In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips en advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen en goed willen invullen.

Lisa twijfelde na het behalen van haar vwo-diploma tussen de universiteit en het hbo en had vooral behoefte aan vrijheid en een jaar wat anders. Ze besloot om te kiezen voor haarzelf, een tussenjaar te nemen en te ontdekken welke studie het beste bij haar past.

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

In 2019 heb ik mijn vwo-diploma gehaald. Ik was al in de derde begonnen met het oriënteren voor een studie. Ik wist vanaf het begin al zeker dat ik een sociale studie wilde doen, waarbij ik met mensen werk.

Ik ben toen verschillende open dagen gaan bezoeken op de universiteit en het HBO. Pedagogische wetenschappen, sociaal werk, verpleegkunde, psychologie, criminologie, sociologie, ik heb allerlei sociale studies bezocht.

Toen ik mijn examenjaar in ging twijfelde ik nog tussen 3 studies: sociaal werk, psychologie en criminologie. Daarbij zat ook een sterke twijfel tussen de keuze voor universiteit of HBO.

“Ik had behoefte aan wat vrijheid en eigen keuzes”

Ik wilde mijzelf de tijd geven om uit te zoeken welke van de drie studies ik wilde gaan doen en ik had tegelijkertijd behoefte aan even wat anders. Niet meteen weer essays schrijven, tentamens maken of andere verplichtingen vanuit een opleiding. Ik had behoefte aan wat vrijheid en eigen keuzes.

tussenjaar werken lisa

Uiteindelijk heb ik toen besloten om een tussenjaar te nemen. Ik vond het een lastige keuze, want bijna alle vrienden om mij heen gingen gelijk doorstuderen. Het voelde toen een beetje alsof ik een jaar stil zou staan terwijl de rest verder zou gaan. Toch heb ik uiteindelijk gewoon gekozen voor mijzelf, en waar ik op dat moment behoefte aan had.

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Ik wist toen eigenlijk nog niet zo goed hoe ik mijn jaar wilde gaan invullen.

In de zomer na mijn eindexamens ben ik gaan zoeken naar een bijbaantje. Ik wilde een baantje zoeken wat ik echt leuk zou vinden en wat echt bij mij zou passen. Via het internet ging ik zoeken naar banen in de zorg. Zo ben ik terecht gekomen bij Tzorg. Dit is een organisatie die hulp biedt bij het huishouden, zodat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen.

Ik ben hier gaan solliciteren en ben aan het einde van de zomer begonnen met werken. Ik mocht meteen zelfstandig werken. Dat was wel spannend, je krijgt opeens een best grote verantwoordelijkheid.

Aan het begin kwam ik elke dag bij andere cliënten terecht. Dit was aan het begin ook wel spannend, je belt aan op het opgegeven adres en je weet niet wie er open doet. Aan de andere kant was het ook juist leuk, ik leerde zoveel verschillende mensen, culturen en achtergronden kennen. Mensen vertellen je soms heel veel, je hoort zoveel verhalen van iedereen. In de loop van de tijd heb ik ook vaste cliënten gekregen, die zie je dan elke week. Hierdoor creëer je soms wat meer een band, en leer je elkaar wat beter kennen.

Wilde je ook nog reizen in je tussenjaar?

Ik was veel aan het werk, maar ik was ondertussen ook aan het nadenken wat ik verder wilde doen in mijn tussenjaar. Ik wilde eigenlijk wel heel graag reizen, alleen het liefste wilde ik samen met iemand reizen. Mijn vrienden waren allemaal aan het studeren dus dat was geen optie. Ik wilde wel graag iets doen, dus koos uiteindelijk voor een tussen optie; een taalcursus in het buitenland.

Dit voelde als een mooie tussenweg. Ik was wel alleen op stap, maar had wel wat houvast en een veilige plek waar ik was en in de ochtenden taalles zou hebben. Hierdoor was het voor mij makkelijker om de stap te maken om zelf op reis te gaan. Er bleek een groot aanbod en ik heb veel verschillende organisaties vergeleken. Uiteindelijk maakte ik mijn keuze en zou naar Kaapstad gaan. Leuk plan, maar toen kwam covid-19, waardoor deze reis helaas niet door kon gaan.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Heb je in je tussenjaar ook ontdekt welke studie bij je past?

Ik ben toen blijven werken bij de thuiszorg, waar ik nu (juli) nog steeds werk. Aan het einde van deze maand ga ik stoppen. Ik vind het best gek om te stoppen met dit werk. Ik heb met sommige cliënten van mij echt een band opgebouwd en ik vind het een raar idee dat ik die niet meer elke week ga zien.

Ik heb ondertussen opnieuw studies bekeken, en mensen naar ervaringen gevraagd en heb nu uiteindelijk gekozen voor de studie Social Work in Nijmegen. Dit is een HBO-opleiding waar ik meteen begin met stages. Ik denk dat het leerzaam is om veel ervaring op te doen in de praktijk en het past ook goed bij wie ik ben. Ik houd van praktisch bezig zijn en van doen. Na mijn HBO- wil ik alsnog gaan studeren aan de universiteit.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Als ik nu terug kijk, ben ik superblij dat ik een tussenjaar heb genomen. Het jaar is echt voorbij gevlogen. Ik heb mega veel geleerd met mijn werk in de thuiszorg, van praktische dingen tot persoonlijke ontwikkelingen . Ik heb allerlei verschillende mensen ontmoet die ik normaal nooit zou tegenkomen. Dit is een ervaring die ik mijn hele leven mee zal nemen en ondertussen heb ik ook aardig wat verdiend.

Ik zou mensen die een tussenjaar overwegen het zeker aanraden. Het is een jaar dat je helemaal zelf kunt invullen. Gun jezelf de tijd om iets te doen wat je leuk vindt; een reis maken, een taal leren, sporten, werken of juist even helemaal niks. Kies voor jezelf, laat je keuze niet beïnvloeden door je vrienden of andere mensen om je heen.

Tagged with →