In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren over hun tussenjaar invulling, hoe ze het hebben ervaren en geven ze advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Hieronder het verhaal van Marcella die na een afgeronde mbo opleiding ging werken als dierenartsassistente maar zich toen iets belangrijks realiseerde.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Na het behalen van mijn MBO diploma ‘Paraveterinair dierenartsassistente’, was ik dolblij dat ik gelijk aan het werk kon bij mijn toenmalige stagebedrijf in verband met zwangerschapsverlof. Het voelde goed om eindelijk te gaan doen wat ik écht leuk vond, in plaats van op school te zitten! Dat dacht ik in ieder geval… Aangezien ik afstudeerde in juni, en ik toen een baan kon krijgen van 3 maanden, zat er geen zomervakantie in voor mij. Maar dit kwam later wel, hield ik mijzelf voor.

Na het verlof van mijn collega was er helaas geen plek meer voor mij bij de dierenartsenpraktijk. Dus ging ik verder kijken, gelukkig kwam ik al heel snel aan een nieuwe praktijk waar ik 40 uur in de week mocht werken. Van de ene naar de andere werkgever ging heel vloeiend. Ik had vrijdag 29 september mijn laatste werkdag bij de een, en maandag 2 oktober de eerste werkdag bij de ander.

Ik vond wel dat ik een adempauze verdiende, maar dat zat er helaas niet in. Omdat ik ook zo laat in het jaar werd aangenomen, en iedereen mij dus al voor was met het aanvragen van vakanties, zat er voor voorlopig geen rust in voor mij.

tussenjaar marcella vervolgopleiding

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

Overwerkt, uitgebuit (ik was nog maar 20 dus heel goedkoop), en dood moe kwam ik elke dag thuis van werk. Ik had nergens zin in na thuiskomst, draaide onregelmatige diensten dus zag mijn vrienden amper, werkte soms tot 23:00/23:30 en de wekker ging de dag erna weer om 6:00. Niet te vergeten dat ik 1x per maand ook een weekenddienst moest doen, wat dus inhoudt dat ik soms een werkweek had van 6 dagen, met 1 dag rust, en dan weer 5 volle dagen.

Hoe meer ik erover na ging denken, hoe meer het “ik-wil-weer-naar-school-gevoel” begon te kriebelen

Toen, na een paar maanden, kwam pas het besef. “Dit is de rest van mijn leven als ik hier niet snel wat aan doe”. Ik had vroeger zoveel ambitie, en is dit het nu echt? Hoe meer ik erover na ging denken, hoe meer het “ik wil naar school” gevoel begon te kriebelen. Ik kan wel HBO doen, waarom niet? Dit MBO papiertje pakt niemand mij af, mocht HBO niet lukken kan ik het altijd weer doen, maar dan heb ik het wel geprobeerd!

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Vanaf toen ging ik mij zelf inschrijven voor open dagen, meeloopdagen en zelfs voor studies. Ik kon het zelf bijna niet geloven dat ik dit echt ging doen. Mensen om mij heen zeiden ook “waarom!? zou je het doen? Je heb toch een baan, en een diploma?” Door dat soort uitspraken twijfelde ik soms.. Kan ik het wel? Kan ik de druk aan? Het plannen van huiswerk? Ik heb op de middelbare & het MBO altijd vrij weinig gedaan, dus hoe zal dit gaan? Ondanks alle twijfels, ging ik er gewoon voor.

Waarom!? zou je het doen? Je heb toch een baan, en een diploma?

Een paar maanden later meldde ik bij de HRM’er van het bedrijf dat ik weer naar school zou gaan aan het einde van de zomer. School begon in september, maar ik stopte al eind juli. Zodat ik toch maar mooi een maand “zomervakantie” zou hebben.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Heb je spijt van je tussenjaar?

Ik heb zeker geen spijt van mijn tussenjaar. Want dankzij het tussenjaar kreeg ik motivatie om weer te studeren, ik wist wat het werkleven in hield, en dat kon nog wel een paar jaar wachten. Ik ben nu nog jong, nu kan het nog. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker die stap wordt.

Het enigste wat ik mis aan het werkleven, is het werk salaris. Gelukkig heb ik veel kunnen sparen dus daar kan ik nu op teren, maar het is wel een hele stap; van 1100 euro naar 0 euro inkomen. Hier heb ik wel zelf voor gekozen, want wil mij volledig richten op mijn studie dus een bijbaan kan er nu even niet bij. De studie is pittiger dan ik dacht, maar het helemaal waard! Ik heb geen seconde spijt gehad.

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar overwegen?

Mocht je twijfelen aan een vervolgstudie omdat;

1. je hebt al een baan.
2. je denkt dat je het niet kan.
3. je hebt er geen zin in

DOE HET. Mocht je de mogelijkheid hebben; DOE HET. De baan die je nu hebt, zie je jezelf dat de rest van je leven doen? Denk je gelukkig te worden met die baan? Stel jezelf dat soort vragen. En als je denkt dat je het niet kan? Verander je mindset, want geloof me, je kan het wel. Het is even aanpoten, maar voor wat hoort wat!

Ik raad het mensen aan om een tussenjaar te nemen, je kijkt gelijk anders naar dingen. Het was nooit mijn planning om een tussenjaar te nemen eigenlijk, ik dacht dat ik dit beroep echt de rest van mijn leven zou uitoefenen. Het is gek hoe dingen kunnen lopen, maar tegelijkertijd wel heel erg leuk en spannend ook.