In ‘het tussenjaar van…‘ vertellen jongeren over hun tussenjaar invulling, hoe ze het hebben ervaren en geven ze advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Hieronder het verhaal van Joyce die na een afgeronde mbo opleiding niet goed wist wat ze wilde en daarom besloot om een tussenjaar te nemen en te gaan werken.

Kan je jezelf even kort voorstellen?

Hoi ik ben Joyce Brands, 18 jaar. In juli 2017 heb ik mijn MBO 2 sport en recreatie afgerond, na deze opleiding wist ik niet precies wat ik moest doen. Ik had eigenlijk geen idee waar mijn interesses lagen, waar ik goed in was en waar ik voor wou gaan leren, daarom heb ik besloten een tussenjaar te nemen.

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Tijdens mijn tussenjaar ben ik mezelf meer gaan ontwikkelen. Zo kwam ik er steeds meer achter wie ik was en wat ik leuk vond en waar ik gelukkig van werd. Ik kwam er achter dat reizen mij heel erg aan sprak en heb even overwogen om als au pair de wereld te gaan ontdekken, helaas heb ik dit nooit door gezet.

Ik kwam veel vrolijker thuis en had het onwijs gezellig met mijn collega’s

In december ben ik begonnen bij de karwei om mijn tijd op te vullen met geld te verdienen, door hier te werken ben ik er achter gekomen dat werken mij gelukkiger maakte dan op school te zitten. Ik kwam veel vrolijker thuis en had het onwijs gezellig met mijn collega’s, dit liet mij in zien dat ik gewoon niet het ‘schooltype’ ben maar gewoon lekker een fulltime baan moest gaan zoeken.

Dit heb ik toen ook gedaan en zo ben ik terecht gekomen bij de Nationale Postcode loterij waar ik het nu heel erg naar mijn zin heb.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Wat zijn nu je toekomstplannen?

Een planning over hoe mijn leven er gaat en moet uitzien heb ik niet. Voor nu wil ik lekker gaan werken, sparen en uiteindelijk hoop ik mooie reizen te kunnen gaan maken. Ik droom er bijvoorbeeld van om te gaan backpacken in Australië en daar surf les te nemen zoals in al die mooie films, of de big 5 te spotten in Afrika.

Wat ook nog heel hoog op mijn verlanglijstje staat is vrijwilligers werk doen in het buitenland en dan het liefst is een dierenopvang. Ook daar heb ik me tijdens mijn tussenjaar erg verdiept. Wat mij tegenhield was het kostenplaatje. Vrijwilligerswerk kost nu eenmaal veel geld om te doen. Daar krijg je dan natuurlijk wel een hele vette en waardevolle ervaring voor terug.

Lijkt het je ook leuk om te gaan reizen in je tussenjaar? Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden: reizen in je tussenjaar

Wat wel leuk is, is dat mijn huidige baan bij de postcodeloterij zich inzet voor goede doelen dus zo kan ik daar toch nog een beetje mee bezig zijn. Ik durf wel met zekerheid te zeggen dat ik niet meer terug naar school ga, waar ik wel over na kan denken is een avond opleiding maar alleen als ik heel zeker weet dat ik iets met die opleiding ga doen of als dat me verder kan helpen in mijn huidige of toekomstige baan.

tussenjaar reizen

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Als je twijfelt over je opleiding of over wie je zelf bent raad ik iedereen een tussenjaar aan, het geeft je in het drukke leven even rust om echt goed na te kunnen denken.

Ook bied het je een kans om even te kunnen denken wil ik wel wat iedereen van mij vraagt of gooi ik het roem om en ga ik het helemaal anders doen? Ik vind dat je altijd iets moet doen wat jou gelukkig maakt, uiteindelijk kom je daar het allerverste mee.