Een tussenjaar is bij uitstek het moment om je rijbewijs te gaan halen. Als je eenmaal gaat studeren, heb je een druk leven en is het lastiger om te combineren met colleges. Ook heb je dan genoeg andere uitgaven.

Het halen van je rijbewijs is ook een leuk doel om jezelf te stellen in je tussenjaar en het is natuurlijk ontzettend handig om te hebben. Je kan daarna eventueel een toffe roadtrip maken door Nederland of Europa en meteen veel rij ervaring opdoen.

En je kan al vanaf 16,5 jaar autorijlessen volgen en vanaf je 17e je rijbewijs halen. Hieronder vind je een handig stappenplan om in je tussenjaar een rijbewijs te halen en waar je rekening mee moet houden.

Stap 1. Wat kost een rijbewijs?

Het is handig om eerst de kosten op rijtje te hebben zodat je weet wat je moet sparen. Volgens het CBR kost het behalen van een rijbewijs gemiddeld €2.750 euro. Dit bedrag bestaat uit twee kostenposten:

1. De kosten die je maakt bij het CBR betaalt om je theorie- en praktijkexamen te kunnen afleggen – ongeveer €700,-

2. De kosten voor het afnemen van rijlessen bij een rijschool – ongeveer €2050,-.

Je hoeft natuurlijk niet het hele bedrag eerst bij elkaar te sparen. Je kan ervoor kiezen om bijvoorbeeld elke week een rijles af te nemen en per les te betalen bij een rijschool. Het is wel vaak voordelig om een lespakket in één keer aan te schaffen.

rijles rijbewijs tussenjaar

Stap 2. Maak een spaarplan

Nu je weet wat het kost om een rijbewijs te halen is het handig om ook je inkomsten op een rijtje te zetten. Omdat je in je tussenjaar waarschijnlijk ook (meer) gaat werken, is het goed om je verwachte loon in een spaarplan te zetten. Zo krijg je inzicht wat je iedere maand opzij moet zetten om straks je rijbewijs te kunnen halen.

Stap 3. Ga met je ouders in gesprek

Als je je spaarplan hebt opgesteld, is het goed om hierover ook met je ouders in gesprek te gaan. Zij kunnen misschien alvast iets voorschieten zodat je kan beginnen met lessen. Of ze kunnen je helpen om een deel van je spaargeld te gebruiken voor je rijbewijs. Of misschien zijn je opa en oma wel bereid om iets bij te leggen als je met een plan komt.

Maak hierover van te voren wel goede afspraken om problemen later te voorkomen. Wanneer betaal je het voorschot terug? Is het een gift?

Stap 4. Vergelijk rijscholen in de buurt voor de beste prijs/kwaliteit

De prijzen kunnen per rijschool best wel verschillen en het is de moeite waard om online even goed rond te kijken en research te doen naar de verschillende rijscholen bij jou in de buurt. Vaak kan je op een lespakket ook een extra korting krijgen.

Let op! Je wilt niet alleen maar de goedkoopste aanbieder. Als de kwaliteit tegenvalt, ben je langer aan het lessen en ben je alsnog duurder uit. Zoek naar de aanbieder met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Vraag eventueel bij vrienden of zoek naar ervaringen online.

Stap 5. Blijf bezig met rijlessen

Als je eenmaal gestart bent met rijlessen, is het aan te raden om iedere week minimaal één les te blijven afnemen. Als er te lang tussen de lessen zit, moet je weer een beetje inhalen van de vorige keer en ben je uiteindelijk langer bezig (en meer geld kwijt).

Goed om te weten: Je kan er ook voor kiezen om een spoedcursus te doen en zo in korte tijd je rijbewijs te halen. Je neemt dan bijvoorbeeld 1 of 2 weken vrij en je krijgt veel rijlessen achter elkaar. Als je hiervoor kiest, kan je in je tussenjaar langer genieten van je rijbewijs.

roadtrip tussenjaar

Na het behalen van je rijbewijs in je tussenjaar

Zodra je je rijbewijs hebt gehaald, ligt de wereld aan je voeten. Vrijheid! Het is natuurlijk leuk om meteen lekker te gaan rijden.

In Nederland zijn allerlei leuke routes te maken en een korte roadtrip te doen in eigen land. Je kan bijvoorbeeld alle hoofdsteden van de provincies een keer bezoeken en een citytrip maken. Of een rondje veluwe doen. Er zijn tal van mogelijkheden.

Als je echt goed gespaard hebt, kan je misschien zelf een autootje kopen. En anders moet je je ouders lief aankijken en af en toe de auto lenen 😉

Let op! Eigen auto gekocht? Een autoverzekering is verplicht.
tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Tagged with →