Wat ga je doen bij EH?

De Evangelische Hogeschool (EH) kent twee opleidingen: het EH-Basisjaar en het EH-Traject.

Het Basisjaar is een éénjarige opleiding (voltijd) ter voorbereiding op hbo of universiteit. Het Traject is een opleiding van vijf maanden (deeltijd) voor jongeren die voortijdig stoppen met hun studie of die na een periode van reizen/werken behoefte hebben aan een heroriëntatie op hun toekomst.

Het onderwijsprogramma is gericht op:

  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Geloofstoerusting
  • Oriëntatie op cultuur en maatschappij
  • Studievaardigheden
  • Intellectuele ontwikkeling
  • Studie- en beroepskeuze

Bekijk hieronder de video’s voor meer informatie over het tussenjaar van EH Amersfoort.


Waar kan ik dit tussenjaar volgen?

tussenjaar EH AmersfoortHet EH-Basisjaar is een opleiding van de Evangelische Hogeschool (EH) te Amersfoort. De EH ligt op een loopafstand van ca. 10 minuten van het Station Amersfoort CS.

Wanneer kan ik starten met EH?

start tussenjaar EH AmersfoortHet EH-Basisjaar start eind augustus. Het EH-Traject start in februari en loopt tot juli, en kent drie lesdagen per week (dinsdag, woensdag en donderdag).

Wat zijn de kosten?

kosten tussenjaar EH AmersfoortDe kosten die je als student van het EH-Basisjaar aan de EH betaalt liggen rond de €3.000,-. De kosten die je als student van het EH-Traject aan de EH betaalt liggen rond de €2.000,-.

Daarnaast moet je rekening houden met studieboeken en ander studiemateriaal (€200,- tot €300,-). Houd er rekening mee dat (net als andere tussenjaren) het EH-Basisjaar of EH-Traject niet door de overheid erkend wordt en dat je als student geen aanspraak kunt maken op studiefinanciering of OV-jaarkaart. Verblijf en/of reiskosten komen er dus nog extra bij.

Wat vinden andere jongeren van EH?


4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 van 5 sterren (op basis van 6 reviews)
Uitstekend83%
Goed17%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Vreselijk0%Rated 4 out of 5

Erg prettig om samen te zoeken naar God, jezelf, elkaar en een passende studie.

Jeroen
Rated 5 out of 5

De beste invulling die ik had kunnen kiezen in mijn tussenjaar.

David
Rated 5 out of 5

Ik heb mijn studiekeuze gemaakt op tijdens mijn Basisjaar. De EH heeft deze keuze voor mij vergemakkelijkt door te helpen bij het zicht krijgen op mijn kwaliteiten, mijn persoonlijkheid en welke studie(s) daarbij zouden kunnen passen.

Bernard
Rated 5 out of 5

Je krijgt geen briefje uit de hemel, maar je leert in het Basisjaar erg veel over je eigen voorkeuren, interesses en valkuilen. Gepaard met de geweldige berg interessante colleges en de persoonlijke begeleiding kun je naarmate het jaar vordert steeds duidelijker zien waar jouw toekomst ligt. En waar jij als christen verschil kunt maken.

Nieneke
Rated 5 out of 5

Ik heb voor de EH gekozen omdat ik graag een jaar uit de stroomversnelling van het leven wilde zijn. Een jaar waarin ik me persoonlijk en op het gebied van geloof kon ontwikkelen vond ik echt tof. Daarbij zou ik ook nog geholpen worden met mijn studiekeuze en dat leek mij wel wat. Dankzij de EH heb ik mezelf zoveel beter leren kennen en ben ik gegroeid in mijn houding tegenover mijn medemens.

Lara

Ja, ik wil meer informatie over EH Amersfoort ontvangen!tussenjaar eh laurens

“Ik heb geleerd om keuzes te maken”

Het leek hem verstandig om na zijn middelbare school te kiezen voor een jaar van verdieping. Zonder dat hij dat specifiek kon duiden, kwam Laurens vorig jaar naar de EH. Hij bezocht voor de formaliteit nog een voorlichting, maar wel vanuit de houding “ik ga sowieso”. De bijeenkomst bleek volgens eigen zeggen “geen teleurstelling”.

