Wat ga je doen tijdens het tussenjaar?

MDT is een afkorting van Maatschappelijke Diensttijd. Tijdens je MDT ontwikkel je je eigen talenten en doe je tegelijkertijd iets voor een ander. Je leert veel over jezelf, ontmoet mensen buiten je bubbel én maakt de samenleving een stukje sterker.

Je organiseert bijvoorbeeld een sportevenement voor kansarme kinderen in jouw stad, zet je in voor een groenere buurt of kiest een andere activiteit in sport, klimaat, veiligheid, cultuur, zorg en welzijn, natuur of techniek. Het kan allemaal!

Door heel het land heen vind je MDT-trajecten, aangeboden bij lokale of landelijke organisaties. Dankzij het grote aanbod zit er altijd wel een MDT bij die bij jou past. Een MDT duurt minimaal 80 uur en maximaal 6 maanden. Ook zijn er kortere MDT-projecten, waarbij je kort kennis maakt met wat MDT eigenlijk is. In de filters op de website van MDT kan je precies aangeven hoe lang jouw ideale MDT duurt. Ben jij tussen de 12 en 30 jaar, check dan doemeemetmdt.nl!

tubeembed

MDT is dus een mooie stap in het oriënteren naar wat jij leuk vindt en wat je wil in de toekomst. Je wordt goed begeleid door een begeleider, die jou helpt bij het vormgeven van jouw doelen en wensen.

Ook volg je vaak trainingen die je zelf interessant vindt en ontvang je een certificaat of andere vorm van beloning. Handig voor je cv, je eigen ontwikkeling, het maken van een studiekeuze, de volgende stap voor je toekomst of het vergroten van je netwerk.

Goed om te weten: MDT is voor en door jongeren, en wordt zodoende ook gevormd door jongeren zelf. In het jongerenpanel van MDT zitten 23 jongeren tussen de 14 en 24 jaar uit alle hoeken van Nederland. Zij hebben zelf een MDT gedaan of gaan dat nog doen, en geven de organisatie hun mening over hoe MDT nóg mooier en beter kan.

Waarom kiezen voor dit tussenjaar?

MDT is voor jou de juiste keuze als je wilt bouwen aan je toekomst, erachter wil komen wat jij leuk vindt om te doen of waar je écht goed in bent. Dat je niet alleen jezelf daarmee helpt, maar je tegelijkertijd inzet voor een ander, klinkt bij jou als muziek in de oren.

Ook is MDT een goede keuze als je jouw netwerk wil vergroten, samen met je vrienden een mooi project wil oppakken of een steuntje in de rug kan gebruiken. Je doet je MDT een paar uur in de week of een paar dagen, dat is jouw keuze. Het is dus goed te combineren met je werk of studie.

tubeembed

Wanneer kan ik starten?

MDT-trajecten starten het hele jaar door. Iedere MDT organisatie bepaalt zelf wanneer de trajecten beginnen en eindigen. Via onze website vind je alle projecten waar je je voor kan inschrijven.

Waar kan ik het tussenjaar volgen?

Je vindt MDT-trajecten door heel Nederland. Het doel is dat je, waar je ook woont, altijd een MDT vindt die bij jou past. Sommige trajecten zijn lokaal, andere worden landelijk georganiseerd op meerdere locaties. Wij helpen je op onze website met het kiezen van de beste MDT voor jou.

tussenjaar vrijwilligerswerk nederland

Wat zijn de kosten?

Een MDT-traject is gratis.

Wat vinden anderen jongeren van MDT?

Jongeren die een MDT hebben gevolgd, beoordelen MDT gemiddeld met een 8.

5,0
Rated 5,0 out of 5
5,0 van 5 sterren (op basis van 12 reviews)
Uitstekend100%
Goed0%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Vreselijk0%

Rated 5,0 out of 5

“Ik deed een MDT bij VluchtelingenWerk, en organiseerde een dag voor jongeren in een asielzoekerscentrum. Het opent je ogen, je leert samenwerken met allemaal verschillende mensen en je leert leuke mensen kennen. Het mooie is dat je dus niet alleen iets bijdraagt aan de maatschappij, maar ook aan jezelf.”

Margriet
Rated 5,0 out of 5

“Tijdens mijn MDT bij Milieudefensie kwam ik heel veel verschillende jongeren tegen, die allemaal het klimaat wilden verbeteren. Alleen dat al gaf me veel energie. Je doet het samen, dat voel je. Daar zijn fijne vriendschappen ontstaan. Ik blijf na MDT ook bij Milieudefensie Jong werken.”

