In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips en advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Lilianne maakte een verkeerde studiekeuze en had in haar tussenjaar veel moeite om een nieuwe studie te kiezen. Hieronder vertelt ze over haar soms verwarrende zoektocht en de hulp die ze uiteindelijk inschakelde bij haar studiekeuze.

Iedere ervaring heeft meerdere kanten, meerdere sporen, zo ook het verhaal van mijn twee tussenjaren. In mijn tussenjaren heb ik, hoe ik het noem, meerdere levens geleid. En dan bedoel ik geen kinky en duister leven ’s nachts tegenover een onschuldig leventje overdag.

Ik bedoel; als ik mijn tussenjaar ervaringen in een verhaal moet samenvatten er teveel uiteenlopende thema’s zullen zijn.

Het verhaal is te groot om in een paar woorden samen te vatten, dus ik moet een richting kiezen. In dit geval kies ik het thema dat het belangrijkste voor mij is en dat is: het verhaal over het volgen van je hart.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

“Follow your heart, it knows the way.”

Deze tekst hangt aan de muur bij mijn moeder. Ik keek er vroeger heel veel naar en dacht: ja natuurlijk, het is een mooie quote voor aan de muur, maar in het echte leven gaat het toch net even anders.

Op dat moment zat ik ergens in mijn tweede jaar van mijn opleiding Paardenhouderij- en management aan het Aeres mbo. Die studie hoorde een opstapje te zijn naar wat ooit mijn droom was geweest: samen met mijn eeneiige tweelingzus een ranch beginnen in Canada.

Maar op dat punt wist ik voor de volle honderd procent dat de studie niet bij mij paste qua beroep, niet voor nu althans. Ik had mijn hart gevolgd, maar dat was niet goed afgelopen.

“Follow your heart, it knows the way.”

Wat wilde ik dan wel? Ik had geen idee.

Tientallen bezoekjes aan hogescholen en hbo-opleidingen volgden, ik ben het hele land doorgereden. Gelukkig kon ik dit samen met mijn tweelingzus doen die precies dezelfde interesses had.

Het maakte die zoektocht minder gekmakend. Ik had altijd iemand die precies begreep hoe ik me voelde.

tussenjaar Lilianne hulp bij studiekeuze

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

In eerste instantie nam ik een tussenjaar omdat ik dus geen flauw benul had wat ik wilde gaan doen. In mijn tussenjaar ging ik mij verder oriënteren op nog meer hbo-studies en wat mij wel leuk leek.

“Ik was heel onzeker, zelfs angstig en had geen idee wie ik was en wat mijn kwaliteiten zijn.”

Maar dat is niet de enige reden: ik was niet alleen opzoek naar een nieuwe droom studie/baan, maar ook was ik opzoek naar mezelf. Ik was heel onzeker, zelfs angstig en had geen idee wie ik was en wat mijn kwaliteiten zijn.

Het waren mijn vader, zus en mijn moeder die ermee kwamen om aan mezelf te werken, wat ik heb gedaan door middel van hypnotherapie (ik zou het iedereen aanraden!) en door dingen te ondernemen, dingen die me leuk leken.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Ik heb veel gesprekken gehad met mensen om mij heen om me te helpen bij het vinden van wat ik wilde studeren, mijn tante was daar één van.

Zij zei zoiets van: “Je moet een veilige studiekeuze maken, zoiets als economie. De paarden was al geen veilige keuze.”

Mijn moeder daarentegen zei: “Doe het niet voor het geld, doe het niet voor het succes, maar doe het omdat je hart er blij van wordt, hoe riskant het ook lijkt.”

Ik durfde haar advies niet te volgen, want net zoals mijn tante zei: de vorige keer dat ik voor een niet veilige studie was gegaan, mijn hart had gevolgd, was het niet goed gelopen. Maar wat moest ik dan wel?

Toen besloot je om hulp in te schakelen bij je studiekeuze?

Na veel te veel mislukte pogingen bij het vinden van een leuke studie besloot ik om hulp in te schakelen bij mijn studiekeuze en heb ik het studiekeuzeprogramma van Tom Dekker gedaan.

In dit programma werd stap voor stap duidelijk wat mijn kwaliteiten zijn, wat ik leuk vind om te doen en welke studie het beste bij mij past.

“In totaal had ik toen al 9 hogescholen bezocht en 15 studies, ik was bijna expert in het bezoeken van open dagen.”

Uit de test kwamen drie studies die bij mij zouden passen:

Journalistiek, Vormgeving en Creative Writing.

Bij het bezoeken van de open dag sprak vooral de studie Creative Writing me heel erg aan.

Daar schreef ik me dan ook in voor het toelatingsexamen. De eerste ronde kwam ik door. Maar voor de tweede ronde was ik helaas niet geselecteerd. In totaal had ik toen al 9 hogescholen bezocht en 15 studies, ik was bijna expert in het bezoeken van open dagen.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Daarnaast had ik me voor nog twee studies aangemeld: Audiovisuele media en Fotografie, maar nergens was ik aangenomen, of het bleek toch niet bij me te passen.

Creative Writing was de laatste studie op mijn lijstje die me leuk leek. Dat was een moment waarop ik echt niet meer wist wat ik moest doen. En inmiddels was ik mijn tweede tussenjaar ingegaan.

Wat heb je toen gedaan?

Ik klopte weer bij mijn moeder aan. Deze keer zei ze: “Als je het niet direct vindt, laat het dan even los. Er komen altijd oplossingen.”

