In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Hester maakte een verkeerde studiekeuze, stopte in februari met haar studie en begon zo aan een onverwachts tussenjaar(half)jaar. Ze miste de routine van het studeren, maakte een planning en vond uiteindelijk een goed dagritme. Ze ging werken en reizen en koos uiteindelijk een nieuwe studie. Hieronder vertelt ze hoe ze haar tussenjaar heeft ingevuld.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Mijn twee laatste jaren van de middelbare school heb ik door moeten brengen in strenge Corona tijden. Ik was in de 5e blijven zitten, waardoor al mijn vrienden ook al weg waren en hun toekomst aan het opstarten waren. Erg levendig was het dus niet te noemen, wat dan ook de reden was waarom ik onwijs uitkeek naar een nieuwe begin en hopelijk een geweldige studie!

Helaas, kwam ik er al snel achter dat deze studie (LST aan de TU Delft) niet voor mij was weggelegd. Het lukte niet, het werkte niet, het wilde niet. En ik vond het verschrikkelijk om toe te geven dat ik een verkeerde keuze had gemaakt. In februari ben ik gestopt met de studie.

Daarna was ik opgelucht, aangezien ik nu nooit meer gefrustreerd boven mijn Calculus opdrachten en labjournaals hoefde te gaan zitten, maar aan de andere kant, had ik geen flauw idee wat ik aan moest met deze plotselinge zee van tijd.

Hoe heb je je (gedwongen) tussenjaar ingevuld?

De eerste maand heb ik eerlijk gezegd weinig gedaan, omdat ik geen plan had. Ik had geen doel waar ik voor wilde werken, waardoor het makkelijker was om gewoon lekker van mijn vrije tijd te genieten.

Maar op een gegeven moment jongens, ga je je vervelen en begin je te merken dat studeren eigenlijk een heel fijne basis is voor een goede routine op een dag. Want dat is wat je opeens mist, een routine. Een reden om op te staan in de ochtend. Tenminste dat is hoe ik het ervoer.

Op een gegeven moment was ik daar klaar mee en ben ik voor elke dag een planning gaan maken. Dat zag er ongeveer zo uit:

09:00 naar de sportschool.
11:00 een gezond ontbijtje maken.
12:00 oriënteren op een nieuwe studie.
13:00 een verfrissend rondje lopen met mijn huisgenoot of een vriendin. Op deze manier kon ik lekker mijn gevoel en gedachten uitspreken.
14:00 een nieuwe hobby uitproberen, zoals sieraden maken, haken, een tekencursus volgen, Spaans leren, een boek lezen.
16:00 weer verder kijken naar studies en later ook het werken aan mijn toelatingsopdrachten.
18:00 koken en het huis opruimen.
20:30 leuke dingen doen met vrienden of met mijn huisgenoten.

Op deze manier heb ik mezelf een routine gegeven en heb ik genoeg tijd gehad om een nieuwe studiekeuze te maken. Deze routine heb ik lang aangehouden en gaf me het gevoel dat ik mijn leven onder controle had, wat ook zo was.

tussenjaar Hester routine

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Wat heb je nog meer gedaan in je tussenjaar?

Verder in mijn tussenjaar ben ik een stuk meer gaan werken, maar vooral om te sparen voor mijn reis naar Bonaire, de aankomende zomervakantie en andere activiteiten. Het helpt om doelen te stellen, zoals deze reizen, maar ook andere kleine uitjes of momentjes waar je naar uit kan kijken.

Een routine is namelijk ook iets wat steeds maar weer hetzelfde is, waardoor het saai kan worden. Door uitkijk momentjes toe te voegen, creëer je variatie in je weken.

Hoe heb je je nieuwe studiekeuze aangepakt?

Bij het kijken naar studies merkte ik dat ik veel beter wist wat ik wilde, aangezien ik me kon bedenken wat ik miste bij LST. Via internet en open dagen krijg je de basis mee, maar door je eigen wensen weet je waar je echt op moet letten. Ik wilde zelf bijvoorbeeld meer werkcolleges dan hoorcolleges, veel samenwerking en meer projecten. Zo ben ik uiteindelijk bij Industrieel Ontwerpen gekomen.

Tip! Let bij het maken van een nieuwe, betere studiekeuze, op wat je miste bij je vorige studie. Vraag ook mensen in je omgeving die de studie doen waar jij geïnteresseerd in bent. Praatjes op een open dag zijn heel anders dan het horen van de persoonlijke ervaringen van studenten. Praten is echt belangrijk. Op deze manier krijg je nieuwe inzichten en ook tips van anderen!

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Hoe kijk je terug op je tussenjaar?

Verder is mijn tussenjaar alweer bijna voorbij, het is ongelooflijk snel gegaan. Als ik terugkijk op deze afgelopen maanden ben ik blij met de keuzes die ik heb gemaakt, maar zou ik willen dat ik eerder met mijn routine was begonnen en zoals je altijd denkt over het verleden, er meer uit had gehaald. Misschien hadden fysieke cursussen, een echte, moeilijke handeling leren zoals een instrument bespelen en meerdere reizen mijn tussenjaar nog interessanter gemaakt.

Wat is je belangrijkste advies voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Mijn grootste tip voor anderen die ook een tussenjaar gaan nemen is een plan opstellen. En niet alleen voor de weken die eraan komen, zoals ik dat in het begin veel heb gedaan, maar ook juist een overgroot beeld van het hele jaar of een aantal maanden. Wat wil je bereiken? Wat zijn dingen die je anders nooit zou kunnen doen, maar nu wel de tijd voor gaat hebben? Wat wil je over jezelf leren en hoe ga je dat doen?

Ook is het belangrijk dat je leert om jezelf een schop onder je kont te geven als dat nodig is, dat heb ik ook geleerd dit jaar. Als het een tijdje niet zo goed gaat met je planning en je weinig motivatie hebt, moet je jezelf aan durven spreken en tegen jezelf zeggen dat je er je best voor moet doen. Want anders verspil je heel veel kostbare tijd.

Heel veel succes met jou tussenjaar! Hopelijk heb je wat aan mijn tips, maar vergeet ook niet ervan te genieten. Dit is de kans om alles te doen wat je wil. Jezelf te leren kennen en nieuwe dingen te leren. Maak er gebruik van!

Tagged with →