Als je twijfelt over het nemen van een tussenjaar na de middelbare school, luister dan hieronder naar de audio reportage van Luc.

Hij interviewde mij over de voor – en nadelen van een tussenjaar en Daan is aan het woord, een jongen die vertelt over zijn tussenjaar ervaringen op Lanzarote (onderdeel van de Canarische eilanden).

Klik hieronder op ‘play’ om de reportage te beluisteren.

tussenjaar nemen na middelbare school transcript

Transcript audio reportage

LUC – Jongeren besluiten steeds vaker om na het behalen van hun middelbare school examen een tussenjaar te nemen in plaats van te gaan studeren.

Tom Dekker, coach en oprichter van studiekeuzemaken.nl geeft jongeren advies op het gebied van studiekeuze maar ook met het nemen van een tussenjaar.

Aan hem de vraag: Waarom kiezen jongeren steeds vaker voor een tussenjaar?

TOM – Dat heeft voor een deel te maken met die basisbeurs. Omdat je nu geld leent voor je studie is de druk om goed te kiezen, toegenomen. En als je dan nog niet zo goed weet wat je wilt, dan kon je in het vorige systeem wat makkelijker zeggen: “Dan ga ik gewoon maar dat doen, dat is lekker breed en als het niets voor me is, kan ik wat anders gaan doen”.

Maar omdat die druk is toegenomen is ook de ‘juistheid’ van je studiekeuze belangrijker geworden en dan helpt het gewoon om even een jaar de tijd te nemen om wat nieuwe ervaringen op te doen, naar het buitenland te gaan, te werken of in Nederland een traject te volgen.

Het is ook zo dat het aanbod enorm is toegenomen. Er zijn heel veel tussenjaar organisaties bijgekomen. Reisbureau’s maar ook organisaties in Nederland en ik denk ook dat jongeren steeds vaker worden geconfronteerd met de mogelijkheden van een tussenjaar op een beurs of tijdens een open dag.

LUC – Daan Veerman besloot na de middelbare school ook om een tussenjaar te nemen. Hij besloot op reis te gaan om zo een beter beeld te krijgen van wat hij wilde gaan studeren.

DAAN – Ik heb gekozen voor een tussenjaar omdat ik na het behalen van mijn havo diploma nog steeds geen idee had wat ik wilde gaan studeren.

Ik ben naar open dagen geweest en bepaalde studies bekeken en daar zat eigenlijk niks bij waarvan ik dacht “Hé, dit wil ik wel doen”.

Dus toen koos ik voor een tussenjaar en in dat tussenjaar ben ik op reis gegaan naar de Canarische eilanden en op de Canarische eilanden heb ik vooral op Lanzarote gewerkt als animator in een all-inclusive hotel.

Nu ben ik momenteel weer thuis in Assen en ben ik in Assen full-time aan het werk totdat ik ga beginnen met mijn studie in september.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

LUC – Maar er zitten ook nadelen aan een tussenjaar. Daan merkte na zijn reis al snel dat je een tussenjaar goed moet plannen. Want als je je tijd niet goed invult, kun je je ook al snel gaan vervelen.

DAAN – Toen ik thuiskwam van mijn reis naar de canarische eilanden ben ik hier in Assen weer op zoek gegaan naar werk. Dat bleek langer te duren dan gehoopt. En als je dat niet goed plant, dus ja ik zat toch wel een aantal weken thuis half aan het werk, half thuis zittende, me een beetje te vervelen.

Aangezien al je vrienden gewoon op school zitten en aan het studeren zijn. Dat waren wel een paar weken waarvan ik dacht: Dit had ik beter kunnen plannen.

LUC – Toch raad studiekeuzecoach Tom Dekker een tussenjaar wel aan mits je je tijd goed invult.

TOM – Ja, zeker. Als je 17, 18 bent dan is er wat ik noem het ‘identiteitsproject’ actief. Dan is er in je brein iets klaar voor om de volgende stap te maken en te leren wie je bent en om steeds beter te begrijpen wat je echt wilt.

Om dat project goed te kunnen volbrengen, heb je nieuwe ervaringen nodig. Dat is een hele belangrijke input van dat project. Dus om je identiteit verder vorm te geven, daar komt het op neer, is het belangrijk dat je nieuwe ervaringen gaat opdoen en dat kan in Nederland of in het buitenland.

Door die ervaringen ga je steeds beter leren en begrijpen: Dit past, dit past niet. Dit past daarom, dit past daarom niet en dan ontstaat er een steeds beter beeld van wie je bent en wat je wilt.

Dus ja, het is goed voor de identiteitsontwikkeling van jongeren om zo’n tussenjaar te nemen. Als je het goed invult, dat is wel een belangrijke voorwaarde.

LUC – Een tussenjaar nemen is dus iets waar je je goed op moet voorbereiden. Een tussenjaar instappen zonder een plan kan voor verveling zorgen en kan er toe leiden dat je je tijd verspilt.

Zolang je je tijd goed invult en weet wat je wilt doen, lijkt een tussenjaar een goed alternatief te zijn voor mensen die twijfelen wat ze willen gaan studeren.