De wegen zijn leeg, je hoort en ziet bijna geen vliegtuigen vliegen, er staat een rij om de supermarkt binnen te komen, mensen staan op 1,5 meter afstand van elkaar te praten en je ziet al geslaagd vlaggen hangen ondanks dat het pas begin april is. Het is een rare wereld op het moment.

Wat voor effect heeft deze wereld op jouw kind en op zijn of haar studiekeuze?

Misschien heeft je kind de studiekeuze al gemaakt en heeft het zich ook al ingeschreven bij de school of universiteit waar het gaat studeren.

Of misschien zitten jullie nog midden in het studiekeuze proces en waren jullie van plan om nog een paar open dagen te bezoeken. Dan loopt het studiekeuze proces van jouw kind dit jaar anders dan verwacht. Misschien betekent het dat jouw zoon of dochter nog niet weet welke studie hij of zij moet kiezen en overweegt hij/zij nu om een tussenjaar te nemen. Ik kan me voorstellen dat je denkt: “is dat wel een goed idee?”.

Pas op dat het geen nutteloos tussenjaar wordt

Je kind ziet het misschien helemaal zitten: een jaar lang niks doen! Lekker uitslapen, chillen, vrijdag zaterdag en zondag naar feestjes (als de Coronacrisis voorbij is) en lekker veel Youtube en Netflix kijken. Dat is dus wat ik absoluut afraad.

Als je kind besluit om een tussenjaar te nemen, zou ik er als ouder voor waken dat het wel echt een nuttig jaar wordt. Want ook een tussenjaar kan zeker een nuttig jaar worden. En het is belangrijk dat je dit ook met je kind bespreekt. Laat weten dat jij van je kind verwacht dat het jaar nuttig wordt ingevuld.

“Zorg dat je kind een plan maakt”

Natuurlijk is er ook tijd voor ontspanning want het is niet de bedoeling dat er 7 dagen per week gewerkt wordt. Maar zorg dat je kind een plan maakt van wat het wil doen in dat jaar. Wordt het inderdaad gewoon veel werken, of wordt het een jaar waarin je kind meer over zichzelf te weten wil komen om vervolgens een goede studiekeuze te maken. Dit laatste is heel handig als je kind niet weet wat het wil studeren.

Als je van tevoren weet dat je kind liever lui dan moe is, zou ik een tussenjaar afraden. Dan kan het namelijk een verloren jaar worden. Dan kan je kind beter een studie doen waarvan het niet helemaal zeker is. Je pikt namelijk altijd wel iets op en je kind blijft in het ritme van school. En misschien blijkt het toch wel de juiste studiekeuze en heeft je kind het helemaal naar zijn zin.

tussenjaar nemen werken

Hoe kan je kind een tussenjaar goed invullen?

Er zijn legio mogelijkheden om een tussenjaar nuttig in te vullen. De meest bekende zijn het werken en reizen. Vaak worden de reizen gecombineerd met vrijwilligerswerk. En dat kan op heel veel plekken in de wereld. Er zijn verschillende organisaties die reizen voor jongeren in een tussenjaar aanbieden. Ik ga er hierbij uiteraard van uit dat de wereld straks weer ‘normaal’ is en er dus ook weer gereisd kan worden.

“Stimuleer je kind om er in een tussenjaar achter te komen welke studie het beste past”

Als je kind nog helemaal niet weet welke studiekeuze het wil maken, dan is het verstandig om niet het hele jaar fulltime te werken of het hele jaar op reis te zijn. Dan is het namelijk belangrijk om erachter te komen welke studie je kind wil gaan doen. Stimuleer je kind dus om er in een tussenjaar achter te komen welke studie het beste past.

tussenjaar mogelijkheden

Een tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Erachter komen wat je kind wil, kan op verschillende manieren. Er zijn speciale studiekeuzeprogramma’s voor jongeren die niet weten wat ze willen en hier in een tussenjaar achter willen komen. In deze programma’s leren ze meer over zichzelf en over de mogelijkheden die er voor hen zijn.

“Kijk samen naar alle mogelijkheden en adviseer je kind hierin”

Er zijn ook speciale programma’s voor jongeren die bijvoorbeeld een kunstopleiding willen doen. In deze programma’s word je extra voorbereid op een kunstzinnige opleiding.

Kijk samen naar alle mogelijkheden en adviseer je kind hierin. Jij als ouder kent je kind als geen ander en kan soms nog beter dan je kind zelf inschatten wat wel en niet bij je kind past. Je kunt in ieder geval advocaat van de duivel spelen door ook goed de nadelen van bepaalde keuzes naar voren te brengen.

De voor- en nadelen van een tussenjaar

Een tussenjaar nemen heeft voor- en nadelen. Een van de grootste nadelen is dat je kind uit het studieritme raakt. Als je na je mavo, havo of vwo meteen door gaat studeren zit je nog helemaal in het ritme. Als je er een jaar uit gaat, moet je er wel echt weer helemaal inkomen.

Nu zijn studenten nog jong en flexibel en ook het brein van jongeren neemt sneller informatie op dan als wij als ouders weer gaan studeren, dus dat komt vast wel weer goed. Maar zal wel even wennen zijn.

Een van de grootste voordelen is dat je kind nog wat extra tijd heeft om erachter te komen welke studie het beste bij hem of haar past zodat de juiste studiekeuze gemaakt kan worden. Het is belangrijk dat je als ouder je kind ook stimuleert om deze extra tijd hieraan te besteden. En spreek ook uit dat je wel verwacht dat het maar bij één tussenjaar blijft en dat je kind in dat jaar ook echt een studiekeuze maakt.

Ook een groot voordeel is dat je kind zichzelf in zo een tussenjaar goed kan leren kennen. Dit maakt de weg naar de juiste studiekeuze makkelijker.

Overweging tussenjaar van vele factoren afhankelijk

De overweging van je kind om wel of geen tussenjaar te nemen en hoe dit tussenjaar wordt ingevuld is heel persoonlijk en afhankelijk van het karakter van je kind. Is je kind avontuurlijk dan zal er vast en zeker gereisd gaan worden. Is je kind ambitieus dan zal het gaan werken. Is je kind iemand met veel idealen, dan is de kans groot dat de voorkeur uitgaat naar vrijwilligerswerk.

Kijk dus samen goed naar alle mogelijkheden, want je kind kan dat tussenjaar op allerlei manier heel nuttig maken. En laat je kind vooral iets kiezen wat bij hem of haar past. Dan wordt het een jaar waarop met een goed gevoel wordt teruggekeken.

tussenjaar mogelijkheden

Een tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN