In de blogserie ‘Het Tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke (reis)ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Milou wist al heel jong dat ze geneeskunde wilde studeren maar dat veranderde allemaal in haar examenjaar. Ze besloot om in een tussenjaar meer tijd te nemen voor haar studiekeuze en haar eigen pad te ontdekken.

Hieronder lees je haar verhaal en geeft ze tips voor andere jongeren die een tussenjaar overwegen of moeite hebben met hun studiekeuze.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Hoi, mijn naam is Milou. Ik ben 19 jaar en momenteel eerstejaarsstudent aan de universiteit van Tilburg. Ik ben erg tevreden met mijn huidige studiekeuze, maar het heeft wel even geduurd totdat ik op dit punt was gekomen. Ik hoop door mijn tussenjaar en studiekeuze ervaringen te delen dat jouw keuze van vervolgopleiding en/of tussenjaar makkelijker wordt.

Mijn studiekeuze proces begon al vroeg, namelijk toen ik zo’n 12 jaar oud was. Van jongs af aan had ik altijd al gezegd dat ik arts wilde worden. Mijn ouders ondersteunden dit idee en waren ervan overtuigd dat dit ging lukken.

Op de middelbare school richtte ik me daarom volledig op de selectie van geneeskunde. Ik bezocht open dagen van de universiteiten die geneeskunde aanbieden, volgde voorlichtingen over de verschillende selecties en heb veel met de decaan van school gesproken.

tussenjaar nemen na vwo milou

En wat gebeurde er in je examenjaar vwo?

Mijn studiekeuze leek dus al gemaakt. Totdat ik in mijn examenjaar pas echt goed begon na te denken over wie ik ben, wat ik wil en hoe ik mijn toekomst voor me zie. Ik realiseerde me dat mijn droom om arts te worden meer een droom van mijn ouders was geworden en dat ik totaal iets anders wilde gaan studeren.

Maar de vraag was “wat dan wel…?” Aangezien ik mij niet eerder op andere studies had georiënteerd en ik geen overhaaste beslissingen wilde maken, heb ik ervoor gekozen om een tussenjaar te nemen. Mijn ouders adviseerden me iets anders te gaan studeren uit de angst dat ik na een tussenjaar niet meer naar school zou willen gaan.

Uiteindelijk bleek niets minder waar en ben ik in september vol zelfvertrouwen en overtuiging van mijn studiekeuze begonnen met studeren.

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Wat heb ik in dat jaar dan gedaan om tot dit punt te komen?

Allereerst was het duidelijk dat ik een plan nodig had. Om het jaar succesvol te laten verlopen moest ik bedenken hoe ik het in wilde vullen en wat ik nodig had om een studie te kiezen.

Zelf wilde ik ook heel graag reizen in mijn tussenjaar, zeker omdat dat nu buiten het hoogseizoen kon. Om dat te kunnen realiseren heb ik veel gewerkt. Ik werkte ’s ochtends bij een bakker, ’s middags als tutor en ’s avond bij een restaurant met af en toe wat oppaswerk erbij.

Dit deed ik natuurlijk niet elke dag, want rust nemen is ook erg belangrijk, maar dit hielp mij enorm om wat te kunnen sparen voor de reizen die ik wilde maken en een spaarpotje te maken voor mijn studie.

reizen tussenjaar Parijs

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Hoe heb je je studiekeuze aangepakt in je tussenjaar?

Om een studiekeuze te maken heb ik veel (uitgebreide) studiekeuzetesten gemaakt, gesprekken gehad met loopbaanbegeleiders en ben ik naar meeloop- en open dagen geweest van verschillende universiteiten.

Maar ik vond steeds maar geen studie waar ik echt 100% voor wilde gaan. Een half jaar verder en nog steeds zonder keuze begon de spanning wel toe te slaan. De aanmelddeadlines voor numerus fixus studies was al in zicht en ik wist nog steeds niet wat ik wilde studeren.

Ik besloot toen een lijst te voor me te nemen met álle studies die in Nederland beschikbaar zijn en begon te strepen. In plaats van te kijken wat ik wel wilde, bedacht ik wat ik niet zag zitten en streepte ik die door.

Dit was veel makkelijker om te doen en wees uiteindelijk op één studie uit waarvan ik nog nooit had gehoord. Namelijk Cognitive Science & Artificial Intelligence (CSAI). Een vrij nieuwe en daardoor voor mij nog onbekende studie. Ik las me goed in over wat de studie inhoudt en wist meteen dat ik niet verder hoefde te zoeken. Dit was de studie die perfect bij mijn interesses aansluit, uitdagend genoeg is en ook nog eens dichtbij huis te volgen is.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Hoe kijk je terug op je tussenjaar?

Nu mijn studiekeuze dus eindelijk gemaakt was, viel er een grote last van mijn schouders. De resterende maanden tot aan het studiejaar gebruikte ik om me wat voor te bereiden op de studie en om nog één grote reis te maken, namelijk naar Spanje. Ik heb een tijdje in Valencia gewoond om daar op een internationale school Spaans te leren en verder volop te genieten van mijn vakantie.

“Nu mijn studiekeuze gemaakt was, viel er een grote last van mijn schouders”

Ik heb daar ontzettend veel mensen leren kennen en de tijd van mijn leven gehad. Dit was dus de perfecte afsluiter van mijn tussenjaar en ik kan zo’n reis dus ook alleen maar aanraden.

Toch zijn er ook wel dingen die ik achteraf anders had willen doen. Met name om een ‘tunnelvisie’ te vermijden door eerder open te staan voor meerdere studies en toekomstplannen. Dit is dan ook mijn advies voor anderen die moeite hebben met een studiekeuze.

tussenjaar buitenland Spanje

Wat is je belangrijkste advies voor jongeren die een tussenjaar nemen?

Je hoeft niet een standaard pad te volgen en direct na de middelbare school te kiezen wat je voor de komende jaren wil gaan doen. Neem juist vooral de tijd om je op veel verschillende richtingen te oriënteren en ben niet bang om van een eerder gemaakte keuze af te wijken en voor iets te kiezen waar je je beter bij voelt.

En tot slot, misschien wel het allerbelangrijkste, kies voor wat jij ZELF wilt. Zo veel mensen kunnen je advies geven of keuzes aanraden, maar uiteindelijk blijft het jouw keuze, jouw tussenjaar, jouw vervolgopleiding en jouw toekomst. Als je bij je eigen gevoel blijft, zal je nooit een foute keuze maken.