Ik had geen opties meer. Ik was het zoeken van een studie zo zat, dat ik dacht: waarom niet?

In plaats daarvan focuste ik me naast werk op wat ik leuk vind: creatief bezig zijn.

Ik ging een schrijfopleiding volgen aan de Schrijversacademie. Ik kreeg de kans om als redactielid te werken bij JonginAlmere, een platform voor en door jongeren. Ik kreeg de kans om samen met mijn tweelingzus mee te schrijven aan een toneelstuk. Ik leerde nieuwe mensen kennen. Daar kreeg ik plezier van!

Uiteindelijk eindigde de schrijfopleiding. Langzamerhand hoorde ik mensen om mij heen zeggen dat ze gingen studeren aan het hbo. Zij maakten plannen voor hun toekomst, terwijl ik iedere dag moe thuis kwam van mijn werk bij een drukkerij en een callcenter.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Op een gegeven moment zat ik op een avond dood moe op de bank. Ik dacht: is dit het dan? Blijf ik voor de rest van mijn leven bij een drukkerij werken en een callcenter? Is dat wat ik echt wil?

Of waag ik het nog eens en probeer ik een studie te vinden waarmee ik werk kan doen wat bij mij past, wat ik leuk vind? Ik moest denken aan mijn moeders woorden: Doe het niet voor het geld, maar doe het omdat je hart er blij van wordt.

“Blijf ik voor de rest van mijn leven bij een drukkerij werken en een callcenter? Is dat wat ik echt wil?”

Dat was voor mij de motivatie om het nog één laatste keer te proberen. En toen vond ik de studie Creative Business aan het Saxion in Enschede: een studie met een combinatie van al mijn creatieve hobby’s.

Ik besefte toen pas dat ik alles leuk vind wat ik in die twee jaar had geprobeerd, maar vooral als combinatie en niet als losse dingen. Na anderhalf jaar vol ups en downs had ik het gevonden, eindelijk!

Ik ben blij dat ik naar mijn moeder heb geluisterd. Want het volgen van mijn hart heeft me toch precies op de plek gebracht waar ik wilde zijn. Mijn moeder zei het me. En dat tekstje aan haar muur zei het me ook al. Soms heb je alleen geduld nodig.

Is er iets in je tussenjaar wat je achteraf anders had willen doen?

Had ik achteraf iets anders willen doen? Nee, ik denk het niet. Ik had nooit gedacht dat ik ooit een tussenjaar zou nemen, laat staan twee. Ik dacht dat ik altijd na mijn studie direct door zou studeren, precies “zoals het hoort”. Ik heb dat laatste bewust tussen aanhalingstekens geplaatst, want dat is hoe ik dacht dat het hoorde.

Maar wat ik in die twee tussenjaren heb geleerd is dat tijd voor jezelf nemen cruciaal is om jezelf te leren kennen en dat jezelf leren kennen ook cruciaal is in het vinden van wat jij wil en als je vind wat je wil, wat bij je past, gaat alles ineens een stuk makkelijker en is het leven ineens een stuk leuker. Dus nee, achteraf had ik zeker niets anders willen doen.

Wat zijn nu jouw toekomstplannen?

Momenteel ga ik net mijn tweede jaar in van de studie Creative Business. Tot nu toe ben ik heel blij dat ik deze studie heb gevonden en ben gaan doen.

Iedere opdracht die ik afgelopen jaar kreeg voelde als een feestje. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar: ik vind school léúk!

Tussenjaar lilianne quote studiekeuze

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Persoonlijk denk ik dat een tussenjaar je heel erg kan helpen en ik zou het iedereen aanraden.

Een tussenjaar is niet alleen een kans om veel te werken en te reizen – het beeld waar de meesten van jullie waarschijnlijk aan zullen denken bij een tussenjaar – maar ook is het een hele mooie kans om aan jezelf te werken, om te ontdekken wie jij bent en wat je leuk vindt.

Als je dat weet, heb je daar heel veel profijt van. Niet alleen bij het vinden van een studie, maar ook later bij het zoeken naar een baan. Daarbij helpt het je ook om lekkerder in je vel te zitten en wie wil dat nou niet?

Wat ik daarnaast heb geleerd van mijn tussenjaren is dat jezelf tijd gunnen heel belangrijk is, gun jezelf de tijd om je studiekeuze te maken. Ik heb vaak genoeg om mij heen gezien dat mensen een overhaaste studiekeuze maakten, omdat ze dachten dat ze moesten studeren, dat een tussenjaar niet kon, gek was. Maar juist die mensen heb ik soms wel vier keer van studie zien wisselen.

“Gun jezelf de tijd om je studiekeuze te maken”

Zoals je eerder las, luisterde ik bij het zoeken van een studie naar de meningen van mensen om mij heen. Maar daarnaast voelde ik ook op de een of andere manier een druk van de maatschappij om een studiekeuze te maken die veilig genoeg was en waarmee ik een baan kon krijgen waarmee ik veel geld kan verdienen. Kortom: een stabiel en veilig leven kan creëren.

Maar ik liep niet warm van de gedachte om marketing of iets dergelijks te gaan studeren, omdat ik simpelweg gewoon wist: dit past niet bij mij.

Wat ik me echt besefte in mijn tussenjaar is: luister naar je gevoel, wat past bij jou? Als je dat vindt, gaan er ineens heel veel deuren voor je open. Het kan eng zijn om naar je gevoel te luisteren, je hart, maar ik weet uit eigen ervaring dat het je heel veel moois kan brengen.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE