In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips en advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen en goed willen invullen.

Nicky zat in het derde jaar van de pabo toen ze vanwege de hoge druk van de studie mentaal instortte. Ze heeft nu een gedeeltelijk tussenjaar genomen om aan zichzelf te werken en therapie te volgen.

Hieronder vertelt ze openhartig haar verhaal en de lessen die ze geleerd heeft in haar tussenjaar.

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

Ik ben Nicky, 21 jaar en heb op dit moment een (gedeeltelijk) tussenjaar. Persoonlijk heb ik een tussenjaar genomen om aan mezelf te werken, deels noodgedwongen en deels vrijwillig, het ging mentaal niet goed met mij.

Nadat ik een paar jaar geleden de havo had afgerond ben ik een studie gaan doen, de pabo. Ik wilde altijd al juf worden en nu kon ik eindelijk gaan doen wat ik wilde doen! De pabo beviel me de eerste twee jaar goed, ik merkte wel dat ik de opleiding onderschat had en dat vooral de stage zwaar was.

Toen ik naar het derde jaar van de pabo ging merkte ik dat ik veel mentale klachten had, ik zat totaal niet lekker in mijn vel. Dit kwam onder andere omdat ik PTSS (post traumatisch stress stoornis) heb, hier volgde ik toen der tijd een uur per week therapie voor.

“Uiteindelijk stortte ik in, ik had een mental breakdown”

Ondanks dat ik al merkte dat het mentaal niet goed ging, en ik te veel hooi op mijn vork nam, wilde ik toch doorzetten en de pabo af maken. Ik begon aan mijn derde leerjaar. Maar de nieuwe stage in combinatie met school viel me nog zwaarder dan gedacht, de druk werd steeds hoger voor mij en ik was er met mijn aandacht niet meer bij.

Uiteindelijk stortte ik in, een “mental breakdown”. Mijn therapie moest opgehoogd worden en dit viel al helemaal niet meer te combineren met school en stage, zowel praktisch als mentaal gezien niet.

tussenjaar Nicky mentale klachten

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Nu ben ik ongeveer een half jaar verder en heb ik dus een tussenjaar. Ik vul mijn dagen voornamelijk in met therapie, ik volg 3 tot 5 dagen per week “dagtherapie”.

Daarnaast werk ik en heb ik veel hobby’s. Door het tussenjaar ben ik er trouwens ook echt achter gekomen hoe belangrijk hobby’s zijn. Hiervoor had ik weinig hobby’s omdat ik “er geen tijd voor had” en druk was met school en vrienden.

Nu weet ik dat hobby’s je juist energie kunnen geven, even lekker sporten of muziek maken, even tijd voor jezelf.

tussenjaar na hbo Nicky

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Wat had je achteraf anders gedaan?

Ik denk niet dat ik mijn tussenjaar echt anders zou hebben ingevuld achteraf. Voor mij was het gewoon heel belangrijk dat ik aan mijn mentale gezondheid zou gaan werken.

Het enige is dat ik hier misschien eerder aandacht aan had moeten/willen besteden.

Wat zijn je toekomstplannen? Een nieuwe studie?

Dankzij mijn tussenjaar ben ik ook meer stil gaan staan bij de studiekeuze die ik toen der tijd heb gemaakt. Ik wilde altijd al juf worden, daarom had ik voor de pabo gekozen, maar heb ik wel genoeg gekeken naar andere studies en mogelijkheden?

Ik weet nog niet of ik de pabo wil afronden of een andere studie wil gaan volgen (en welke studie dat dan zou zijn), maar ik weet wel zeker dat ik me in ieder geval nu beter wil gaan verdiepen in welke studies er allemaal zijn.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Wat is je belangrijkste advies voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Mijn belangrijkste boodschap aan deze jongeren zou zijn dat mentale gezondheid belangrijk is en dat een tussenjaar de perfecte gelegenheid is om aan jezelf te werken, om jezelf te ontwikkelen en je mentale gezondheid te verbeteren.

Ik weet dat de meeste jongeren bij een tussenjaar gelijk zullen denken aan reizen of werken, maar denk serieus ook aan jezelf! Als je merkt dat het mentaal eigenlijk niet goed gaat is het belangrijk om stappen te ondernemen om je mentale gezondheid te verbeteren.

Bedenk: wat wil ik bereiken in dit tussenjaar? Wat kan ik er uit halen? Hoe voel ik me eigenlijk en zou ik om hulp kunnen vragen? Schrijf de antwoorden op deze vragen bijvoorbeeld eens op.

Daarnaast zou een ander advies van mij zijn om hobby’s uit te voeren: nieuwe hobby’s ontdekken en/of oude hobby’s weer oppakken. Zoals ik eerder in dit verhaal beschreef ben ik er achter gekomen dat hobby’s heel belangrijk zijn, veel belangrijker dan je zou denken. Ze geven je energie en je ontdekt wat jij leuk vindt.

De dingen die ik beschreven heb, mentale gezondheid verbeter en hobby’s uitvoeren, kunnen je enorm gaan helpen wanneer je aan een studie gaat beginnen. Je kent jezelf stukken beter dan voorheen, je weet bijvoorbeeld beter waar je valkuilen liggen en hoe je jezelf kan afleiden naast zo’n studie. Het is belangrijk dat je goed in je vel zit voordat je aan een (zware) studie begint.

Qua studiekeuze zou mijn advies zijn om je goed te oriënteren (hoe logisch dit ook klinkt). Het kan zijn dat je al zeker bent van je zaak voordat je je georiënteerd hebt. Dat is fijn! Maar besef wel: naar andere studies kijken is nooit verkeerd. Misschien zit er wel een studie tussen die nóg beter bij je past!

Het moraal van mijn verhaal: denk aan jezelf en leer jezelf kennen. Verbeter je mentale gezondheid en onderzoek wat jou blij maakt. Dit kan je goed gebruiken bij je studiekeuze en de studie zelf.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Tagged with →