Als je in een tussenjaar wilt werken, is het opstellen van een overtuigend curriculum vitae (CV) een cruciale stap om je eerste stappen te zetten op de arbeidsmarkt. Een goed CV is niet alleen een opsomming van je werkervaring, maar het is ook een krachtig marketinginstrument dat je kwaliteiten en potentieel benadrukt.

In dit artikel lees je waardevolle tips voor jongeren om een indrukwekkend CV te schrijven in je tussenjaar, met specifieke aandacht voor het opstellen van een CV als je nog niet zoveel werkervaring hebt als student.

Belangrijke elementen van een sterk CV

Voordat we ons specifiek richten op het samenstellen van een CV voor een student, laten we eerst de algemene elementen van een sterk CV verkennen. Het is essentieel om de basisbeginselen te begrijpen voordat je je specifieke situatie aanpakt.

Contactgegevens

Begin je CV altijd met je contactgegevens bovenaan de pagina. Vermeld je volledige naam, telefoonnummer, e-mailadres en LinkedIn-profiel (indien beschikbaar). Zorg ervoor dat deze informatie accuraat en up-to-date is.

Persoonlijk profiel

Het persoonlijk profiel vormt de eerste indruk die werkgevers van jou krijgen, waardoor het van groot belang is dit zorgvuldig op te stellen. Creëer een beknopte, maar krachtige samenvatting die je kernkwaliteiten en loopbaandoelen weergeeft. Dit stuk dient als een visitekaartje, waardoor werkgevers snel inzicht krijgen in wie je bent en waar je naar op zoek bent binnen je professionele carrière.

Opleiding

Een grondige beschrijving van je studie is essentieel om werkgevers inzicht te geven in je prestaties en expertise. Vermeld niet alleen de naam van de school, maar geef ook informatie over jouw studierichting en eventuele behaalde diploma’s. Door verwachte diploma’s op te nemen, geef je werkgevers een beeld van je toekomstige academische prestaties.

Werkervaring

De sectie over werkervaring is een kans om dieper in te gaan op je professionele traject. Orden je ervaringen in omgekeerd chronologische volgorde en verstrek gedetailleerde informatie over functietitels, bedrijfsnamen, en de data van tewerkstelling.

Functietitel Bedrijfsnaam Data Verantwoordelijkheden & Prestaties
Marketingstagiair Voorbeeld Marketing 09/2022 – 12/2022 Ontwikkelde en implementeerde een social media strategie, resulterend in 20% meer online betrokkenheid.

Vaardigheden

In de sectie over vaardigheden is het van belang om die kwaliteiten te benadrukken die direct relevant zijn voor de beoogde functie. Verdeel je vaardigheden in categorieën zoals technische vaardigheden, soft skills en talenkennis.

Technische Vaardigheden Soft Skills Talen
Microsoft Office Suite Teamwerk Nederlands (vloeiend)
Grafisch Ontwerp Communicatieve vaardigheden Engels (gevorderd)

Door specifieke vaardigheden op te sommen, geef je werkgevers een duidelijk beeld van wat je te bieden hebt.

tussenjaar cv werken baantje

Overige activiteiten

Als student heb je mogelijk deelgenomen aan diverse buitenschoolse activiteiten die je persoonlijke en professionele ontwikkeling hebben beïnvloed. Vermeld vrijwilligerswerk, stages en betrokkenheid bij studentenorganisaties om je brede skillset en veelzijdigheid te tonen.

Tip! Door concrete voorbeelden te geven van extracurriculaire activiteiten, geef je werkgevers inzicht in je betrokkenheid en je vermogen om diverse taken aan te pakken.

Deze uitgebreide benadering van het opstellen van je CV biedt niet alleen werkgevers een gedetailleerd beeld van je capaciteiten, maar stelt jou als sollicitant ook in staat om op een strategische manier je sterke punten te presenteren. Onthoud altijd dat een goed doordacht CV een krachtig instrument is bij het streven naar een succesvolle start van je loopbaan.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Tips voor het opstellen van een cv in je tussenjaar

Nu we de algemene structuur van een CV hebben besproken, richten we ons specifiek op het schrijven van een CV als student. Hier zijn enkele waardevolle tips:

Gebruik een overzichtelijke indeling

Een overzichtelijke indeling maakt het voor werkgevers gemakkelijk om snel de belangrijkste informatie te vinden. Zie onderstaand voorbeeld van een overzichtelijke indeling.

Onderdeel Informatie
Persoonlijke gegevens Naam, telefoonnummer, e-mail, LinkedIn-link
Persoonlijk profiel Korte samenvatting van kwaliteiten en doelen
Opleiding Schoolnaam, studiegebied, verwachte of behaalde diploma’s
Werkervaring Relevante stages of bijbanen, inclusief data en prestaties
Vaardigheden Technische en soft skills
Extracurriculaire activiteiten Vrijwilligerswerk, stages, studentenorganisaties

Benadruk prestaties

Bij het opstellen van je CV is het niet alleen voldoende om een lijst van ervaring te presenteren; het is even essentieel om je prestaties te benadrukken. Werkgevers zijn niet alleen geïnteresseerd in wat je hebt gedaan, maar ook in welke impact je hebt gehad.

Tip! Beschrijf daarom niet alleen je verantwoordelijkheden, maar benadruk vooral de concrete resultaten die je hebt behaald tijdens stages of bijbanen. Dit geeft werkgevers een dieper inzicht in de toegevoegde waarde en de wijze waarop je hebt bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van eerdere werkgevers.

Pas je CV aan op de vacature

Elke sollicitatie is uniek, net zoals elke vacature unieke vereisten heeft. Het aanpassen van je CV aan de specifieke eisen van de vacature is dan ook een cruciale stap. Werkgevers zoeken naar kandidaten die perfect aansluiten bij de behoeften van hun organisatie. Door je CV aan te passen, benadruk je de relevante vaardigheden en ervaring die aansluiten bij wat de werkgever zoekt.

Vermeld waardevolle activiteiten

Studenten hebben vaak waardevolle ervaring buiten het klaslokaal. Vermeld vrijwilligerswerk, deelname aan evenementen of lidmaatschap van studentenorganisaties om je veelzijdigheid te benadrukken.

Maak gebruik van online hulpmiddelen

Voor studenten die moeite hebben met het opstellen van hun CV, zijn er online hulpmiddelen beschikbaar. CV-wizards biedt sjablonen en voorbeelden die als inspiratie kunnen dienen.

Een sterk CV is de sleutel tot het openen van deuren op de arbeidsmarkt. Door aandacht te besteden aan de structuur, het benadrukken van prestaties en het aanpassen aan specifieke vacatures, vergroot je je kansen op een succesvolle sollicitatie. Vergeet niet om je unieke kwaliteiten en buitenschoolse activiteiten te benadrukken, en maak gebruik van online bronnen zoals CV-wizards om je CV naar een hoger niveau te tillen.

Tagged with →