Ben je van plan om een tussenjaar te nemen? Ja? Waarschijnlijk heb je dan al veel informatie doorgenomen. Ook op deze website is er van alles te vinden. Zo kun je de 3 Redenen om een Tussenjaar te nemen lezen, of je kunt luisteren naar een interview met ‘tussenjaardeskundige’ Danielle Vogels.

Er is dus al veel geschreven over waarom je wel of niet een tussenjaar zou moeten nemen.

Maar als je eenmaal hebt besloten dat je inderdaad er een jaar tussenuit wil, wat dan?

Toen ik een paar jaar geleden een tussenjaar nam omdat ik nog niet wist welke studie ik wilde doen, had ik niet echt een duidelijk plan. Na dat jaar besefte ik dat zo’n plan wel heel handig was geweest. Daarom vind je hier 5 tips voor iedereen die een tussenjaar wil nemen. Als je deze tips goed doorneemt ben je er zeker van dat je goed voorbereid met het jaar kunt beginnen.

Tip 1. Nu een tussenjaar? Denk ook aan de toekomst

Dit klinkt misschien raar, maar het is echt belangrijk om even stil te staan bij jouw CV en carrière. Je hebt vast nog geen zin om na te denken over wat je na je studie gaat doen, maar toch is het slim om dat even te doen.

Stel bijvoorbeeld dat je na je studie op gesprek mag komen voor je droombaan. Het gesprek gaat goed, totdat je de volgende vraag krijgt:

“Dat tussenjaar, waarom deed je dat eigenlijk? Daar heb je toch niets aan?”

Shit! Hier moet je wel een antwoord op hebben! Gelukkig is dat geen probleem als jouw tussenjaar echt een verbetering is op je CV.

Misschien heb je wel Spaans geleerd in Spanje. Of je kunt uitleggen hoe je jezelf beter hebt leren kennen door in je eentje de wereld over te reizen. Maar ook als je een jaar bij de Albert Heijn hebt gewerkt heb je vast veel geleerd, bijvoorbeeld over hoe de voorraad van een winkel werkt, of hoe je taken moet delegeren.

Ongeacht wat voor een tussenjaar je doet, is het altijd slim om hier even over na te denken. Hoe denk je dat jouw tussenjaar er in de ogen van een recruiter uitziet? En hoe zou je het liefste willen dat je straks in een sollicitatiegesprek die vraag kan beantwoorden? Als je deze vragen nu al kan beantwoorden, dan weet je zeker dat je tussenjaar alleen maar een mooie toevoeging is.

Welke studie past bij mij tussenjaar

Tip 2. Blijf bezig met je studiekeuze

Veel scholieren die een tussenjaar nemen weten nog niet zo goed wat ze willen studeren. Natuurlijk zijn er ook scholieren die wel al weten wat ze gaan studeren, maar er gewoon even mee willen wachten. In welke groep je ook valt: blijf actief nadenken over je studiekeuze.

Stel: je gaat een halfjaar backpacken door Azië. Hartstikke leuk natuurlijk, maar vertrouw er niet op dat je onderbewuste na afloop je opeens verteld welke studie je volgend jaar moet gaan doen. Ongeacht of je wel of niet in het buitenland zit, is het slim om hier af en toe even mee bezig te zijn. Lees meer over de studies die je interessant vindt, of praat of Skype eens met een goede vriend of vriendin.

Maar wat als je dat niet doet? Nou, dan bewandel je waarschijnlijk dezelfde weg als ik. In het eerste deel van mijn tussenjaar werkte ik bij een grote kantoorwinkel. Omdat ik veel werkte, had ik weinig tijd om echt stil te staan bij mijn studiekeuze. Ik dacht: “dat komt wel”. Maar omdat ik er niet zoveel mee bezig was, kwam ik niet echt verder.

Uiteindelijk koos ik voor het heroriëntatietraject van de UvA en de HvA. Dit hielp mij heel erg bij mijn studiekeuze, maar het was ook stressvol omdat ik snel een studiekeuze moest maken. Als ik wat meer tijd had genomen om te kijken welke studie er goed bij me paste, dan was mijn tussenjaar veel nuttiger geweest.

studiekeuzebegeleiding tussenjaar

Tip 3. Schakel studiekeuzebegeleiding in

Een van de manieren om actief te blijven in het kiezen van een studie is door middel van begeleiding. Misschien heb jij dat helemaal niet nodig, en kan je prima zelf te weten komen wat je na je tussenjaar wilt gaan doen. Maar voor anderen is zoiets heel handig. Zelf vond ik het ook heel fijn om te kunnen praten met iemand die mij kon helpen met mijn studiekeuze. Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten begeleiding, dus kijk eens of er wat goed bij jou past.

Aan de ene kant kun je bijvoorbeeld eens contact opnemen met een studiebegeleider of (oud-)student van een universiteit die je leuk lijkt. Zij kunnen je vaak makkelijk een kijkje geven in het leven van een student die daar studeert. Want ook al willen de mensen om je heen je vast graag helpen, ze zijn vaak niet helemaal objectief.

Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om professionele begeleiding te zoeken. Dat kan natuurlijk via zo’n heroriëntatietraject, maar veel mensen gaan ook juist naar een studiekeuzecoach. Je kan bijvoorbeeld eens kijken bij het 4-stappen studiekeuzesysteem of je kunt een sessie één-op-één online studiekeuzebegeleiding inplannen. Dit zijn allebei handige manieren om jou tijdens je tussenjaar te helpen een geschikte studie te vinden.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Invullen van jouw tussenjaar

Tip 4. Plan jouw tussenjaar

Zodra je weet wat je met je tussenjaar wilt bereiken, kan je het beste een plan opstellen. Dat kan op papier, maar het kan ook gewoon in je hoofd. Een tussenjaarplan is handig om verschillende redenen.

Ten eerste kun je zo makkelijker jouw doel bereiken. Stel bijvoorbeeld dat je een tussenjaar wilt omdat je nog niet zo goed weet wat je wilt studeren. In je plan kan je hier dan rekening mee houden, bijvoorbeeld door wekelijks tijd vrij te maken voor je studiekeuze (zoals bij Tip nummer 2). Als je je dan ook echt aan je plan houdt, zal je na je tussenjaar makkelijk een nieuwe studie kunnen kiezen.

Daarnaast is het is zonde om een tussenjaar te nemen zonder dat er iets uitkomt. Dat kan gebeuren wanneer je geen goede planning hebt, zoals bij Klaske. Het is dus slim om een goed plan te hebben. Zo ben je er zeker van dat je dat je tussenjaar ook echt iets oplevert.

Ten derde is een ‘tussenjaarplan’ ook handig voor jouw familie en vrienden. Natuurlijk kies je zelf voor je tussenjaar, maar het is wel fijn om goed uit te kunnen leggen waarom je die keuze maakt.

Want misschien vinden je ouders het eigenlijk geen goed idee dat je een tussenjaar wilt, of denken je vrienden dat het onzin is. Het kost geld, en als je niet met Tip 1 in dit artikel rekening hebt gehouden, heb je er later misschien wel niks aan!

Maar met een duidelijk plan kan je veel makkelijker aangeven waarom je het doet en hoe je jouw doelen wilt bereiken. Zo kan je tegenover je ouders en je vrienden precies uitleggen wat je tijdens je tussenjaar gaat doen. Dat zorgt ervoor dat ze jouw keuze waarschijnlijk beter begrijpen én respecteren.

Geniet van je tussenjaar

Tip 5. Geniet van je ‘gap year’!

Deze laatste tip is misschien ook wel de allerbelangrijkste. Natuurlijk is het belangrijk om na te denken over je carrière, bezig te blijven met je studiekeuze, gebruik te maken van begeleiding wanneer nodig, en een goed plan op te stellen.

Maar uiteindelijk moet je ook gewoon kunnen genieten. Het tussenjaar is een van de weinige keren dat je niet meer op school zit. Je niet hoeft te studeren en je hebt ook nog geen echte baan. Alle tijd dus!

Neem die sprong in het diepe en reis de wereld rond! Volg een taalcursus of doe vrijwilligerswerk in het buitenland. Of als je niet van plan bent te reizen, geniet dan van het geld dat je met je bijbaantje verdient. Ga eens vaker naar de bioscoop, of neem je vrienden mee uit! Je hebt zoveel mogelijkheden als je een tussenjaar neemt. Het is zonde om hier geen gebruik van te maken!

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN