In de blogserie ‘Het Tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke (reis)ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips aan andere jongeren die een tussenjaar goed willen invullen.

Sophie ging in haar tussenjaar naar Canada en ontdekte daar de natuur en het plezier van reizen. Na een persoonlijke groei en nieuwe inzichten in zichzelf kon ze eenvoudiger de juiste studie kiezen. Ze studeert op dit moment Diermanagement, met als richting Wildlifemanagement, aan de Hogeschool van Hall Larenstein in Leeuwarden. Hieronder deelt ze haar inspirerende verhaal.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Na de havo had ik nog geen idee wat ik wilde studeren: ik had een heleboel interesses. Ik ben bij veel open dagen geweest; bij de opleiding fotografie, bij de kunstacademie, bij journalistiek, en veel studies die iets te maken hebben met de natuur. Maar ik wist nog steeds niet wat ik nou eigenlijk het liefst zou willen doen later: het voelde voor mij een beetje alsof ik nu moest kiezen hoe later mijn toekomst eruit zou zien. Dat vond ik erg lastig.

“Na de havo had ik nog geen idee wat ik wilde studeren”

Omdat ik nog niet klaar was om een studiekeuze te maken, en niet door wilde met vwo op de middelbare school, heb ik gekozen om een tussenjaar te nemen. Dit is achteraf gezien één van de beste keuzes die ik gemaakt heb! Ik heb zo veel geleerd, beleefd en ontdekt over mezelf, de wereld, en mijn toekomstdromen!

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

In mijn tussenjaar heb ik het eerste halfjaar veel gewerkt: ik was zo’n vier keer per week te vinden bij een horecatentje in het bos en had daarnaast veel oppasadresjes. Toen ik genoeg geld had verdiend kon ik gaan reizen.

Hoe heb je je reis aangepakt?

Via een programma genaamd ‘Workaway’ heb ik contact gelegd met drie verschillende gezinnen op de Salt Spring Islands in Canada; in de buurt van Vancouver. Ik heb bij elk gezin ongeveer een maand gewerkt voor kost en inwoning; vijf uur per dag, vijf dagen in de week.

De rest van mijn tijd besteedde ik vooral aan het ontdekken van de verschillende eilanden. Soms was ik alleen bij de gezinnen, maar meestal waren er ook Workawayers uit verschillende landen aanwezig waar ik leuke dingen mee kon doen. Ik heb hier heel wat buitenlandse vrienden aan over gehouden.

Mijn werk was telkens erg verschillend, maar bestond vooral uit het verzorgen van kinderen, dieren en planten. Zo woonde ik bij de eerste twee adresjes op een boerderij, waarbij ik de taak had om de dieren te verzorgen en te helpen met het zaaien, oogsten en verzorgen van de gewassen. Bij het eerste adres had ik daarnaast ook nog de taak om op de kinderen te passen. Bij het laatste adres hielp ik vooral met het verzorgen van de hond, en was ik echt onderdeel van het gezin waardoor ik me er al snel thuis voelde.

Wat heb je meegemaakt in je tussenjaar?

Het leuke van wonen bij lokale gezinnen is dat je dingen meemaakt die je als toerist niet meemaakt. Ik ben wezen garnalen vissen, mosselen zoeken, heb gitaar gespeeld in een lokaal restaurant, met vrienden vis geroosterd op het strand, op een zeilboot geslapen en nog veel meer leuke dingen!

Toen mijn tijd bij de families erop zat heb ik met mijn vader, die vroeger stage gelopen heeft in Canada, nog een roadtrip van twee weken gemaakt door de Rocky Mountains. Dat was geweldig! We zijn onder andere bij Jasper en in Banff National Park geweest en we hebben heel veel wildlife gezien, waaronder 13 beren!

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Wat heb je geleerd in je tussenjaar?

Door mijn tijd in Canada ben ik veel zelfstandiger geworden en ik durf meer dan vroeger. Het maken van mijn studiekeuze was makkelijker dan voorheen: doordat ik tijdens mijn reis zo veel buiten was heb ik besloten dat ik in mijn studie wilde leren hoe ik iets voor de natuur kon betekenen. Ik weet ook heel zeker dat ik nog veel meer wil reizen!

“Door mijn tijd in Canada ben ik veel zelfstandiger geworden en ik durf meer dan vroeger.”

Ik heb na mijn avontuur in Canada nog veel meer landen bezocht, ook zelfstandig, wat ik eerder nooit alleen zou durven. Op dit moment ben ik zelfs al weer een stage naar Zuid-Afrika aan het plannen, waar ik voor vijf maanden lang onderzoek ga doen naar giraffen. Later zou ik heel graag in het buitenland willen wonen en werken, het liefst buiten Europa. Mijn droom is om ergens op een eiland een huis aan het strand te hebben!

Wat is je advies voor andere jongeren?

Mijn advies voor de mensen die nu overwegen om een tussenjaar te doen: ga ervoor! Dit is dé kans om de wijde wereld in te trekken en jezelf te ontdekken voordat je door gaat studeren of gaat werken. Het levert zo veel meer op dan je in eerste instantie zou denken.

En je studie? Doe vooral iets wat je leuk vind en waar je gelukkig van wordt, dan komt het altijd goed.

Verder lezen? Tijdens mijn reis heb ik een blog bijgehouden over mijn tijd in Canada. Voor geïnteresseerden: https://reisblogcanada.reismee.nl
Tagged with →