In de blogserie ‘Het Tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke (reis)ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips aan andere jongeren die een tussenjaar goed willen invullen.

Lotte nam een pauze van het studeren om zich te oriënteren op haar toekomst. Tijdens haar tussenjaar ging ze werken, reizen en aan de slag met persoonlijke ontwikkeling. Hieronder lees je hoe ze haar tussenjaar heeft ingevuld.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Voordat ik aan mijn tussenjaar begon, heb ik eerst een 3 jaar durende opleiding gevolgd namelijk onderwijsassistent niveau 4. Ik wist altijd al dat ik iets in het onderwijs wilde doen dus na vmbo-t leek dit een goede keus.

“Ik twijfelde opeens aan alles”

Doordat corona een grote rol speelde tijdens die opleiding ben ik niet echt met plezier naar school gegaan. De praktijk vond ik wel leuk maar niet voor altijd. Omdat ik ook was gaan twijfelen of ik nog wel 4 jaar wilde studeren op deze manier twijfelde ik opeens aan alles. Ik wist niet meer wat ik wilde studeren. Daarom had ik besloten het studeren op pauze te zetten, met nadruk op pauze want ik wilde wel door maar wist nog niet hoe of wat.

Ik had het geluk dat ik op mijn oude stageplek een baan aangeboden kreeg. Ik heb er voor gekozen om 21,5 uur te gaan werken als onderwijsassistente om verder te kijken naar mogelijkheden en het liefst in het onderwijs. Mijn werkdagen waren maandag, dinsdag, donderdag en de vrijdagochtend. Ik had er bewust voor gekozen om de woensdag vrij te houden. Op de woensdag ging ik leuke dingen doen, kijken voor een vervolgopleiding, kijken voor een reis en ging ik naar een psycholoog.

tussenjaar Lotte werken

Hoe heb je je tussenjaar voorbereid?

Omdat ik nu aardig wat verdiende ben ik begonnen met een geldplan maken, hierin zette ik mijn vaste lasten zoals: mijn scooter verzekering, mobiel. Verder had ik nog overige lasten. Ik nam altijd een ruim bedrag en keek per maand wat ik ging doen en hoeveel geld in ongeveer nodig had.

Tip! Aan het begin nam ik deze lasten te krap, het geeft een veel lekkerder gevoel als je geld overhoudt en dat aan het einde van de maand in je spaarpotje kan stoppen. Bij mij ging er ongeveer 2/3 naar mijn spaarpotje. Het 1/3 deel gebruikte ik dus voor leuke dingen doen in die maand.

Wilde je ook gaan reizen in je tussenjaar?

Ik heb mijn spaarpotje gemaakt omdat ik 1 ding zeker wist, ik ging reizen! Welke reis? Hoelang? Dat wist ik nog niet. Samen met mijn ouders ben ik gaan kijken. Ik heb brochures besteld, websites bezocht en ik ben reisbeurzen afgegaan.

Door mijn werk als onderwijsassistente heb ik lang getwijfeld of ik eerder wilde stoppen met werken maar ik had besloten om een reis in de zomervakantie te boeken. Namelijk een groepsreis. Ik wilde namelijk meer zelfstandig worden en mensen ontmoeten.

Ik ben 3 weken naar Indonesië gegaan en dit was een geweldige ervaring. Het geld dat ik overhad? Daar heb ik een nieuwe reis mee geboekt, komend jaar. 1 week naar IJsland.

tussenjaar Lotte Indonesië

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Tip: Mocht jij ook aan het kijken zijn voor reizen. Bezoek reisbeurzen, hier krijg je heel veel informatie over verschillende soorten reizen. Er worden zelfs reizen ingericht voor een tussenjaar. Tijdens de reis ga je dan kijken voor een studiekeuze of doe je vrijwilligerswerk.

Heb je een nieuwe opleiding gevonden in je tussenjaar?

Ik ben heel veel gaan rond kijken naar echt alle mogelijkheden die er waren voor hbo opleidingen die iets te maken hebben met werken met kinderen. En als je goed zoekt zijn dit er veel meer dan je denkt. Tip! Als je op het mbo zit kies dan voor het keuzedeel goed voorbereid naar het hbo. Dit helpt je al goed op weg.

Omdat ik niet genoeg had aan de informatie online heb ik een lijstje gemaakt met scholen/opleidingen die ik wilde bezoeken. Omdat ik niet alleen wilde heb ik elke keer 1 van mijn ouders mee gevraagd. Ik ben gaan kijken naar opleidingen door het hele land. Van Meppel tot Den Haag. Soms denk je dit is het helemaal maar als je dan op de open dag komt voel je het gewoon niet helemaal.

Maar uiteindelijk had ik wel HET gevoel, dit wil ik! Ondanks dat ik het heel spannend vond heb ik me ingeschreven voor een meeloopdag. Hier heb ik de knoop pas doorgehakt. Samen met andere ‘toekomstige studenten’ loop je dan een dag mee met de opleiding. Je kan hier ook al vragen stellen. Dit is ook de opleiding die ik nu na mijn tussenjaar doe. Namelijk een nieuwe opleiding de pabo/halo.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Hoe heb je je tussenjaar verder ingevuld?

Vrije tijd

Omdat ik werkte had ik de avonden vrij voor leuke dingen. Voordat ik begon aan mijn tussenjaar zat ik al jaren op volleybal dus dit ben ik blijven doen. 1x in de week trainen en 1x in de week wedstrijden. Omdat ik graag meer uitdaging wilde ben ik samen met een bekende van mij gaan boksen. Dit deed ik 1x in de week. Voor mij was dit heerlijk, ik ontmoette weer nieuwe mensen en kon 1x in de week even alles van me afzetten en gewoon slaan. Daarnaast is het ook nog eens gezond!

De andere avonden vulde ik vaak in met vrienden of gewoon even helemaal niks. In het weekend speelde ik sowieso en wedstrijd. En daarnaast plande ik gewoon veel gezellige dingen in.

Psycholoog

Ik wilde graag in mijn tussenjaar naar een psycholoog. Dit was even een stap om echt te bellen maar uiteindelijk heeft het mij geholpen. Omdat ik een beetje was vast gelopen op mijn vorige opleiding moest ik weer aan mijn zelfvertrouwen werken. Niet alleen omdat ik het studeren niet meer leuk vond maar ook door corona vond ik sociale dingen eng. Samen met mijn psycholoog ben ik gaan werken aan mezelf.

“Samen met mijn psycholoog ben ik gaan werken aan mezelf”

Hierdoor heb ik weer vertrouwen gekregen in een nieuwe studie. Maar sta ik ook veel zelfverzekerder in het leven. De groepsreis was voor mij dan ook de ultieme uitdaging maar eentje die ik niet had willen missen. Soms heb je gewoon iemand nodig die je helpt met alles weer op een rijtje te zetten.

Hoe zie je de toekomst?

Mijn toekomst plannen zijn voor nu focussen op mijn nieuwe studie. Ik ben begonnen met de pabo/halo dit is een combinatie van de pabo en de halo. De bedoeling is dat ik binnen 4,5 jaar twee bachelor diploma’s op zak heb. En dan? Wil ik lekker gaan werken in de gymzaal en het klaslokaal want dat doe ik het liefst.

Ik ben na mijn tussenjaar wel door gegaan met volleybal maar gestopt met boksen omdat ik nu op de opleiding al veel sport. Met het werk als onderwijsassistente ben ik gestopt omdat ik nu om de week stage loop in het onderwijs. Naast de opleiding heb ik nu nog even geen baantje maar voor nu lukt het met de studiefinanciering.

studie Lotte Pabo

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Mijn advies voor de mensen die twijfelen om een tussenjaar te nemen. Doe het! Er zijn genoeg mensen in mijn omgeving geweest die de keuze niet begrepen maar nu achteraf zeggen WOW! Ja het is spannend om een tussenjaar te nemen omdat je niet weet wat er op je pad komt maar het is het dubbel en dwars waard.

Tip! Zorg dat je een ritme hebt. Zoek werk maar houd genoeg tijd om jezelf te ontwikkelen en leuke dingen te doen. Want daar is je tussenjaar ook voor bedoeld, door die dingen kom je er namelijk achter wie je bent en wat je leuk vindt. Lukt het even niet om een begin te maken met zoeken naar een opleiding omdat je echt nog geen idee hebt? Vraag aan vrienden en familie wat bij je past. Zoek een school/universiteit op die jouw interesse heeft en bekijk de HELE lijst met alle opleidingen die ze hebben en klik gewoon wat aan. Bezoek opendagen, doe een meeloopdag. En vaak zegt je gevoel al genoeg.

Tip! Als je wilt reizen: bestel brochures, bekijk websites of ga naar een reisbeurs met veel informatie. En de laatste TIP die ik kan geven: doe het niet alleen. Vraag iemand die je vertrouwt om hulp. Mensen in je omgeving kennen je soms beter dan je denkt. En geniet vooral. Probeer nieuwe dingen, stap uit je comfortzone. Succes!

Tagged with →