Nadat ik zelf tot de conclusie kwam dat een tussenjaar nuttig kan zijn, ben ik benieuwd wat de wetenschap hierover zegt. In dit artikel vind je daarom mijn 3 bevindingen uit de wetenschap vóór het nemen van een tussenjaar.

Zelf heb ik een tussenjaar genomen nadat ik een verkeerde studiekeuze had gemaakt maar er zijn uiteraard meer redenen waarom je voor een tussenjaar kunt kiezen:

Zit je in je examenjaar en weet je niet wat je wilt studeren? Of wil je graag doorstuderen, maar weet je nog niet hoe dit er uit moet zien? Of misschien ben je nog te jong voor studiefinanciering of om op kamers te gaan, en wil je een tijd overbruggen.

Tussenjaar nemen?

In de loop van de jaren is het nemen van een tussenjaar ‘normaler’ geworden. Het percentage van jongeren die voor een tussenjaar kiezen stijgt. Nu het leenstelsel is ingevoerd, is te verwachten dat het percentage Nederlandse jongeren dat een tussenjaar neemt in de komende jaren nog sterker gaat groeien.

Toch blijft er onder veel jongeren de vraag, wat levert een tussenjaar mij op en doe ik er wel goed aan? Ik ben op onderzoek gegaan en kwam erachter dat er verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan zijn rondom het thema tussenjaar. Uit deze onderzoeken komen een aantal resultaten, die voor veel jongeren de reden kunnen zijn voor het kiezen voor een tussenjaar. Ik zet er graag 3 voor je onder elkaar:

tussenjaar nemen betere studieresultaten

1. Betere Studieresultaten

Uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek uit 2014 en uit onderzoek onder ongeveer 15.000 Britse jongeren uit 2012 blijkt dat jongeren die bewust voor een tussenjaar kiezen hierna betere studieresultaten behalen dan jongeren die meteen doorstuderen.

Ik kan uit ervaring zeggen dat ik voor mijn tweede studie meer gemotiveerd was om goede cijfers te halen. Met een 6 had ik mijn studiepunten binnen, maar met een 8 kon ik trots zijn op mezelf. Dat was het bewijs dat ik de kennis goed beheersde, en dat is precies wat ik wilde! Ik was intrinsiek (van binnenuit) gemotiveerd om de leerstof de beheersen, de vakken interesseerde me echt. Ik kan me daarom goed voorstellen dat als je door een tussenjaar bewuster kiest voor een studie, je dan meer gemotiveerd bent en daardoor betere studieresultaten haalt.

tussenjaar nemen persoonlijke ontwikkeling

2. Persoonlijke ontwikkeling

In Amerika werd in 2014 het eerste wetenschappelijk onderzoek naar het effect van een tussenjaar op de persoonlijke ontwikkeling van jongeren gepubliceerd. Joseph O’Shea interviewde hiervoor bijna 180 studenten voorafgaand en kort na hun tussenjaar, en onderzocht eindejaarsrapporten van ruim 400 studenten die een tussenjaar hadden genomen.

Uit het onderzoek bleek dat dit positieve invloeden had op hun persoonlijke ontwikkeling, met als belangrijkste effect dat bijna al deze jongeren na hun tussenjaar voelden dat zij zelf controle hebben over hun leven. Dit wordt ook wel genoemd een ‘interne locus of control’.

Hier kan ik mezelf in herkennen! In mijn tussenjaar voelde ik zelf de behoefte om te ontdekken wat ik belangrijk vind, waar ik voor sta en wat ik zelf zou willen in het leven. Gaandeweg deze ontdekkingsreis kwam ik erachter dat het nodig is om eerst te weten wie je bent voordat je kunt weten wat je wilt.

Het klinkt heel logisch, maar op het moment dat ik dat inzag, kon ik dichterbij mezelf komen. Een tussenjaar geeft je de ruimte en de tijd om op zoek te gaan en te ontdekken wat je het allerliefste doet. Van daaruit kun je nieuwe keuzes maken waar je voor 100% achter kunt staan.

tussenjaar nemen minder studie uitval

3. Minder studie-uitval

Onderzoek wijst uit dat studie-uitval significant lager is bij studenten die een tussenjaar hebben ondernomen, doordat studenten een bewustere studiekeuze maken.

Opzich een logisch resultaat als je het bovengenoemde leest. Je kiest bewuster voor een studie, je kunt dus goed motiveren voor jezelf waarom je deze specifieke studie volgt. Je raakt enthousiast van de lesstof en wilt naast het halen van je studiepunten, oprecht meer weten van het vakgebied.

Ik belandde zelfs in de welbekende ‘studie-dip’. Ik kon mezelf niet meer motiveren en mijn concentratie was ver te zoeken. Maar doordat ik zo bewust gekozen had voor mijn studie, wist ik wat het me opleverden als ik door zou zetten. Ik kwam uit mijn dip en kon nog beter zien dat het aan mij lag en niet aan de opleiding.

Oke, dat is dus wat de wetenschap zegt over het nemen van een tussenjaar. Samenvattend komt dat op het volgende neer:

  • Door het nemen van een tussenjaar is de kans op betere studieresultaten groter.
  • Met het nemen van een tussenjaar maak je stappen in je persoonlijke ontwikkeling en kun je het gevoel krijgen dat je controle hebt op je leven.
  • Doordat je in je tussenjaar tijd kunt besteden aan je studiekeuze en deze heel bewust maakt, verklein je de kans op een verkeerde studiekeuze.

Wat ga jij doen in je tussenjaar?

Dat zijn geen verkeerde conclusies! Ik wil daar een kanttekening bij maken en dat is dat je een tussenjaar wel goed moet plannen van te voren. De tijd alleen gaat het werk niet voor je doen. Denk na over wat voor jou belangrijk is en wat je wilt bereiken in het tussenjaar. Misschien wil je reizen of juist veel tijd besteden aan persoonlijke ontwikkeling, zodat je met volle overtuiging kunt kiezen voor een studie. Voor iedereen is dat anders en volg daarom jouw eigen pad!

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN