In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren over de studie die ze volgen en hoe ze de juiste studiekeuze hebben gemaakt. Niels had best wel moeite met zijn studiekeuze maar heeft uiteindelijk een leuke, passende studie gevonden. Hieronder vertelt hij over z’n studiekeuzeproces, de twijfels en over ‘zijn’ studie rechtsgeleerdheid.

Welke studie volg je nu en waar?

Ik ben Niels, 19 jaar oud, en ik studeer aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik heb in 2019 mijn vwo-examen gehaald en ben dit jaar begonnen aan de studie ‘Rechtsgeleerdheid’. Ik heb het momenteel erg naar mijn zin en heb mijn draai kunnen vinden. Daar ben ik blij mee, want ik heb zelf ook ervaren dat het kiezen van een studie lastig is.

Hoe is je studiekeuze tot stand gekomen? Hoe heb je het aangepakt?

Om me te oriënteren op studies, ben ik gaan kijken bij open dagen van universiteiten (o.a. Amsterdam, Utrecht, Leiden en Groningen) en een enkele hogeschool (Zwolle). Ik heb gekeken bij de bachelor studies politicologie, rechtsgeleerdheid en fiscaal recht. Ik heb gekeken naar de studie die naar mijn idee het beste bij mijn kwaliteiten passen.

Het lastige aan het kiezen van een studie vond ik dat op elke open dag er een ‘verkooppraatje’ wordt gehouden

Bij de voorlichtingen van studies vond ik politicologie helemaal niks aan. Tussen rechten en fiscaal recht twijfelde ik heel sterk. Ik heb namelijk iets met taal, ben nauwkeurig en vind lezen leuk, dus ik kwam al vrij snel bij de rechtenstudie en ook bij fiscaal recht uit. Maar welke van de twee zou ik moeten kiezen?

Het lastige aan het kiezen van een studie vond ik dat op elke open dag er een ‘verkooppraatje’ wordt gehouden om de studie te promoten. Daar is in beginsel niet veel mis mee, maar hierdoor kan de studie leuker lijken dan dat hij daadwerkelijk is. Je moet je niet volledig vestigen op het verhaal dat door de vertegenwoordiger van de school wordt verteld, maar vraag is aan studenten die de opleiding doen hoe zij de opleiding ervaren.

Dit kan voor veel opheldering zorgen over wat er nou daadwerkelijk van je verwacht wordt op de desbetreffende opleiding. Zo heb ik op de open dag en tijdens schooluitjes naar de universiteit met studenten gepraat, en die hebben mij uiteindelijk laten kiezen voor de rechtenstudie aan de RUG.

Mijn studiekeuze heb ik ook berust op het feit dat in het 2e jaar van de opleiding ik nog kan switchen naar fiscaal recht als mij dat toch leuker lijkt dan de normale rechtenstudie. Bij andere universiteiten kon dit naar mijn weten niet. Daarnaast heb ik deelgenomen aan een programma ‘Een dag rechten’ aan de universiteit in Groningen om een goed beeld te krijgen van hoe een dag van een rechtenstudent eruitziet. Dit laatste werkte voor mij als een bevestiging dat dit de studie voor mij is.

Hoe verliep de inschrijving?

Het inschrijven voor de opleiding verliep eigenlijk vrij eenvoudig. Ik kon me inschrijven via studielink, zoals haast alle studies tegenwoordig, en heb deelgenomen aan de matchingsactiviteit.

Dat is een vereiste om te kunnen deelnemen aan deze opleiding en dat verliep vrij soepel. Voorafgaand aan de matchingsdag krijg je leerstof via de mail die je alvast kunt doornemen. Op de matchingsdag krijg je eerst uitleg over een bepaald onderwerp (in mijn geval huwelijksrecht) en daarna maak je vragen over de stof.

Een maand later krijg je bericht over een positief of negatief studieadvies. Het maakt niet uit welk advies je krijgt, je kan sowieso deelnemen aan de opleiding. Echter wordt het bij een negatief studieadvies wel afgeraden. Ik hoefde me niet laten inloten of dergelijke, rechtsgeleerdheid is een open studie waar iedereen aan kan deelnemen en niet zoals bijvoorbeeld geneeskunde een numerus fixus studie.

studiekeuze universiteit

Wat houdt de studie in hoofdlijnen in? Kan je een paar vakken noemen?

Op dit moment in het eerste blok ben ik bezig met de vakken:

Algemene Rechtswetenschap 1: Bij ARW 1 leer je de beginselen van de juridische vakgebieden en leer je de basis van het juridisch redeneren

Rechtsgeschiedenis: hier leer je, zoals de naam van het vak al doet vermoeden, de geschiedenis van het recht en de totstandkoming van het recht in de hedendaagse wereld.

De resterende vakken voor het bachelor jaar zijn Algemene Rechtswetenschap 2, Staatsrecht, Bestuursrecht 1, Burgerlijk Recht 1, Juridische Onderzoeksvaardigheden 1 en Strafrecht 1.

Wat zijn de toekomstperspectieven als je de studie afrond? Heb je bijvoorbeeld al een idee waar je straks gaat solliciteren?

Als ik de studie heb afgerond, wil ik graag een beroep als advocaat of belastingadviseur uitoefenen. Het lijkt me super gaaf om de strijd aan te gaan met de wederpartij in de rechtszaal of een efficiënte belastingconstructie voor een bedrijf te bedenken. Ik ben er nog niet helemaal uit wat het gaat worden, maar gaandeweg de studie zal dit zeker duidelijk worden.

Hoe bevalt de universiteit en de kwaliteit van de opleiding? Is alles goed geregeld?

De kwaliteit van de opleiding is goed. Alles is goed geregeld, maar je moet overal wel zelf achteraan. Ik heb 14 uur college per week en de rest is zelfstudie. De 14 uur college bestaat uit 8 uur hoorcollege en 4 uur werkcollege. Bij de hoorcolleges krijg je de stof in vogelvlucht uitgelegd en bij de werkcolleges worden gemaakte huiswerkopdrachten besproken. Het is aan je zelf of je deelneemt aan deze colleges.

Met deze opleiding vinden sommige mensen het lastig om de discipline te hebben om voor jezelf aan het werk te gaan, terwijl andere mensen dit helemaal niet lastig vinden.

Ik zelf heb discipline moeten aanleren en vind het lastig om te starten met studeren, maar als ik eenmaal bezig ben kan ik de hele dag bezig zijn voor de studie. Wat dat betreft vind ik de vrijheid van de opleiding wel heel fijn, omdat je zelf kan weten wanneer je bezig gaat en wanneer niet.

studiekeuze bibliotheek

Wat is je advies voor jongeren die deze studie overwegen?

Ik zou eenieder ander zeker adviseren om deze studie te kiezen. Het is een leuke, brede opleiding, waar verschillende juridische en/of maatschappelijke vraagstukken aan bod komen.

Een maatschappelijke interesse in de politiek en de rechterlijke macht is best handig

Wat ik al zei, je moet wel van lezen houden en iets met taal hebben. Indien je dit niet hebt, zal ik voor je eigen plezier kiezen voor een andere opleiding. Het is gewoon onprettig voor jezelf als je niet van lezen houdt en elke week arresten en rechtszaken moet lezen van bijvoorbeeld 30 pagina’s.

Ook is een maatschappelijke interesse in de politiek en de rechterlijke macht best handig. Tot slot is goed kunnen begrijpend lezen ook best handig, juridische taal kan soms zo moeilijk geschreven zijn dat je de zin wel goed moet kunnen interpreteren. Ik vind het in elk geval niet direct een hele moeilijke universitaire studie, het is voornamelijk veel stof. Met een hoop discipline en inzet kan je heel ver komen.

Wat is je advies voor jongeren die moeite hebben met hun studiekeuze?

Als je moeite hebt met je studiekeuze, zou ik adviseren om je jezelf af te vragen: ‘Waar ben ik nou daadwerkelijk goed in en wat vind ik leuk om te doen?’ Als je je talenten en sterke punten hebt opgesomd, moet je een studie zoeken die daarbij past. Daarnaast zijn dus mijn tips om met studenten te praten die de opleiding doen en een keer deel te nemen aan meeloopdagen.

Denk in ieder geval goed na over welke studie je wilt gaan doen, want je kan beter een jaar wachten en de goede weloverwogen keuze maken, dan een verkeerde keuze maken doordat je ‘maar iets moest kiezen’. Succes met het maken van je studiekeuze en ik hoop dat mijn verhaal anderen kan inspireren om voor de rechtenstudie te kiezen!

Ook een leuke studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE