In de blogserie ‘Het Tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke (reis)ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips aan andere jongeren die een tussenjaar goed willen invullen.
Eva wist niet zeker wat ze wilde studeren in de zesde van het gymnasium. Ze schreef zich wel in voor een studie maar werd niet geselecteerd. Ze besloot om een tussenjaar te nemen, meer te gaan werken en om in haar tussenjaar de tijd te nemen om te ontdekken welke studie het beste bij haar past. Hieronder vertelt ze over haar ervaringen en geeft ze leuke tips.
Inhoudsopgave
- Wat ging er vooraf aan mijn tussenjaar?
- Waarom heb ik een tussenjaar genomen?
- Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?
- Heb je ook een reis gemaakt in je tussenjaar?
- Jouw tussenjaar goed invullen?
- Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?
- Wat zijn je toekomstplannen?
- Moeite met je studiekeuze?
- Wat is je advies voor andere jongeren?
Wat ging er vooraf aan mijn tussenjaar?
Ik heb nooit echt geweten wat voor opleiding echt bij mij paste, dat was niet anders toen ik in de zesde van het gymnasium zat. Ik had in de derde mijn vakkenpakket al zo breed mogelijk gekozen, zodat alles nog mogelijk was.
Daarnaast leek het me om eerlijk te zijn ook helemaal niks om te gaan studeren: op m’n 17e samen met vrijwel onbekenden in één huis wonen en elke dag naar zo’n grote school… Nee bedankt.
Desondanks had ik me op aandringen van mijn ouders en decaan ingeschreven voor tandheelkunde, een numerus fixus studie. Dit werd dan ook geen groot succes en ik zat niet bij de beste 67.
Ondertussen was ik al twee jaar druk in de weer met mijn bijbaan: ik werkte zo’n 16 uur in de week bij de Kruidvat in mijn dorp. Ik begon als vulploeger en mocht na een jaar de vulploeg leiden. Ook had ik inmiddels het diploma verkoop in de drogisterij op zak.
Waarom heb ik een tussenjaar genomen?
De belangrijkste reden was natuurlijk dat ik geen flauw benul had van wat ik nou eigenlijk wilde doen. Maar toen ik hoorde dat de teamleider naar een ander filiaal vertrok, zag ik mijn kans schoon en besloot ik een tussenjaar te nemen. Na overleg met mijn filiaalmanager werd besloten dat ik voor het diploma assistent drogist zou gaan en dat ik de functie teamleider zou krijgen.
“Op een gegeven moment begon ik me daardoor een beetje als een mislukkeling te voelen”
Wat ik wel heel jammer vond waren de reacties van anderen op het feit dat ik het studeren nog een jaartje uit ging stellen. Vooral van familie waren de reacties niet altijd even leuk, ik was gewoon lui, of ik had me niet goed genoeg bij studies ingelezen. Ook het argument dat je daarna helemaal uit het leren bent en niet meer aan een studie wil beginnen, heb ik vaak gehoord.
Op een gegeven moment begon ik me daardoor een beetje als een mislukkeling te voelen: iedereen weet wat voor een opleiding ze gaan doen, waarom ik niet?
Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?
Ik ben dus voornamelijk gaan werken, eerst 24 uur in de week, maar na een aantal maanden werd dat omgezet naar 28 uur in de week. Daarnaast moest ik dus gaan leren voor assistent drogist, dat was een thuisstudie van een half jaar waarin ik leerde over de geneesmiddelen bij ons in de winkel. Pittig, maar wel erg interessant en ik ben dan ook geslaagd met een 8 en een 9. Daarnaast ben ik voor werk nu begonnen aan een cursus leidinggeven, genoeg doorgroeimogelijkheden!
Daarnaast wilde ik graag voor mijn rijbewijs gaan. Ik ben daar mee begonnen toen ik het diploma assistent drogist op zak had. Mijn theorie heb ik nu in de pocket en met rijlessen ben ik goed op weg.
Heb je ook een reis gemaakt in je tussenjaar?
Veel jongeren gaan daarnaast lange reizen maken in hun tussenjaar, hoewel ik denk dat dat echt heel tof is, wil ik al terug naar mijn eigen bedje na een dag of 5. Dus ben ik gegaan voor een paar korte tripjes: Een weekje Mallorca met een vriendin, een weekendje Preston Palace met mijn vriend, een midweekje wintersport met wat vrienden en Fuerteventura met mijn gezin. Vakantieplannen voor aankomende zomervakantie zijn nog niet bekend.
Daarnaast heb ik een paar maanden geleden een account aangemaakt bij YoungOnes, werkgevers kunnen er klussen plaatsen, jij kan dan als freelancer bij hen aan de slag. Zo ben ik een dagje aan de slag gegaan als examentrainer op mijn oude middelbare school, super leuk en ook nog eens goed betaald! Doordat ik daar een beetje ervaren heb, hoe het is om docent te zijn, ga ik nu (mede daardoor) waarschijnlijk het onderwijs in.

Jouw tussenjaar goed invullen?
Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.
Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:
Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?
Ik vind het vooral heel jammer dat ik me best vaak eenzaam heb gevoeld. Ik heb wel vriendinnen, maar die zijn nu vrijwel allemaal uit huis en zijn super druk met hun studie. Ik zat vaak wel 2 dagen thuis, achteraf gezien had ik mijn agenda toch iets voller moeten maken: vrijwilligerswerk, vaker mijn vriendinnen bezoeken, een reanimatiecursus, maar ook bijvoorbeeld het schrijven van dit blog. Ook had ik misschien nog een paar stedentripjes meer gedaan.
“Ik zat vaak wel 2 dagen thuis, achteraf gezien had ik mijn agenda toch iets voller moeten maken”
Ik ben aan de andere kant wel blij dat ik nu ook wel mijn rust heb kunnen pakken en even bij heb kunnen komen van de afgelopen jaren.
Wat zijn je toekomstplannen?
Zoals ik al zei, wil ik denk ik het onderwijs in. Ik heb me nu dan ook ingeschreven voor de universitaire studie biologie en de lerarenopleiding biologie op het hbo. Welke van de twee het gaat worden, moet ik nog heel wat nachtjes over slapen denk ik.
Al weet ik ook weer niet helemaal zeker of dit wel 100% is wat ik wil. Op de korte termijn ga ik er waarschijnlijk nog even een vakantiebaantje bij zoeken, doordat veel meiden nu klaar zijn met werk, gaan zij meer uren werken en blijft er minder voor mij over. Zo blijf ik toch bezig en het geld kan ik ook zeker goed gebruiken!

Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
Wat is je advies voor andere jongeren?
Vraag ook zeker bij je huidige bijbaan naar de mogelijkheden: de meeste populaire bijbaantjes hebben wel trainingen die je kan volgen en misschien kan je zelfs doorgroeien naar een hogere functie!
Daarnaast zou ik het zeker aanraden om een platform als YoungOnes te gebruiken, je kunt daardoor werken in verschillende branches en misschien ontdek je daardoor wel welke richting je op wil. Let op: na 3 klussen moet je wel een btw-nummer aanvragen en word je dus een echte freelancer, dat houdt onder andere in dat je elke drie maanden belastingaangifte moet doen.
Hoewel veel mensen op lange en verre reizen gaan, is korte tripjes maken ook heel leuk! Je kan lekker blijven werken en je hebt dan altijd iets om naar uit te kijken! Zoek daarvoor ook eens naar tips voor goedkope vlieg-/treintickets, want zo’n stedentripje hoeft echt niet duur te zijn.