In de blogserie ‘Het Tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke (reis)ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips aan andere jongeren die een tussenjaar goed willen invullen.

Eline wist na de havo niet welke studie ze wilde gaan doen en besloot om een tussenjaar te nemen. Ze was toen 17 jaar en in haar omgeving was vooral het advies om door te studeren.

Achteraf gezien is ze erg blij met haar keuze voor een tussenjaar. Ze vertelde: “mijn tussenjaar was een prachtige ervaring waarin ik veel heb geleerd”.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Ik was 16 toen ik slaagde voor mijn havo diploma, maar had nog geen idee wat ik wilde met mijn leven en studie. Ik had verschillende open dagen van studies bezocht, maar er zat niks tussen wat mij aansprak. Daarnaast was ik even helemaal klaar met school en kon ik geen boek meer zien.

“Ik was even helemaal klaar met school”

Al jaren zei ik dat ik graag een tussenjaar wilde, maar iedereen had zo verwacht dat ik meteen zou gaan studeren, waardoor ik dit een erg moeilijke keuze vond. Ik had het gevoel dat ik iedereen teleur zou stellen als ik een tussenjaar zou nemen.

Veel mensen vertelde mij dat het beter was om door te studeren en dat er veel studenten zijn die na een tussenjaar nooit meer aan school beginnen, dit gaf mij veel twijfels. Gelukkig had ik mijn ouders die volledig achter mijn keuze stonden en vertrouwden dat ik het beste ervan ging maken. Dit maakte voor mij de uiteindelijke doorslag wat makkelijker.

Profielfoto Eline tussenjaar van

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Ik heb altijd gezegd dat ik graag wilde reizen in mijn tussenjaar, helaas was dit erg moeilijk aangezien ik geen 18 was en Corona nog erg actief was. Uiteindelijk heb ik het besluit genomen om in mijn tussenjaar veel te leren, te werken en mijn rijbewijs te halen, dit heb ik ook gedaan.

Ik werkte ongeveer 3-4 dagen in de week bij Starbucks en ondertussen verkocht ik online kleding om wat bij te verdienen. Buiten dit werk heb ik ook veel leuke dingen gedaan en een rustig jaar vol genot gehad. Als je mij nu zou vragen over mijn tussenjaar, zou ik erg enthousiast reageren en ik zou het iedereen aanraden!

tussenjaar werken Barista

Hoe heb je je studiekeuze aangepakt in je tussenjaar?

Ik heb in mijn tussenjaar zoveel ervaringen opgedaan, waardoor ik ook erachter kwam welke opleiding bij mij past. Ook was ik na mijn tussenjaar erg gemotiveerd om weer aan school te beginnen en zag ik in hoe speciaal het is dat wij de kans hebben om te studeren.

Momenteel zit ik in het tweede jaar van de studie Commerciële Economie op de HAN Nijmegen. Ik ben zeker van plan om na mijn opleiding weer een tussenjaar te nemen en dan een prachtige roadtrip door Azië te maken.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Hoe kijk je terug op je tussenjaar?

Als ik achteraf terugkijk op mijn tussenjaar heb ik zeker geen spijt. Wel zijn er dingen die ik graag anders had willen doen, maar die er lastig waren te combineren aangezien ik minderjarig was. Denk hierbij aan het maken van een zelfstandige reis of bepaalde banen (zoals YoungOnes) die 18+ zijn.

Heb je nog tips voor jongeren die een tussenjaar nemen?

Hieronder zou ik wat ideeën toelichten die mij erg aanspraken om mijn tussenjaar door te komen:

  • EF-taalreizen en uitwisselingen (mocht je hier interesse in hebben is op de pagina van EF is een gratis brochure te bestellen met veel handige informatie)
  • Het opstarten van een eigen bedrijf, ook eventueel via Bol.com
  • Het werken als freelancer, voor platformen als YoungOnes of Temper

Natuurlijk zijn er veel meer opties, maar het belangrijkste wat ik je mee kan geven is: Geniet ervan en kom erachter wat jou gelukkig maakt! Wat je ook doet, het is nooit verspilde tijd. 🙂

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN