Als je een verkeerde studie hebt gekozen, kan dat allerlei vervelende gevoelens oproepen van teleurstelling en frustratie.

Misschien studeren al je vrienden wel en schaam je je er een beetje voor dat het nog niet gelukt is om je plek te vinden.

Of baal je gewoon omdat je nu weer opnieuw moet beginnen aan de zoektocht naar een leuke studie.

Toch komt het vaker voor dan je denkt en het is helemaal niet erg als je iets meer tijd nodig hebt om je plek te vinden in een wereld met zoveel toekomst mogelijkheden. Gemiddeld kiest 1 op de 3 jongeren een verkeerde studie.

Toen ik 18 was maakte ik ook een verkeerde studiekeuze. Na mijn vwo ging ik bouwkunde studeren maar ik had me niet goed verdiept in de inhoud van de studie. Ik had een veel te romantisch beeld van veel tekenen, ontwerpen en creatief bezig zijn maar de studie bleek veel technischer dan ik had verwacht. Ik stopte in het eerste jaar van de studie.

In dit artikel leg ik uit hoe je je verkeerde studiekeuze het beste kan benaderen en hoe je jezelf herpakt om nu wel de juiste studiekeuze te maken.

Hoe je je verkeerde studiekeuzes het beste kan benaderen

Als je het vergelijkt met andere ‘grote’ gebieden van ons leven, zijn we onnodig streng voor onszelf als het gaat over het maken van een verkeerde studiekeuze.

Voordat je bijvoorbeeld de partner vindt met wie je de rest van je leven door wilt brengen, heb je een aantal (slechte) relaties nodig om erachter te komen wat voor type persoon goed bij je past.

In iedere relatie leer je iets bij over jezelf en wat je zoekt in een romantische relatie. Die inzichten gebruik je bij de volgende beslissing die je maakt over je liefdesleven.

Niemand zegt achteraf: die relatie was een ‘verkeerde keuze’. Tenzij het een verkeerd vriendje of een loverboy was :-/

Op dat moment, met de kennis en voorkeuren die je toen had, was dat de juiste keuze voor jou.

verkeerde relatie

De basis van succes zijn verkeerde keuzes

Verkeerde beslissingen brengen je meestal op de goeie plekken. Juist de verkeerde keuzes in je leven leiden tot nieuwe inzichten en ervaringen die je kan inzetten om de juiste beslissingen te maken.

Kortom; van je fouten leer je. Die lessen gebruik je om bij te sturen en succes te behalen. Als we dat samenvatten in een diagram ziet dat er ongeveer zo uit:

verkeerde studiekeuze diagram

De basis van succes zijn verkeerde keuzes. Als je een verkeerde studie hebt gekozen, was dat ervoor nodig om nu te vinden welke studie wel bij je past

Hoe je jezelf herpakt na een verkeerde studiekeuze

Om jezelf te herpakken, helpt het dus allereerst om je verkeerde studiekeuzes anders te benaderen en in een groter perspectief te plaatsen. Dit helpt ook:

Een Nieuw Perspectief

Om de weg vrij te maken voor een nieuwe studiekeuze is het belangrijk om jouw verkeerde studiekeuze in het juiste perspectief te plaatsen.

Het juiste perspectief kan je helpen om de ervaringslessen te waarderen en straks met nieuwe energie wel een passende studie te kiezen.

Een nieuw perspectief:

Ik heb een ‘tijdelijke studiekeuze’ gemaakt in plaats van een verkeerde keuze op basis van de inzichten die ik toen had in mezelf en de studie.

Ik weet nu veel beter wat ik niet wil en ik kan deze zelfkennis nu inzetten om wel een passende studiekeuze te maken.

Omdat ik zo snel mogelijk een fout heb gemaakt, heb ik een belangrijke ervaringsles geleerd en kan ik nu nieuwe vooruitgang boeken met mijn toekomst.

Fouten maken is een essentieel onderdeel van mijn vooruitgang en mijn blik is nu gericht op de toekomst.

Het ligt ook zeker niet allemaal aan mij, maar ook aan het ‘systeem’ waarin je op jonge leeftijd een studie kiest. Een realistische uitleg bevat ook dit systeem waar ik in leef en wordt verwacht te kiezen voor één studie.

Daarnaast is deze beslissing geen voorspeller van alle toekomstige beslissingen die ik hierna maak over mijn toekomst, het is niet permanent.

Schrijf op wat je hebt geleerd over jezelf

De verkeerde studiekeuzes bevatten veel ‘verborgen zelfkennis’. Deze kennis is verborgen omdat je jezelf de juiste vragen moet stellen en de tijd moet nemen voor reflectie.

Als je deze inzichten kan losweken, bevat dit waardevolle aanknopingspunten voor een nieuwe studiekeuze.

Deze vragen kunnen je daarbij helpen:

  • Wat waren mijn verwachtingen voordat ik aan de studie begon?
  • Waarom ben ik gestopt met de studie? en wat zegt dit over mij?
  • Wat heb ik geleerd over mijn voorkeuren en ambities?
  • Wat heb ik geleerd over mijn vaardigheden en kwaliteiten?
  • Wat wil ik niet meer terugzien in mijn volgende studie?
  • Wat wil ik wel terugzien in mijn volgende studie?

Tip! Gebruik een journal om je belangrijkste inzichten op te schrijven en op één plek te bewaren

verkeerde studie gekozen vragen

Zo kies je nu wel de juiste studie

De belangrijkste oorzaak van een verkeerde studiekeuze is kort gezegd: een onvolledig studiekeuzeproces. Dat betekent dat je niet alle fases van een studiekeuze goed hebt doorlopen. Als je stappen van het studiekeuzeproces overslaat of niet volledig afrond, neemt de kans op een verkeerde studiekeuze toe.

De fases van het studiekeuzeproces zijn:

Fase 1. Zelfkennis

Fase 2. Studiekennis

Fase 3. Studiekeuze

Ik heb dat proces samengevat in de ‘Studiekeuze Piramide’. Om nu de juiste studie te kiezen, is het belangrijk om nu jouw ‘Studiekeuze Piramide’ te bouwen en zo het volledige studiekeuzeproces in de juiste volgorde te doorlopen.

Bekijk hieronder de video om te ontdekken hoe je een passende studie kiest: