In de blogserie ‘Het Tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke (reis)ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips aan andere jongeren die een tussenjaar goed willen invullen.

Marilyn ging in haar tussenjaar vrijwilligerswerk doen in Suriname en leerde vooral veel over zichzelf. Ze studeert nu Social Work aan de Christelijke Hogeschool in Ede. Het heeft wel even geduurd voordat ze wist welke studie bij haar paste, maar ze is helemaal tevreden. Hieronder vertelt ze haar verhaal.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

In 2021 heb ik mijn Havo diploma gehaald, maar ik had echt geen idee welke studie ik wilde doen. Ik heb beroepskeuzetesten en studiekeuzetesten gemaakt, met docenten gepraat en open dagen bezocht, maar nog steeds had ik geen idee.

Samen met een vriendin heb ik besloten om een tussenjaar te nemen. Ik wilde graag meer van de wereld zien. Die studie komt later wel, dacht ik. We bedachten samen allerlei plannen, zoals naar Australië, Nieuw-Zeeland of Griekenland gaan. En zo kwamen er nog tientallen andere tussenjaar ideeën voorbij.

Uiteindelijk hebben we gekozen voor vrijwilligerswerk in Suriname. Ik heb bewust de keuze gemaakt om vrijwilligerswerk te gaan doen, omdat ik graag iets nuttigs wilde doen. Je kunt natuurlijk ook een mooie reis maken voor je eigen plezier, maar ik wilde echt van betekenis zijn voor anderen. Ik weet nog dat onze ouders dit erg spannend vonden. We waren allebei nog maar 17 en vertrokken samen naar de andere kant van de wereld.

Hoe heb jij jouw tussenjaar ingevuld?

Ik heb vrijwilligerswerk gedaan bij verschillende organisaties. Allereerst hielp ik drie dagen in de week in een kindertehuis voor ondervoede en kwetsbare (wees)kinderen.

De dag begon ’s ochtends met het voeden van de baby’s. Hierna gingen we naar de wat oudere kinderen. Veel van hen hebben een taal- en/of ontwikkelingsachterstand. We verdeelden de kinderen in kleine groepjes en lieten hen kleurplaten kleuren, kleien of verven. Ondertussen leerden we hen de verschillende kleuren. Rood, geel, blauw, groen enzovoort. Ook lazen we verhaaltjes voor en lieten platen uit prentenboeken zien. We speelden spelletjes, maakten puzzels en zongen liedjes. Het was echt geweldig om te zien hoe gelukkig de kinderen hiervan werden.

tussenjaar buitenland

Hiernaast deden we ook vrijwilligerswerk bij een organisatie die thuishulp geeft aan mensen met een beperking. Wij werden gekoppeld aan Sohanna, een jonge vrouw van 23 jaar. Ze woont in een buitenwijk van Paramaribo, in een klein houten huisje. In de wijk zijn geen normale paden of wegen. Alles is gras en modder. Sohanna zit in een rolstoel en kan dus niet uit haar huis. Wij gingen elke week langs om gezellig te kletsen, te koken of spelletjes te doen. Ook hebben we haar een paar keer meegenomen naar de stad om te gaan winkelen en lekker te eten.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Wat deed in je vrije tijd?

In onze vrije tijd hebben we natuurlijk ook leuke tours gedaan! Zo zijn we wezen quad rijden in de jungle, hebben we een tocht gemaakt langs alle plantages en zagen we mega zeeschildpadden eieren leggen. Ook hebben we een back-to-basic tour gedaan. Met twee gidsen verbleven we een paar nachtjes in de jungle. We sliepen in hangmatten, zochten ons eigen eten, vingen vissen en maakten het klaar boven een klein vuurtje.

vrijwilligerswerk suriname Marilyn

De drie maanden dat ik zou blijven, waren zo voorbij. Ik vloog weer naar Nederland, maar wilde heel graag weer terug. Twee maanden later ben ik dan ook weer naar Suriname gevlogen.

We deden weer vrijwilligerswerk in hetzelfde kindertehuis. De kindjes straalden van blijdschap toen ze ons na een paar maanden weer zagen! Ze renden op me af en ik werd van alle kanten omhelsd en geknuffeld. Ook gingen we weer elke week langs Sohanna en deden we nog één dag in de week vrijwilligerswerk in het dierenasiel. Hier werden straathonden opgevangen en goed verzorgd.

“De kindjes straalden van blijdschap toen ze ons na een paar maanden weer zagen!”

In Nederland hadden we grote dozen kleding ingezameld. De laatste week van ons verblijf vertrokken we met een vliegtuigje van de MAF naar het dorpje Paloemeu. Dit is een klein dorpje midden in de jungle waar de inheemsen wonen. Deze mensen waren ontzettend blij met de kleding en spullen die we hadden meegebracht. Als bedankje hingen ze allerlei zelfgemaakte kettingen om ons nek en gaven ze ons oorbellen en armbandjes.

Hoe kijk je nu terug op je tussenjaar?

Ik heb zes super mooie en leerzame maanden gehad in Suriname. Ik heb ontzettend leuke mensen ontmoet en met Sohanna heb ik nog steeds contact. Omdat ik veel armoede heb gezien en meegemaakt van dichtbij, heb ik echt een andere kijk op de wereld gekregen. Hierdoor ben ik gaan beseffen hoe goed wij het in Nederland hebben.

Ook ben ik erachter gekomen dat ik graag anderen wil helpen en iets voor hen wil betekenen. Vooral kwetsbare kinderen hebben echt mijn hart. Vandaar ook de keuze voor de opleiding Social Work. In deze opleiding leer je hoe jij je talenten kunt inzetten om van betekenis te zijn voor anderen. Ik zit nu in mijn tweede jaar en ik ben mega blij met mijn keuze. Het is een opleiding die echt bij mij past.

Wat is je belangrijkste advies voor jongeren die een tussenjaar nemen?

Om een goede studiekeuze te maken is het van belang om te weten wie jij zelf bent en wat jij leuk vindt. Laat het echt jouw eigen keuze zijn en niet die van mensen uit je omgeving. Het is helemaal oké om hier echt de tijd voor te nemen, bijvoorbeeld door middel van een tussenjaar.

Omdat ik zelf een heel mooi tussenjaar heb gehad in Suriname, zou ik anderen ook echt aanraden om een tijdje naar het buitenland te gaan. Je kunt een nieuwe cultuur en omgeving ervaren, wat je horizon verbreedt en je begrip voor anderen vergroot. Daarnaast kun je waardevolle vaardigheden ontwikkelen en nieuwe mensen ontmoeten. Tegelijkertijd draag je bij aan een goed doel en help je (kwetsbare) anderen.

Het is een unieke kans om jezelf te ontdekken en het heeft een positieve invloed op jouw persoonlijke ontwikkeling!

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE