De wereld is in de ban van het Coronavirus. Alles wat een paar maanden geleden nog normaal was, is dat niet meer. Er is een nieuw ‘normaal’ ontstaan. Maar ondertussen moeten bepaalde dingen gewoon doorgaan. De studiekeuze van je kind bijvoorbeeld. En ook als je kind nog niet in de examenklas zit, is het belangrijk om al met de studiekeuze bezig te zijn.

In deze blog deel ik mijn ervaringen met de studiekeuzes van mijn twee dochters en de bijbehorende studiekeuzestress.

“Ik weet niet of ik dit wel wil mam”

Met mijn jongste dochter hadden we in het begin geen studiekeuzestress. Jarenlang was ze er namelijk van overtuigd dat ze juf wilde worden. Ze zat op de mavo dus ze zou dan eerst de opleiding pedagogisch werk gaan doen en dan de Pabo. Ze had het helemaal uitgestippeld. Ze zag zichzelf helemaal zitten tussen de kleine kinderen. Ze had zelfs haar maatschappelijke stage op een basisschool gedaan. Geen studiekeuzestress voor haar, en voor ons dus.

Het veranderde echter op de dag dat we naar de open dag op het Nova College gingen. Opeens werd ze minder enthousiast. “Ik weet niet of ik dit wel wil mam”, zei ze. Ik weet niet of ik dit zo leuk vindt dat ik het iedere dag wil doen. En toen kwam wel de studiekeuzestress. Ze zat namelijk al in de vierde van de mavo en moest echt een keuze maken.

We zijn nog naar verschillende opleidingen gaan kijken en kwamen uit bij Sociaal werk. Daar raakten we tijdens de open dag in gesprek met een leerling en wat dit meisje vertelde, daar werd mijn dochter eindelijk echt enthousiast van. Het is dus de opleiding Sociaal werk geworden. Ze zit nu in het eerste jaar en ze vindt de opleiding heel leuk.

Ze vertelde me laatst echter wel dat ze door wil studeren na het mbo. En ze weet nog niet of dat in de richting van sociaal werk zal zijn…ik zie weer studiekeuzestress aankomen.

studiekeuzestress voorkomen

Hoe kan je studiekeuzestress voorkomen?

Door de opmerking van mijn dochter dat ze niet weet in welke richting ze wil doorstuderen, dacht ik wel even: “oeps, dat wordt weer stress”. Maar meteen daarna dacht ik ook: “het komt vast goed”. Met het aanbod aan studies wat er tegenwoordig is, zit er vast wel een studie tussen die ze leuk vindt.

Ik wil als ouder geen studiekeuzestress op mijn kind overbrengen, want dan wordt het waarschijnlijk nog lastiger om de juiste studie te vinden. Dat is ook mijn advies aan jullie ouders: doe het samen en probeer geen extra stress over te brengen.

“Oeps, dat wordt weer stress”

In het geval van mijn dochter: ze is 17 en met hele andere dingen bezig dan haar toekomst. Als ik nu vraag wat ze leuk vindt, zegt ze dat ze in ieder geval niet de hele dag op kantoor wil zitten en dat ze een afwisselende en spannende baan wil. Daar richt ze nu haar studiekeuze op. Ik denk dat ze daar over 15 jaar heel anders over kan denken, maar voor nu ga ik met haar mee in haar wereld.

Het is belangrijk dat ze een studie kiest die ze leuk vindt. Die baan komt wel als de tijd daar rijp voor is. En misschien maakt ze wel een studiekeuze waarin ze later ook gaat werken, dat is helemaal mooi natuurlijk.

Klein stappenplan bij studiekeuzestress

Vaak weten kinderen vooral heel goed wat ze niet willen. En een beetje wat ze wel willen in een baan of studie. Dat is ook mijn advies als je kind echt niet weet wat voor studie hij of zij wil doen. Maak samen een lijst met dingen die je kind absoluut niet leuk vindt en een lijst met dingen die je kind wel leuk vindt in een baan of in een studie. Als je dat samenvoegt in een studie, komt daar zeker een richting uit, minder studiekeuzestress dus 😉

Voor een compleet overzicht van hbo of mbo studies zie: HBOstart.nl of MBOstart.nl. Hierop staat ook een overzicht van alle studies en van alle hogescholen en mbo scholen.

Als de eerste selectie is gemaakt, kunnen jullie open dagen gaan bezoeken. De open dagen worden dit jaar in een andere vorm gegoten door het Coronavirus. Omdat alle scholen dicht zijn kun je online een kijkje nemen en vragen stellen aan docenten en studenten. Kijk op de website van de betreffende hogeschool of universiteit voor meer informatie.

Tip! Bezoek ook open dagen van het mbo als je kind havo doet, en van het hbo als je kind vwo doet. Soms past een universitaire studie of hbo studie namelijk helemaal niet bij je kind.

studiekeuzestress hbo studie

Je kind loopt van niet één studie warm

Het kan natuurlijk zijn dat er na deze stappen nog steeds geen studie uit is gekomen waar je kind warm van loopt. Dan kan ik het me voorstellen dat de studiekeuzestress weer om de hoek komt kijken. Het heeft naar mijn mening geen zin om een studie te starten waar je kind niet volledig achter staat. De kans is groot dat je kind dat niet gaat volhouden namelijk.

Dit is daarom het moment om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten: een tussenjaar nemen en werken, een tussenjaar en reizen, vrijwilligerswerk doen, een deeltijd opleiding volgen, een professionele studiekeuzetest maken of studiekeuzebegeleiding inschakelen.

Ga om de tafel met je kind en praat er met elkaar over. De optie thuis op de bank hangen zit er niet bij, wees hier duidelijk in. En het is goed om een voorwaarde te stellen: bijvoorbeeld dat gedurende een tussenjaar alle studies weer onder de loep worden genomen.

tussenjaar mogelijkheden

Een tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Belangrijk is dat je je kind steunt. Want het is voor je kind ook niet fijn om niet te weten wat je wil terwijl je ziet dat veel vrienden en vriendinnen helemaal zin hebben in een nieuw hoofdstuk, hun studie.

Niet studeren maar werken

Het kan natuurlijk ook dat je kind het helemaal niet ziet zitten om verder te studeren, maar dat jouw kind wilt werken. Dan is er eigenlijk geen studiekeuzestress meer. Als dat echt is wat je kind wil, zou ik hem of haar niet tegenhouden. Wel zou ik duidelijk maken dat je kind voor de moeilijke weg kiest. Een opleiding is in dit land heel belangrijk. Nederland is echt een diplomaland. Je maakt veel meer kans op een baan met een diploma op zak.

Je kind kan uiteraard al werkend verder studeren. Maar dat is veel zwaarder dan een voltijd studie. En ik spreek uit ervaring. Ik heb na mijn VWO ongeveer 8 maanden gestudeerd aan de universiteit en ben daarna gaan werken. Ik heb al mijn diploma’s naast mijn werk gehaald. En dit was soms best heel pittig. Maar motivatie is hierin het belangrijkste. Als je kind op een gegeven moment het licht ziet en weet wat hij/zij wil, dan komt het zeker goed.

Geen studiekeuzestress, maar vertrouwen en geduld

Ook al zie je het allemaal niet zitten en denk je dat het nooit wat gaat worden met de studie van je kind: heb geen studiekeuzestress. Dat is misschien makkelijker gezegd dat gedaan, maar ik heb om mij heen gezien dat het altijd goed komt. De zoon van een vriendin van mij is 24, is aan drie verschillende studies begonnen en zit nu eindelijk op zijn plek. De zoon van mijn vriend was nooit echt een studiebol maar heeft wel zijn mbo diploma. Hij werkt nu en doet naast zijn werk een hbo opleiding wat super goed gaat.

Dus, heb vertrouwen dat het goed komt ook al moet je daar soms wat geduld voor hebben.

De juiste studie voor uw kind?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat uw kind op korte termijn weet welke studie het beste bij hem/haar past.

Hij/zij volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en ontvangt o.a. een persoonlijke top-3 studies op basis van de belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE