. Heel belangrijk bij het kiezen van een juiste studie is namelijk dat je kind goed weet wat de studie inhoudt.

Laat je kind dus in contact proberen te komen met studenten die de studie al volgen, dit kan bij open dagen of misschien is er wel iemand in jullie omgeving die deze studie doet. Het is dan goed om te weten wat voor vakken er gegeven worden, hoe de verdeling van de lesstof is, wat voor stages gelopen moeten worden en wat voor studierichtingen er binnen de studie zijn.

Het is ook goed als je kind erachter kan komen in wat voor beroepen studenten terecht zijn gekomen. Als dit allemaal aanspreekt is de kans minder groot dat je kind nog een keer de verkeerde studiekeuze maakt.

Professionele studiekeuzetest maken

Als het zo is dat je kind het echt heel lastig vindt om een studiekeuze te maken, en bijvoorbeeld al twee keer een verkeerde studiekeuze heeft gemaakt, dan adviseer ik om een professionele studiekeuzetest te maken. Hier kunnen hele verrassende dingen uit komen en het laat goed zien waar de interesses van je kind liggen.

Ook kan er uit de studiekeuzetest een studie komen waar jullie samen nooit aan gedacht hebben. Dit kan het voor je kind makkelijker maken om de juiste studiekeuze te maken. Ik zou wel willen adviseren een wat uitgebreidere studiekeuzetest te laten doen. Hier komt ook vaak een wat uitgebreider advies uit met betere inzichten.

De juiste studie voor uw kind?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat uw kind op korte termijn weet welke studie het beste bij hem/haar past.

Hij/zij volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en ontvangt o.a. een persoonlijke top-3 studies op basis van de belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

De aanhouder wint

Ieder kind is anders. De een weet meteen wat het wil, terwijl de ander hierin pas later tot bloei komt. Dat zie ik ook aan mijn dochters. Mijn oudste dochter heeft meteen de goede studiekeuze gemaakt, terwijl mijn jongste er nu in het tweede jaar van haar studie achter komt dat dit niet is wat ze later wil doen. Ook de studie vindt ze minder leuk dan verwacht.

Ik ga haar dus stimuleren, om zich voor het einde van dit schooljaar alvast te verdiepen in wat ze wil en ik zal haar stimuleren zich te verdiepen in de verschillende studies. Ze wil haar MBO wel afmaken dus ze kan dan naar zowel MBO als HBO studies kijken wat haar mogelijkheden vergroot.

Maak je dus niet ongerust. Al maakt je kind twee of misschien wel drie keer de verkeerde studiekeuze, op een gegeven moment gaat je kind het licht wel zien. Geef het de tijd en push het niet te veel. Een beetje stimuleren is natuurlijk wel belangrijk, sommige kinderen hebben dat nodig. Maar heb vertrouwen dat je kind goed terecht gaat komen.