Het nemen van een tussenjaar is een belangrijke beslissing. Niet alleen voor ons als studenten, maar ook zeker voor onze ouders.

Twee jaar geleden kwam ik zelf met het idee om een tussenjaar te nemen omdat ik niet wist wat ik wilde studeren. Ik weet nog heel goed dat mijn ouders in eerste instantie niet zo goed wisten wat ze ermee moesten. Enerzijds wilden zij natuurlijk het beste voor mij, maar anderzijds vonden ze me nog erg jong om niet meer naar school te gaan.

Ik was op dat moment net 19 en ik had een mbo diploma waarvan ik wist dat ik er niets mee wilde gaan doen.

Inmiddels ben ik twee jaar verder, heb ik een leerzaam tussenjaar gehad en heb ik uiteindelijk gekozen voor de hbo studie Communicatie. Na veel open dagen te hebben bezocht leek deze studie het beste bij mij te passen.

Op hoop van zegen begon ik aan mijn studie, maar tot nu toe zonder enige spijt. Ik heb het enorm naar mijn zin. Ik kan mijn creativiteit qua schrijven en beelden kwijt binnen de opleiding en op dit moment heb ik zelfs mijn propedeuse behaald.

Met trots kijk ik terug op de afgelopen twee jaar. Maar hoe kijken mijn ouders hierop terug?

Ik stelde mijn moeder een aantal vragen om erachter te komen hoe zij mijn tussenjaar heeft ervaren en wat zij andere ouders aanraad in soortgelijke situaties. Allereerst zei zij dat haar ervaringen afhingen van mijn persoonlijke tussenjaar. Ze geeft aan dat ervaringen veel afhangen van verschillen in ouders en verschillen in kinderen. Vervolgens heb ik uitgebreid antwoord gekregen op onderstaande vragen.

tussenjaar nemen vragen moeder

Wat vond je er in eerste instantie van toen ik dacht om een tussenjaar te nemen?

In eerste instantie was ik er totaal geen voorstander van. Ik dacht daar heb je er weer zo één die een tussenjaar neemt, omdat iedereen dat tegenwoordig doet. Het leek wel een trend waar je als student aan mee moest doen. Ik dacht die stopt met leren, weet niet wat ze verder moet, neemt dan zomaar een baantje omdat dat moet, terwijl ze veel beter kan. Ik vond het zo zonde en dacht die pakt een verdere studie hierna nooit meer op.

“Het leek wel een trend waar je als student aan mee moest doen”

Hoe heb je het achteraf ervaren dat ik een tussenjaar nam?

Voor jou is het echt de allerbeste keuze geweest tot nu toe. Ik zal niet zeggen dat het voor iedereen zo uit zou pakken, maar voor jou is dit echt een hele goede beslissing geweest. Daar moet ik echt op terugkomen. Ik had het echt totaal anders verwacht. Ik ben blij dat je even de rust hebt genomen.

De eerste maanden heb je even totaal aan niets gedacht qua studie en wat je later wilde, echt even je verstand op nul gezet volgens mij. In je tussenjaar heb je geleerd wat het leven en werken buiten een studie precies inhoudt. Levenservaring opgedaan, weliswaar maar één jaar, maar voldoende om redelijk te weten wat je wel en niet wilde. Helemaal zeker van wat je wilde gaan doen was je nog niet, maar zeker wel wat je niet wilde.

Dus in jouw geval moet ik mijn woorden terugnemen en zeggen dat het een verstandige keuze is geweest. Ik heb heel erg aan het idee moeten wennen, maar dat zal waarschijnlijk wel iets te maken hebben met een soort van “generatiekloof”.

Hoe kan je een tussenjaar nuttig besteden?

Wij als ouders vonden in ieder geval dat je geen zeven dagen per week thuis moest gaan zitten. Een baantje zoeken, niet alleen voor het financiële aspect maar zeker ook voor sociale contacten. Ervaringen opdoen met werken en omgaan met mensen. Deelnemen aan de maatschappij. Daarnaast je oriënteren op studies. Jou eerst laten ontdekken of het werken je beviel. Dit had zomaar gekund en dat had ook helemaal niet erg geweest. Hierin had je dan ook kunnen gaan groeien en je op je plaats kunnen gaan voelen. Dat is het belangrijkste.

We hebben je geprobeerd hierin niet te pushen en het je zelf te laten ervaren. Wel met je mee geweest naar informatiedagen, indrukken opgedaan, maar de uiteindelijke keuze lag bij jou. Ik vind dat je dit tussenjaar goed besteed hebt. Je hebt het ook echt niet altijd als leuk ervaren, maar het heeft je wel tot deze keuze gebracht en ik denk ook een goede keuze.

tussenjaar mogelijkheden

Een tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Hoe heb je het tussenjaar als ouder zelf beleefd?

In het begin angstig, hoe zal het gaan? Is het niet zonde? Als je nu niet weet wat je wilt, weet je dat over een jaar dan wel? Misschien vind je het werken wel zo leuk en neem je dan genoegen met de lagere opleiding die je nu hebt? En waarom zou dat eigenlijk erg zijn, omdat iedereen tegenwoordig hbo of universitair onderlegd moet zijn?

