Wat ga je doen in het Liberal Arts Tussenjaar?

Het Liberal Arts Tussenjaar bestaat uit twee onderdelen: leren en reizen. Tijdens het onderwijsprogramma staan onderzoek, kunstenaarschap en ondernemerschap afwisselend centraal. De keuze voor het tussenjaar is ook de keuze voor een prachtige reis. In mei ga je een maand lang reizen door Midden-Europa.

Het onderwijsprogramma van het Liberal Arts Tussenjaar bestaat uit:

  • Vier lesdagen per week.
  • We werken in wat wij noemen; labs en ateliers. In de labs doen we onderzoeksprojecten, op deze manier kun je interesses verdiepen. In de ateliers ontwikkel je talenten die uiteindelijk leiden tot kunstproducties.
  • Het jaar bestaat uit drie trimesters van zes weken die je afsluit met een publicatie, een tentoonstelling of een presentatie.
  • Daarnaast krijg je het hele jaar ondersteuning bij je studiekeuze. Je wordt wekelijks intensief gecoacht, individueel en in een groep.

Zodra je een studiekeuze hebt gemaakt, ga je een maand lang op reis door Europa! Je weet wat je gaat doen. Je bent klaar voor avontuur! Je weet nu wat je gaat studeren, maar hoe ga je je leven als geheel leiden? Op wat voor plekken tijdens deze reis voel je je thuis? Wat zegt dat over hoe je volgend jaar moet wonen, studeren, werken, reizen? Ben jij een wereldburger, een Europeaan, een Nederlander, een Fries? Al reizend onderzoek je de wortels en de waarden die je hebt.

tussenjaar reizen

Waarom Liberal Arts Tussenjaar aan de Vrije Hogeschool?

Een goede studiekeuze komt voort uit een brede oriëntatie op het leven. Dus voordat je de volgende stap zet, wil je er eerst achter komen wie je bent en wat je je medemens, jezelf en de wereld kunt bieden. Maar je wilt er ook achter komen wat die wereld van jou vraagt.

Precies voor deze vragen kun je bij de Vrije Hogeschool terecht. Studeren aan de Vrije Hogeschool betekent met een open blik naar de wereld om je heen leren kijken en autonoom worden in denken, doen en laten.

Na het Liberal Arts Tussenjaar weet je beter wie je bent en waar je naartoe wilt: je kent je levensfilosofie, weet wat je kan, wat je niet kan en wat je in welke volgorde wilt gaan doen. Bekijk hieronder het filmpje voor meer informatie:

Aankomende Events

jun
27
Informatieavond – Liberal Arts
Zeist
donderdag 27 juni van 19:00 - 21:30
jul
18
Informatieavond – Liberal Arts
Zeist
donderdag 18 juli van 19:00 - 21:30
aug
24
Open dag – Liberal Arts
Zeist
zaterdag 24 augustus van 13:30 - 16:00

Wanneer kan ik starten?

startdatum tussenjaar liberal artsIedere september begint er een nieuw Liberal Arts Tussenjaar. Neem hier contact op voor meer informatie.

Waar kan ik het volgen?

locatie tussenjaar liberal artsDe Vrije Hogeschool is gevestigd in Zeist in de monumentale villa Beek en Royen aan de 2e Dorpsstraat 56 in Zeist. De villa heeft vele klassieke lesruimten, een prachtige zolder en ligt op loopafstand van een park en het slot Zeist.

tussenjaar vrije hogeschool

Wat zijn de kosten?

kosten tussenjaar liberal artsDe Vrije Hogeschool is een niet-gesubsidieerde instelling voor hoger onderwijs en wil voor iedereen toegankelijk zijn. Om te zorgen dat iedereen het collegegeld kan betalen, verdelen we de lasten naar draagkracht. De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van het belastbaar brutogezinsinkomen. Collegegelden liggen tussen €6.250,- en €15.995,-.

Wat vinden andere van het Liberal Arts Tussenjaar?

tussenjaar ervaring vrije hogeschool“Ik stel mezelf vaak de vraag of ik eerlijk tegen mezelf ben. Durf ik uit de drukken en wezenlijk te maken wat er in de ketel van mijn geest borrelt of laat ik de ogen die ik over mijn schouder voel meekijken mij onder de duim houden? Ik hou me bezig met het begrip authenticiteit en hoe het streven naar een authentiek leven langzaam uit het bewustzijn van mijn generatie lijkt te verdwijnen, hoe groepsidentiteit belangrijker dreigt te worden dan de individuele identiteit. Maar hoe wordt een mens authentiek? Hoe word ik authentiek? Wil ik wel authentiek zijn als ik het risico loop te verzuipen in de eenzaamheid die daar wellicht mee gepaard gaat? Kunnen we elkaar in deze eenzaamheid ontmoeten?

Om vragen als deze te beantwoorden, wil ik onderzoek doen vanuit mijn eigen belevingswereld; mijn gekleurde, corrupte, gebrekkige belevingswereld. Mijn verhaal vertellen middels film en tekst om mijn persoonlijke waarheid in kaart te brengen en zo misschien bij te kunnen dragen aan de waarheid van een ander, zoals William Faulkner stelde: “Fiction is often the best fact.” .
– Boet

tussenjaar ervaring vrije hogeschool“Op dit punt in mijn leven ben ik op zoek naar mijn eigen kijk op de wereld. Mijn eigen werkelijkheid. In deze zoektocht krijg ik te maken met een hoop twijfels. In hoeverre zijn de dingen die ik tot nu toe als waardevol heb ervaren ook daadwerkelijk waardevol voor mij?

Ik heb altijd een hoop normen en waarden overgenomen uit mijn omgeving. In mijn jeugd waren dit mijn ouders die vonden dat ik goed moest slapen, nu is het mijn huisgenoot die mij meegeeft dat je overal appelmoes bij kan eten. Wat als deze invloeden er allemaal niet zouden zijn? Hoe kijk ik dan? Wat is dan mijn visie?

Soms ben ik bang mij te verliezen in de zoektocht naar al deze waarden en zet ik mij af tegen het idee dat iedereen een authentieke visie moet hebben. We zijn hier met zevenmiljard mensen op de wereld, hóezo authentiek? Is dat niet ook gewoon een gedachtegoed dat ons is opgelegd?” – Fee

Ja, ik wil meer informatie over het Liberal Arts Tussenjaar van de Vrije Hogeschool ontvangen!

Nieuwsgierig naar het Liberal Arts tussenjaar? Vul hieronder je gegevens in en we sturen je direct extra informatie en handige links over de inhoud van het tussenjaar zodat je kan bepalen of het echt iets voor je is.
  • Jouw gegevens zijn bij ons veilig! Lees het privacy statement voor meer informatie