Wat ga je doen in het Liberal Arts Tussenjaar?

De Vrije Hogeschool biedt je een volledig programma aan van een jaar, waarin je een persoonlijke ontwikkeling doormaakt en je oriënteert op je mogelijkheden na het Liberal Arts Tussenjaar, in de vorm van een opleiding of een studie en een plan voor de toekomst. Het doel van Liberal Arts Tussenjaar is ontwikkeling van jouw uniek zijn.

Het jaar bestaat uit drie trimesters waarin steeds een ander thema centraal staat. Als je je op al deze gebieden hebt ontwikkeld, kan je de hele wereld aan!

In de eerste periode ga je denken als een wetenschapper en staat onderzoek centraal, je sluit deze periode af met een ’TED Talk’. Tijdens de tweede periode van het Tussenjaar, ontwikkel je durf en creativiteit als een kunstenaar en werk je toe naar het Dwarslopers Festival, een festival dat je zelf organiseert en waar je optreedt. In de derde periode ga je reële plannen maken, stappen zetten en doorzetten; je bent een ondernemer. In deze laatste periode maak je tevens een fantastische kunst-, een filosofische- of een fietsreis van een hele maand door Midden- en Zuid-Europa.

Tijdens het Liberal Arts Tussenjaar volg je vier dagen per week een programma dat bestaat uit Labs, Ateliers, Colleges, Commissies waarin je gaat ondernemen, Levenskunst Coaching en Choir. Er is wekelijks een community lunch of -dinner en je organiseert met je medestudenten Dwarslopers Avonden, Culturele Avonden en een Feest.

Neem hieronder binnen een kijkje bij het Liberal Arts tussenjaar:

Waarom Liberal Arts Tussenjaar aan de Vrije Hogeschool?

Je hebt je diploma gehaald, maar ben je ook geslaagd?

Er is vóór Covid-19 en na Covid-19. En we voelen aan dat het oude heeft plaats gemaakt voor een onbekende en onzekere toekomst. Nieuwe vaardigheden worden noodzakelijk. Welke vaardigheden zijn dat? Wat betekent een opleiding nu? Welke kennis, wat voor mensen, heeft de wereld nu nodig?

Wat de wereld nodig heeft zijn jongeren die van meer op de hoogte zijn dan hun eigen bubbel. Sensitieve dwarslopers die de verbindingen zoeken tussen zichzelf en de ander. Dwarsdenkers die luisteren naar de hartslag van de tijd. Dwarsliggers die wakker zijn waar anderen slapen en die nadenken over zichzelf als een deel van een generatie, een stroming, een nieuwe ontwikkeling.

De Vrije Hogeschool wil hierop inspelen. Het Liberal Arts Tussenjaar is een Experience waarin je leert dat open, helder, echt, verbonden en in verbinding zijn met jezelf een voorwaarde wordt voor een duurzame verandering; in jezelf en in de wereld.

Het doel van het Liberal Arts Tussenjaar is de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap. Daartoe biedt de Vrije Hogeschool een intensief trainingsprogramma aan van een jaar, waarin je een persoonlijke ontwikkeling doormaakt, en je oriënteert op je mogelijkheden na het Liberal Arts Tussenjaar, in de vorm van een opleiding en een studie. Je studiekeuze vloeit daaruit voort.

Na het Liberal Arts Tussenjaar weet je beter wie je bent en waar je naartoe wilt: je kent je levensfilosofie, weet wat je kan, wat je niet kan en wat je in welke volgorde wilt gaan doen. Bekijk hieronder het filmpje voor meer informatie:

Wanneer kan ik starten?

startdatum tussenjaar liberal artsIn september begint er een nieuw Liberal Arts Tussenjaar. Neem hier contact op voor meer informatie.

tussenjaar liberal arts onderzoek

tussenjaar liberal arts dans

Waar kan ik het volgen?

locatie tussenjaar liberal artsDe Vrije Hogeschool is gevestigd in Zeist in de monumentale villa Beek en Royen aan de 2e Dorpsstraat 56 in Zeist. De villa heeft vele klassieke lesruimten, een prachtige zolder en ligt op loopafstand van een park en het slot Zeist.