“In het begin angstig, hoe zal het gaan? Als je nu niet weet wat je wilt, weet je dat over een jaar dan wel?”

Kortom….een heleboel vragen die steeds weer bij mij terugkwamen maar waar ik uiteindelijk op gezegd heb: we zien het allemaal wel! Uiteindelijk zal je vast iets gaan vinden, studie of werk, waarin jij je op je plaats zal voelen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een tussenjaar?

Voor jou waren het eigenlijk achteraf gezien alleen maar voordelen. Nadeel vond ik dat het een héél jaar duurde, ik wilde wel sneller, maar dat zal je er ongetwijfeld voor nodig gehad hebben. Dus eigenlijk ook weer een voordeel want wat is nu één jaar ten opzichte van verschillende foute studiekeuzes waar je minstens een jaar voor kwijt bent per studie.

Een ander nadeel vond ik ook wel dat je soms vervelende ervaringen opdeed in je baantje. Maar ook dit was eigenlijk weer een voordeel. Zo wist je ook dat je dit in ieder geval niet wilde blijven doen en dit stimuleerde je om een studie te kiezen. Dus voor- en nadelen? Voor jou was het de juiste keuze.

Hoe komt het dat het nemen van een tussenjaar steeds populairder wordt?

Ik denk dat het veel meer onder de jongeren van nu leeft. “Vroeger” en dan ben ik nog geeneens heel oud 😉 leefde dit helemaal niet. Je deed vervolgonderwijs en eventueel een studie daarna, maar daarna ging je echt werken. Meestal was dat dan ook nog zo’n 20/25 jaar voor dezelfde werkgever, niks jobhoppen, maar van de oude stempel. Er wordt nu ook veel meer gepromoot om even een studiestop in te lassen, dat was vroeger ook niet. Het leeft nu veel meer.

Denk je dat een tussenjaar voor iedereen is weggelegd? Waarom wel of waarom niet?

Nee, ik denk niet voor iedereen. Voor jou heel goed uitgepakt, ook omdat ik wel het vermoeden had dat jij echt nog wel verder wilde studeren en omdat ik weet dat je een doorzetter bent. Je legt de lat hoog, ook voor jezelf, soms best lastig, en je neemt niet snel genoegen met minder… dus ik had ergens ook niet verwacht dat jij het hierbij zou laten.

En waarom voor sommigen niet?

Ik denk bijvoorbeeld aan één van mijn andere kinderen. Daar zou een tussenjaar totaal geen goede oplossing voor zijn. Die weet aan het einde van dat tussenjaar nog net zo veel (of weinig) van wat hij nu wel of niet zou willen. Die zou dat baantje accepteren, daar blijven hangen, misschien eens een ander baantje. Maar die zou daar genoegen mee nemen. Die stelt keuzes uit, of maakt geeneens de keuze, dat is dan het makkelijkste… maar of je daar gelukkiger van wordt? Uiteindelijk ook wel, hij komt er ook wel. Voor hem is het beter om te ervaren door juist te blijven leren, zo zal hij er achter komen wat het juist niet is voor hem.

tussenjaar voordelen ouder

Hoe heb je mijn uiteindelijke studiekeuze ervaren?

Het maken van de keuze was heel lastig. We hebben in dat jaar talloze open dagen bezocht, studiekeuzetestjes gemaakt en vooral veel gepraat. Je bent er achter gekomen wat je absoluut niet wilde en hierdoor heb je uiteindelijk de keuze kunnen maken voor de studie Communicatie.

Ik ben blij dat je deze keuze hebt gemaakt. Het maakte mij helemaal niet uit welke studie het zou worden, maar het is heel fijn dat je je in deze studie thuis voelt. Je kunt je creativiteit erin kwijt en je vindt het ontwerpen van bijvoorbeeld magazines leuk om te doen. Dit is ook echt iets voor jou. Het combineren van beeld en tekst en daar uiteindelijk een totaalplaatje van maken. Tijdens de opleiding ben je ook veel bezig met social media en dat is iets wat je ook goed afgaat. Je communiceert met echte opdrachtgevers, promoot nieuwe producten, werkt samen met studiegenoten en je zorgt tijdens opdrachten voor de verbindingen tussen bedrijf en klant.

Het klopt gewoon en je doet iets wat je leuk vindt. Je krijgt veel positieve feedback en dat werkt motiverend. Dit gaat je goed af. Blijkbaar echt jouw ding.

Ook een leuke studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in 21 dagen weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Heb je nog tips voor andere ouders?

Je vooral niet te druk maken. Probeer wel doelen te stellen en daar niet te geforceerd aan te werken maar er wel mee bezig te blijven. Blijf praten en motiveren, maar ook niet te. Ze moeten er toch zelf uitkomen. Ik heb geprobeerd te helpen, maar het jou vooral ook zelf laten uitzoeken. Naar mijn idee is dit heel goed gelukt en ik denk dat jij er ook zo over denkt ;-).