Isabelle
Rated 5,0 out of 5

“Ik hoopte dat ik door MDT zou ontdekken wat ik wil qua opleiding en dat is nog gelukt ook! Ik weet namelijk nu dat ik Social Work wil studeren. Het lijkt me heel tof om jongeren te helpen bij hun toekomst.”

Mallissa
Rated 5,0 out of 5

“Tijdens mijn tussenjaar vond ik het moeilijk om een goede studiekeuze te maken, en ik zat niet lekker in mijn vel. Dankzij MDT kwam ik het huis uit en ontmoette ik nieuwe mensen. En door de workshops, bezoekjes aan bedrijven en opleidingen, kwam ik erachter dat de creatieve sector helemaal bij me past.”

Mare
Rated 5,0 out of 5

“Ik kwam in aanraking met MDT via Vrijwilligerspunt Friesland. Twee keer in de week hielp ik mee op een plek voor mensen met dementie. Ik vond het heel mooi om hen te zien opbloeien. Ik heb nu veel meer zelfvertrouwen en ga nu een stuk zekerder sollicitatiegesprekken in voor mijn toekomst in de zorg.”

Tessa
Rated 5,0 out of 5

“Ik wilde naast mijn baan als sociaal werker voor dakloze jongeren ook graag iets voor ouderen doen. Ik ben nu gematcht met Simone (76) en het geeft me écht een heel positief gevoel om iets te doen voor een oudere. Leeftijd maakt niet zoveel uit. Het gaat erom hoe iemand van binnen is.”

Roseline
Rated 5,0 out of 5

“Ik volgde via Young Impact een aantal workshops en werd vervolgens uitgedaagd om iets voor anderen te doen. Ik wist meteen wat ik wilde: een praatgroep organiseren over eenzaamheid, omdat ik zelf ervaring heb met dit onderwerp. Het was echt mooi om te zien hoe mensen loskwamen door te praten over hun problemen.”

Rashawn
Rated 5,0 out of 5

“Ik deed mijn MDT bij TINO MDT. Het bestond uit tien sessies, iedere week één. Ik denk dat MDT voor iedereen heel waardevol kan zijn. Je leert iets nieuws, kunt een bijdrage leveren aan de maatschappij en nieuwe mensen ontmoeten. Mensen die een andere kijk op de wereld hebben. Dat is spannend, maar ook heel mooi.”

Jashmyn
Rated 5,0 out of 5

“Ik heb echt de tijd van mijn leven gehad in mijn tussenjaar bij MDT en maak ook nog steeds gebruik van de dingen die ik toen heb geleerd. Al weet je wél wat je wil gaan studeren, doe een tussenjaar! Het kan lastig zijn, want waar moet je beginnen met al die mogelijkheden? Ik zou zeggen: MDT is een mooi begin. Het geeft je houvast en je leert heel veel over jezelf. Een tussenjaar is echt tof, je kan zoveel meer dan wat je binnen je studie kan.”

Ali
Rated 5,0 out of 5

“Voordat ik aan mijn MDT begon had ik weinig richting. Ik maakte wel muziek, maar verder leefde ik gewoon. Bij Impact Generator kon ik mijn passie voor muziek samenvoegen met mijn carrière door de evenementenindustrie te leren kennen.”

Revellinho
Rated 5,0 out of 5

“Van iemand die heel stil was, ben ik gegroeid naar iemand die nu iedere kans die ze ziet aangrijpt en ervoor gaat. Alle kansen die ik heb gekregen door MDT, alle mensen die ik heb ontmoet… Dat heeft voor mij mijn leven veranderd. Hierdoor weet ik nu, inderdaad wat ze altijd zeggen bij MDT, wat ik wil, wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Ik gun iedereen heel erg diezelfde kans en dat bereik je goed bij MDT.”

Kaya
Rated 5,0 out of 5

“Voor mij persoonlijk was het ontdekken van deze MDT projecten een openbaring. Ik moest enkel nog afstuderen van mijn studie technische bedrijfskunde en wist niet wat ik met mijn leven aan moest. Bij mij heeft MDT een sterke motivatie aangewakkerd. Wanneer mensen werk als leuk en belangrijk gaan zien, dan is er denk ik heel veel mogelijk.”

Simon

Ja, ik wil meer informatie over MDT ontvangen!

Ben je benieuwd naar de projecten van MDT? Vul hieronder je gegevens in en we sturen je extra informatie en handige links over de inhoud van dit tussenjaar zodat je kan bepalen of het echt iets voor je is.

  • Jouw gegevens zijn bij ons veilig! Lees het privacy statement voor meer informatie