tussenjaar vrije hogeschool

tussenjaar liberal arts reizen

Wat zijn de kosten?

kosten tussenjaar liberal artsDe Vrije Hogeschool is een culturele stichting en heeft niet tot doel om winst te maken. Dromen, kansen en talenten staan centraal. Het Liberal Arts Tussenjaar is een jaar waar dwarslopers inspiratie vinden voor de toekomst. Omdat we niet afhankelijk willen zijn van financiering door de overheid bekostigen we alles zelf. Aan de basis van de kosten ligt een uitgebalanceerd programma van vier dagen en een avond per week waarin je intensief wordt begeleid door kunstenaars, wetenschappers en sociaal ondernemers.

Om de kosten van dit unieke jaar voor iedereen mogelijk te maken en naar draagkracht te kunnen verdelen is de hoogte van het collegegeld afhankelijk van het belastbaar brutogezinsinkomen. Collegegelden liggen tussen € 6.995,- en € 15.995,-. De Vrije Hogeschool adviseert je graag hoe je jouw Tussenjaar mogelijk kunt maken.

Wat vinden andere van het Liberal Arts Tussenjaar?

tussenjaar ervaring vrije hogeschool

“Ik stel mezelf vaak de vraag of ik eerlijk tegen mezelf ben. Durf ik uit de drukken en wezenlijk te maken wat er in de ketel van mijn geest borrelt of laat ik de ogen die ik over mijn schouder voel meekijken mij onder de duim houden? Ik hou me bezig met het begrip authenticiteit en hoe het streven naar een authentiek leven langzaam uit het bewustzijn van mijn generatie lijkt te verdwijnen, hoe groepsidentiteit belangrijker dreigt te worden dan de individuele identiteit. Maar hoe wordt een mens authentiek? Hoe word ik authentiek? Wil ik wel authentiek zijn als ik het risico loop te verzuipen in de eenzaamheid die daar wellicht mee gepaard gaat? Kunnen we elkaar in deze eenzaamheid ontmoeten?

Om vragen als deze te beantwoorden, wil ik onderzoek doen vanuit mijn eigen belevingswereld; mijn gekleurde, corrupte, gebrekkige belevingswereld. Mijn verhaal vertellen middels film en tekst om mijn persoonlijke waarheid in kaart te brengen en zo misschien bij te kunnen dragen aan de waarheid van een ander, zoals William Faulkner stelde: “Fiction is often the best fact.” .

– Boet

tussenjaar ervaring vrije hogeschool

“Op dit punt in mijn leven ben ik op zoek naar mijn eigen kijk op de wereld. Mijn eigen werkelijkheid. In deze zoektocht krijg ik te maken met een hoop twijfels. In hoeverre zijn de dingen die ik tot nu toe als waardevol heb ervaren ook daadwerkelijk waardevol voor mij?

Ik heb altijd een hoop normen en waarden overgenomen uit mijn omgeving. In mijn jeugd waren dit mijn ouders die vonden dat ik goed moest slapen, nu is het mijn huisgenoot die mij meegeeft dat je overal appelmoes bij kan eten. Wat als deze invloeden er allemaal niet zouden zijn? Hoe kijk ik dan? Wat is dan mijn visie?

Soms ben ik bang mij te verliezen in de zoektocht naar al deze waarden en zet ik mij af tegen het idee dat iedereen een authentieke visie moet hebben. We zijn hier met zevenmiljard mensen op de wereld, hóezo authentiek? Is dat niet ook gewoon een gedachtegoed dat ons is opgelegd?”

– Fee

Ja, ik wil meer informatie over het Liberal Arts Tussenjaar van de Vrije Hogeschool ontvangen!

Nieuwsgierig naar het Liberal Arts tussenjaar? Vul hieronder je gegevens in en we sturen je direct extra informatie en handige links over de inhoud van het tussenjaar zodat je kan bepalen of het echt iets voor je is.

  • Jouw gegevens zijn bij ons veilig! Lees het privacy statement voor meer informatie