“Ik besefte me tijdens mijn vwo dat ik wat miste. Ik was nogal perfectionistisch en werkte daarom hard voor school, zonder te weten waarvoor. Ik wist wel dat als ik op dezelfde manier verder ging, het dan niet goed zou gaan. Ik wilde pas op de plaats maken; ik zocht antwoord op de vraag `waarom ben ik op deze wereld?’. Ik wilde een basis voor de toekomst, zowel op persoonlijk als geloofsgebied.

Ik ben een redelijk introvert persoon en nogal een denker, met vragen als `waarom denk ik na?’ en `op grond waarvan denk ik na?’. In de zomer van 2015, voorafgaand aan het Basisjaar, las ik een boek over atheïsme en dat riep allerlei geloofsvragen bij me op. Bestaat God? Hoe geloof je wat je niet kunt zien? Hoe verhoudt de Bijbel zich met wetenschap? Hoe sterk sta ik in mijn schoenen?

Kijk, ik ben gelovig opgevoed en ik twijfelde niet over wat het geloof inhield. Ik worstelde met de vraag `wat als het niet waar is’, en het was meer een `alles of niets’-dilemma waar ik voor stond.

Dankzij het Basisjaar kon ik met deze vragen aan de slag en heb ik daar op mijn manier antwoord op kunnen krijgen. Ik heb mogen ontdekken wat hoofd- en bijzaken zijn en vooral: ik heb geleerd om keuzes te maken. In plaats van `een passief leven’, durf ik nu vanuit een verlangen te leven. Het geloof staat op de voorgrond, en vanuit de Bijbel heb ik de basis gevonden van waaruit ik wil leven.

Sinds september studeer ik Internationaal Land- en Waterbeheer aan de Universiteit van Wageningen en heb ik me aangesloten bij de studentenvereniging Navigators om juist ook mijn geloofsleven te blijven voeden. Het Basisjaar is namelijk wel iets om verder op voort te bouwen. Dat is trouwens ook iets wat ik heb geleerd: geloven doe je niet alleen, maar dat doe je juist samen met anderen.”

Straks klaar met mbo, havo of vwo? Doe net als Laurens het EH-Basisjaar. Neem hier contact met ons op!

tussenjaar eh annemijn

Met jezelf en je toekomst aan de slag gaan

Annemijn liep voor haar mbo-opleiding Jeugdzorg een stage in de crisisopvang maar het begeleiden van de jongeren bleek niet zo eenvoudig. Ze kwam er achter dat ze niet voldoende overwicht had en de stageopdrachten slaagden niet. Ze liep studievertraging op en uiteindelijk rondde ze haar opleiding in december af. Ze besloot om het EH-Traject te gaan volgen.

“Het hele concept van de EH sprak me aan: met jezelf en je toekomst aan de slag gaan, maar ook het groeien in geloof. Ik worstelde namelijk erg met de vraag `wie is God voor mij’?” Ik wilde antwoord krijgen op die vraag. God was in mijn ogen almachtig, groot en ongrijpbaar, en dat beeld is na de EH niet veranderd. Maar tegelijk is God ook dichter bij gekomen. Ik heb mogen leren dat Hij mijn Vader is.”

“Voordat ik naar de EH kwam, keek ik veel naar anderen. Ik vond het interessant hoe ze in elkaar zaten, hoe zij hun geloof beleefden en wat ik daarvan kon leren. Ik vergeleek mezelf met hen, en dat maakte me onzeker. Op de EH heb ik geleerd dat mijn zelfbeeld niet wordt bepaald door wat anderen van mij vinden maar naar hoe God naar mij kijkt: geliefd, gewild en gezegend.
Dankzij het thema Agape, liefde die zich richt op de behoeften van de ander, is dat `kwartje’ gevallen. Vroeger deed ik de dingen voor een ander om hem of haar te plezieren, nu doe ik de dingen omdat ik van de ander hou. Alhoewel dat wel een proces van vallen en opstaan is.”

“Na de EH ben ik niet verder gaan studeren, maar ben ik onder andere activiteitenbegeleider van een groep mensen met een beperking. Daarnaast werk ik twee dagen in de week bij een groot gezin. Ik pas op, doe het huishouden en kook. In de dingen die ik doe, probeer ik verschil te maken door dienstbaar te zijn aan mijn naasten; een lichtje waardoor mensen een stukje van God kunnen zien.”

Gestopt met je studie? Doe net als Annemijn het EH-Traject. Neem hier contact met ons op!